; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Morometii

Pe 10 februarie, când Victor Rebengiuc împlinește 86 de ani, TVR 2 difuzează două dintre filmele sale

08 February 2019

Duminică, 10 februarie, în ziua în care actorul Victor Rebengiuc împlineşte onorabila vârstă de 86 de ani, TVR 2 îl serbează pe maestrul scenei şi ecranului prin difuzarea a două dintre filmele sale, la „Duminica filmului românesc'.

 Vezi galeria foto >

De la ora 13.10, telespectatorii sunt invitaţi să vizioneze „Doctorul Poenaru' (România, 1978), o ecranizare după romanul omonim al lui Paul Georgescu, premiat de Uniunea Scriitorilor.

Sub chipul doctorului Mitică Poenaru recunoaştem personalitatea medicului internist Dumitru Georgescu, fondatorul spitalului din Ţăndărei, tatăl scriitorului. Legenda cunoscutului medic, iubit şi respectat de comunitate, l-a impresionat şi pe regizorul Dinu Tănase. Pelicula poartă acelaşi nume ca şi cartea, „Doctorul Poenaru', iar distribuţia reuneşte actori respectaţi: Victor Rebengiuc în rolul principal, alături de actorii Ştefan Iordache, Elena Dacian, Vasile Niţulescu şi Gheorghe Dinică.

În 1919, doctorul Mitică Poenaru, proaspăt venit de pe front și trimis de autorități într-un sat sărac și izolat din Bărăgan, încearcă să-și facă onest meseria, în ciuda lipsurilor inerente și a micilor complicități locale. Eforturile sale de a impune reguli stricte de igienă și de a îmbunătăți starea sănătății localnicilor se lovesc inerent de corupție, de inerția locuitorilor și de obtuzitatea unor șefi.

De la ora 20.10, la „Duminica filmului românesc' putem urmări una dintre cele mai bune producţii autohtone, „Moromeţii' (România, 1988). În regia lui Stere Gulea şi cu o distribuţie excepţională – Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vișan, Mitică Popescu, Petre Gheorghiu și Florin Zamfirescu -, ecranizarea romanului omonim de Marin Preda a fost cotată cu nota 8,9 pe IMDB. Asociația Cineaștilor din România (ACIN) a acordat producţiei şapte premii, pentru montaj, scenografie, muzică, imagine, costume şi interpretarea actorilor Victor Rebengiuc şi Luminița Gheorghiu. În străinătate, „Moromeții' a obținut Premiul III („Ciorchinele de bronz') la Festivalul de la Santarem (Portugalia) din 1988, iar actorul Victor Rebengiuc a primit Premiul pentru interpretare masculină la festivalurile de film de la San Remo (Italia) și Santarem (Portugalia).

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare