; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Paine si circ

16 April 2007

In galeria sporturilor-spectacol exista unul careia “ingineria” din laboratoarele show-biz-ului american i-a modificat genele, transformandu-l in spectacol-sport: wrestlingul.

Aproape 2000 de ani au trecut de la caderea Imperiului Roman, dar gusturile oamenilor par a nu se fi schimbat prea mult. Celebrele lupte cu gladiatori din Roma Antica, surse de imbogatire pentru organizatori si de distractie pentru plebei, sursa sintagmei “paine si circ”, isi gasesc corespondent in lumea moderna. Si tot in cel mai puternic stat al lumii contemporane: Statele Unite. Gladiatorii moderni trimisi in arena pentru a face retete-record si audiente fenomenale se incaiera in galele de wrestling, intr-un melanj perfect de fictiune si realitate. Amestecul e bine cumpanit, dar la fel de adevarat este ca multimea e prea putin interesata de veridicitatea celor ce se petrec in ring.
Galele moderne au pastrat de la stramosii antici germenii spectacolului, nu si pe cei ai violentei, chiar daca wrestlingul foloseste procedee din sporturile de contact veritabile: luptele greco-romane, luptele libere si artele martiale. In show-urile din salile americane, totul este butaforie: agresivitate mimata, lovituri care nu exista, durere inventata. Pana si invingatorul este, in majoritatea cazurilor, stiut dinainte.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare