; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Parsaite i

„Parazit”/„Parasite”. Tot ce știm despre primul film coreean câștigător al unui Glob de Aur

06 January 2020

Pelicula „Parazit'/„Parasite' a făcut istorie anul acesta la cea de-a 77-a ediție a Globurilor de Aur, devenind primul film coreean câștigător al acestui premiu. Acesta a luat Globul de Aur la categoria „Cel mai bun film străin'. 

Pe lângă premiul primit seara trecută, filmul este câștigătorul Palme d’Or-ului din 2019, de la Cannes, și propunerea oficială a Coreei de Sud pentru o nominalizare la Oscarul pentru film străin, din 2020.

 

Coreea de Sud, în zilele noastre. Familia Kim – tatăl Ki-taek (Kang-ho Song), mama Chung-sook (Hye-jin Jang), fiica Ki-jung (So-dam Park) și fiul Ki-woo (Woo-sik Choi) – se chinuie din greu să supraviețuiască. Locuiesc într-un demisol, care cu greu ar putea fi numit casă, niciunul dintre ei nu are un loc de muncă și trăiesc din diverse slujbe prost plătite. În afara faptului că se înțeleg bine între ei, nimic nu le merge bine. Bomboana de pe colivă este vizita neanunțată a prietenului lui Ki-woo, Min (Seo-joon Park), care le face cadou o piatră din colecția tatălui lui. Dar Min vine și cu o propunere pentru amicul lui sărac: pe perioada în care acesta va pleca la studii în străinătate, Ki-woo ar putea prelua meditațiile la engleză pe care Min i le dă fiicei bogatei familii Park. Cu recomandarea lui Min și un certificat falsificat, cum că ar fi student, Ki-woo îi câștigă încrederea doamnei Park (Yeo-jeong Jo). Acesta este primul pas al familiei Kim spre o viață mai bună și odată poziția câștigată, cu toții încep să viseze la mai mult. Dar planul pe care încep să-l construiască cu migală se prăbușește ca un castel de cărți de joc ducând la distrugerea tuturor celor implicați.

 

De vorbă cu Joon-ho Bong

„Parazit' a avut premiera în România în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, unde la prima vizionare publicul bucureștean a putut sta de vorbă, prin Skype, cu regizorul sud-coreean Joon-ho Bong. Cu această ocazie, am aflat că demisolul în care este plasată familia Kim și mica străduță pe care se află au fost construite de la zero într-un rezervor imens de apă, care a și fost inundat în momentul ploii care nu se mai oprește. Afișul filmului a fost ideea unui grafician, iar Joon-ho Bong a recunoscut că nu are o explicație, dar i-a plăcut cum arată și lui și echipei sale. În același timp, cineastul a mărturisit că premiul de la Cannes, în afara unui chef organizat după, nu i-a schimbat în niciun fel viața. E o recunoaștere pentru cinematografia sud-coreeană, dar a doua zi după petrecere s-a întors la muncă. Are în lucru, pentru că el își și scrie scenariile, alte două filme la care schițează acum poveștile.

Apariție surpriză

Dacă sunteți fani ai serialelor, în rolul lui Min o să-l recunoașteți Seo-joon Park (30 de ani), unul dintre cel mai bine plătiți actori din Coreea de Sud. Întrebat cum a fost să lucreze cu Joon-ho Bong, a mărturisit că a fost încântat de colaborare, dar și că „regizorul mi-a spus că dacă ar avea o fată, ar fi fericit să fiu ginerele lui. Cred că a spus asta tocmai pentru că nu are o fiică. Am învățat foarte multe de la el și cred că e un geniu', aflăm de pe site-ul Soompi. Pe Seo-joon Park îl puteți vedea pe Netflix, în serialele: „What’s Wrong with Secretary Kim' (2018), „Fight for My Way' (2017), „Hwarang' (2016), „She Was Pretty' (2015), „Kill Me, Heal Me' (2015).

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare