; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Paralele inegale

11 May 2009

Fotbalul romanesc compenseaza prin dramatism lipsa de consistenta. Liga I scoate in fata, la sfarsitul saptamanii, doua jocuri care vor afecta decisiv ierarhia finala.

Intre Steaua – Rapid si Dinamo – FC Timisoara, traditia spune ca primul este un meci de titlu, iar cel de-al doilea – de orgolii. Vremurile s-au schimbat insa, iar lucrurile stau acum exact pe dos. Bucurestenii nadusesc sub presiunea provinciei, iar cine ignora noua ordine isi risca prezentul.

Misiune imposibila in “Groapa” cu caini
Finala celui mai disputat campionat din ultimul deceniu e foarte probabil sa se joace acum, in Stefan cel Mare, cu patru etape inaintea liniei de sosire. Dinamo a trait tot returul cu spaima ca timisorenii ii vor ajunge. Evolutia sinuoasa a campionatului a facut ca momentul decisiv sa vina mai devreme. Pentru banateni, unica solutie viabila este victoria in “Groapa” – performanta aproape fara precedent. S-ar crede ca e o misiune imposibila, dar amintirea succesului zdrobitor de acum cateva saptamani, 4-1 in semifinalele Cupei Romaniei, ne aminteste ca, in sport, nu exista “nu pot”.

Banii si ratingul, miza derby-ului din Ghencea
Paradoxul pietei de audienta face insa ca meciul cu miza pentru televiziune sa se desfasoare la cativa kilometri distanta de epicentrul bataliei pentru titlu. In Ghencea, gigantii Steaua si Rapid – ai caror suporteri insumeaza mai mult de jumatate dintre pasionatii de fotbal din Romania – se lupta pentru un loc in prima editie a Ligii Europa (urmasa Cupei UEFA). Doua echipe prabusite, aflate la capatul unui sezon de cosmar, incearca sa-si salveze pielea bagandu-se reciproc la apa. Un derby pentru locul 5, dar care-i va asigura Antenei 1 aproximativ 200.000 de euro din publicitate.

Conducerile celor doua grupari mai au un motiv palpabil de a se zbate sa prinda ultimul tren spre competitiile continentale. Atat ocupanta locului 5, cat si formatia de pe 6 vor primi, pentru drepturile TV ale Ligii I, suma de doua milioane de euro. Echipa de pe 5 va incasa insa, in plus, alte trei milioane de euro pentru participarea in Liga Europa!

de Matei Udrea

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare