; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Adela Liculescu_foto Nancy Horowitz

Pe 15 ianuarie, Sala Radio inaugurează Anul Internațional Beethoven cu „Imperialul” și „Eroica”

09 January 2020

Împlinirea a 250 de ani de la nașterea marelui compozitor este sărbătorită în întreaga lume, iar Sala Radio a pregătit o suită de evenimente speciale, cu participarea orchestrelor și corurilor radio din România. 

Primul dintre acestea are loc pe 15 ianuarie, la ora 19.00, când Orchestra de cameră Radio va prezenta două creații legendare ale lui Ludwig van Beethoven: Concertul nr. 5 pentru pian și orchestră – „Imperialul' și Simfonia nr. 3 – „Eroica', sub bagheta apreciatului dirijor Tiberiu Soare. În deschiderea serii va fi ascultată Uvertura Coriolan, creată de Beethoven pentru tragedia omonimă scrisă de dramaturgul austriac Heinrich Joseph von Collin, inspirată de viața generalului roman Coriolanus, subiect ce se află și la baza piesei de teatru shakespeariene.

Invitata specială a evenimentului este tânăra pianistă Adela Liculescu, absolventă a Universității de Muzică și Artele Spectacolului din Viena. La 26 de ani, aceasta are deja un palmares impresionant: în 2017 a fost distinsă cu premiul I și Premiul publicului la cele două mari Concursuri Internaționale Brahms din Europa – la Pörtschach (Austria) și la Detmold (Germania) -, iar în 2018 a câștigat premiul I la „Prix du Piano' de la Berna (Elveția). Artista a apărut ca solistă în concerte de Mozart, Beethoven, Chopin, Schumann, Rachmaninov, Ceaikovski, Prokofiev și Liszt. Dintre concertele susținute cu orchestra, amintim: Concertul nr. 2 de Beethoven cu Camerata Regală (concert în aer liber în piața mare din Sibiu cu un public de mai mult de 3000 de spectatori și transmis live), Concertul nr. 21 de Mozart la Filarmonica din Berlin cu das Neue Sinfonie-Orchester Berlin și Concertul nr. 2 de Beethoven la Ateneul Român – București cu Romanian Sinfonietta. A susținut recitaluri la Londra (Saint Martin-in-the-Fields), München (Gasteig Philharmonie), Viena (Musikverein, Imperial, Bösendorfer-Saal im Mozart-Haus, Beethoven-Haus), București (Ateneul Român, Muzeul George Enescu) ș.a.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro. De asemenea, concertul va fi difuzat și în rețeaua Uniunii Europene de Radio (EBU – „European Broadcasting Union'), în cadrul proiectului „Beethoven – 250', ce reunește concerte de excepție de la toate radiodifuziunile membre. 

 

Foto: Adela Liculescu

Credit foto: Nancy Horowitz

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare