Abia începem să descoperim cât de speciale sunt păsările. Vineri 28 iulie, la 20:15, la Viasat Nature debutează un nou documentar în trei părți, numit Păsările, care, pe baza celor mai recente observații științifice, arată creaturile înaripate într-o lumină complet nouă – de la evoluția și modul lor de comunicare, până la inteligența lor, ca să nu mai vorbim de modul în care se adaptează la schimbările climatice.
În articolul nostru, explorăm dacă păsările pot dormi și visa în timp ce zboară, precum și cum evită să se ciocnească atunci când zboară în stoluri.
Păsările dorm în timp ce zboară?
Fiind una dintre cele mai mari minuni ale lumii animale, sitarul zboară fără oprire 11.500 km între Alaska și Noua Zeelandă în doar 8 zile. Dar doarme în timp ce dă din aripi? Știm deja că păsările pot trage un pui de somn în timp ce planează și se rotesc, chiar și pentru câteva secunde, dar și când bat activ din aripi? Din păcate, sitarii sunt prea mici pentru ca oamenii de știință să îi studieze cu instrumentele disponibile în prezent, așa că fost analizate gâștele, pentru a vedea dacă dorm în timp ce înoată. Pentru studiu, s-au folosit camere de filmat, pentru a urmări mișcările gâștelor, iar dispozitivele au fost poziționate astfel încât imaginile să arate ambii ochi închiși – indicând că pasărea dormea – în timp ce înnotau. Observația a dat un rezultat pozitiv: gâștele sunt capabile să tragă un pui de somn în timp ce înoată activ și, dacă acest lucru este posibil, atunci și sitarii ar trebui să poată dormi în timp ce dau din aripi la jumătatea distanței dintre Alaska și Noua Zeelandă.
La ce visează porumbeii de Budapesta?
Oamenii de știință au investigat, de asemenea, dacă păsările, ca și oamenii, experimentează somnul cu mișcarea rapidă a ochilor (REM) și visează în timpul acestuia. Cel mai potrivit subiect de testare pentru aceasta a fost porumbelul de Budapesta, care are pleoape transparente, astfel încât mișcarea pupilei poate fi monitorizată în timp ce animalul are ochii închiși. Cercetarea s-a desfășurat noaptea, folosind camere cu infraroșu și a fost observat un lucru foarte interesant. Porumbeii nu numai că au somn REM, dar în timpul acestuia, pupilele lor se strâng așa cum fac în timpul curtării, în timpul stării de veghe. Se pare că această stare emoțională reverberează și în timpul somnului, și anume creierul păsării reactivează rețeaua cerebrală pentru a relua starea emoțională experimentată în timpul curtării. Se pare că porumbelul visa, sau mai exact sedimenta experiențe din zi în memoria lor și deci învață din ele.
Cum evită un stol de sute de păsări coliziunile în aer?
Anumite specii de păsări, precum graurii, pot zbura în stoluri de sute sau chiar mii, fără a se ciocni unele de altele. Experții au observat că roiul reacționează uimitor de rapid atunci când un prădător atacă. Păsările de pe margini sunt primele care observă pericolul, primele care schimbă direcția și astfel le informează și pe celelalte despre pericolul iminent. Această informație se poate răspândi între păsări cu o viteză de 40 de metri pe secundă, iar un stol de 400 de indivizi își poate schimba complet direcția într-o jumătate de secundă. Și evită coliziunea comunicându-și între ele fiecare schimbare de direcție sub formă de apel. Desigur, pentru a schimba direcția unui stol întreg, alarma unui singur exemplar nu este suficientă, deoarece poate fi o „alarmă falsă”. Astfel, păsările așteaptă până când avertismentul vine din mai multe locuri, iar dacă acesta depășește un nivel critic, ele reacționează într-o fracțiune de secundă. Deci, majoritatea păsărilor care zboară într-un stol nu pot filtra numai tipul de avertisment, pozitiv ori negativ, ci și numărul de indivizi de la care provine.
„Am subestimat complet inteligența aviară și ar trebui să le considerăm maimuțe cu pene, ca să spunem așa, pentru că au abilități uimitoare”, a spus dr. Auguste Von Bayern de la Institutul de Ornitologie Max Planck, despre aceste creaturi înaripate, care au o inteligență uimitoare, abilități de orientare și adaptare.
Seria documentară Păsările ne dezvăluie noi secrete despre ele – doar la Viasat Nature.
(P) Articol realizat în colaborare cu VIASAT WORLD LIMITED.