; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Mircea diaconu

Pe 21 aprilie, la „Duminica filmului românesc“, TVR 2 va difuza „Dincolo de pod” şi „Semnul şarpelui”

19 April 2019

Mircea Diaconu: „Prietenia cu Mircea Veroiu a fost specială. Era sensibil, rafinat iar filmele lui poartă această vină: rafinament excesiv'.

 Vezi galeria foto >

TVR 2 a pregătit cinefililor la „Duminica filmului românesc, două dintre producţiile reprezentative semnate de regizorul Mircea Veroiu, de la a cărui naştere s-ar fi împlinit în această lună 78 de ani. Despre prietenia care i-a legat, dar şi despre filmele „Dincolo de pod' (1976) şi „Semnul şarpelui' (1981) a vorbit actorul Mircea Diaconu.

În anii 1970, Mircea Veroiu se impunea printre cei mai apreciați regizori ai generației sale. Cu subiecte variate, sensibilitate și tact, regizorul va reprezenta rafinamentul în cinematografia noastră. Mircea Veroiu a scris scenarii şi a jucat ca actor în câteva producţii, cel mai cunoscut fiind rolul legionarului din „Actorul și sălbaticii'.

„Am fost unul dintre norocoşii care a fost primit în grupul unor regizori excepţionali: Mircea Veroiu, Dan Piţa şi Alexandru Tatos', îşi aminteşte actorul Mircea Diaconu. „Erau foarte buni prieteni încă din facultate. Se sfătuiau pe subiecte, scenariu, montaj… Au fost nişte oameni minunaţi. N-aş fi putut face rolurile fără sprijinul lui Mircea Veroiu. Prietenia cu el a fost specială. Era delicat, sensibil, rafinat, iar filmele lui poate că poartă această „vină': rafinamentul excesiv. Spectatorului i se cere să înţelegă simbolurile, să treacă dincolo de ceea ce se vede', adăugă actorul.

Pe 29 aprilie, regizorul Mircea Veroiu ar fi împlinit 78 de ani. A dispărut însă mult prea devreme, lăsând în urmă zeci de producţii. La peste 20 de ani de la plecarea sa, actorul Mircea Diaconu îşi aminteşte cu nostalgie:

„Grupul nostru inventase o limbă „păsărească', pe care o foloseam între noi. Experimentasem, ne perfecţionasem şi ni se părea foarte amuzant. Vorba noastră era „moşule', toţi eram „moşule' chiar dacă eram tineri. Mircea Veroiu, Dan Piţa şi Alexandru Tatos aveau vreo 30 de ani, eu 24-25, eram mai mic, chiar dacă făceam parte din aceeaşi generaţie la Institut. Dar eram toţi moşule… Din păcate, unii n-au ajuns să fie moşule, cu adevărat. Eu da… Dan Piţa chiar mai mult ca mine… Accept că sunt astăzi moşule… Dragii de ei…'.

Dintre producţiile regizorului Mircea Veroiu, pe 21 aprilie cinefilii vor putea urmări la TVR 2 „Dincolo de pod' (de la ora 13.30) şi „Semnul şarpelui' (de la ora 20.10).

Ecranizare a romanului “Mara” de Ioan Slavici, „Dincolo de pod' (România, 1976) reuneşte o distribuţie excepţională: Leopoldina Bălănuţă, Maria Ploae şi Mircea Albulescu. La mijlocul secolului XIX, în Ardeal, precupeaţa Mara, rămasă văduvă, îşi creşte cei doi copii cu grijă şi chibzuinţă, plănuindu-le deja viitorul. Dezamăgită că fiica ei, Persida, pe care şi-ar fi dorit-o călugăriţă, se îndrăgosteşte şi se mărită cu sasul Hans Huber, Mara va descoperi că lumea ei, pe care credea că o controlează, se schimbă în feluri nebănuite.

„Semnul şarpelui' (România, 1981), filmul de duminică, de la ora 20:10 vorbeşte despre Ecaterina Handrabur, hangiţă într-un sătuc de lângă graniţa cu Ungaria, vrea să se răzbune pe vameşul care a insistat pe lângă jandarmi ca fiul ei Simion să plece pe front în Cel de-al Doilea Război Mondial. Pentru a-şi duce planul la îndeplinire, ea se aliază cu primarul, reprezentant al nou-instauratei puteri comuniste, şi cu contrabandistul justiţiar Alimandru. Din distribuţie fac parte Leopoldina Bălănuţă, Ovidiu Iuliu Moldovan şi Mircea Diaconu, iar actorul are o poveste amuzantă legată de acest film.

„Într-o zi de filmare, ploua în satul de la mărginimea Sibiului, iar un cioban ne-a invitat la el acasă. Nevasta lui a pus de mămăligă şi ne-au poftit la masă. M-au întrebat dacă nu vreau să cumpăr nişte oi şi m-am mirat – ce să fac cu ele. Mi-a răspuns că, „dacă tot ai nişte bani, decât să-i bagi la CEC mai bine îi bagi în oile mele. Facem hârtii că sunt ale tale, eu ţi le cresc şi îţi dau profitul'. Sigur, dar cât profit pot face?'. „Pai, depinde de câte oi iei', mi-a spus el. „Iau de vreo 15-20 de oi', am răspuns. „Nu, greşit', a spus el. Până în 50 de oi, le ţii tu pe ele, după 50, te ţin ele pe tine'. Am ţinut minte lucrul acesta. Nu am ajuns încă, dar sper ca peste câteva luni să îmi pot lua peste 50 de oi', a mai spus actorul Mircea Diaconu.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare