; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Tvmania.ro   cursuriautorizate

(P) Urmează un curs formator și trainer dacă crezi că ți se potrivește !

28 October 2020

 

Te-ai gândit vreodată că poți juca un rol în dezvoltarea personală continuă a altor persoane? Ai constatat că ai o pasiune pentru predare și o dorință puternică de a lucra într-un cadru corporativ? Te consideri încrezător și crezi că te poți adapta unor situații multiple? Dacă răspunsul la întrebările de mai sus este da', atunci o carieră ca și formator ar putea fi perfectă pentru tine!

Ce înseamnă să fii formator?

În termeni simpli, un formator este în esență un profesor care lucrează în special într-un cadru corporativ. În loc să ofere educație convențională copiilor și adolescenților, acesta oferă în schimb atât instruire obligatorie, cât și opțională în beneficiul angajaților, pentru orice tip de cerința și nivel. Formatorii profesioniști introduc angajații corporațiilor și nu numai în lumea unor noi sisteme și proceduri noi, ajută angajații să dezvolte noi competențe, să extindă cunoștințele forței de muncă și, în general, contribuie la dezvoltarea personală a fiecărui candidat. Majoritatea formatorilor, cum spuneam, își petrec timpul lucrând în medii corporative. Din motive evidente, formatorii profesioniști trebuie să fie pasionați de lucrul cu oamenii, să-i ajute în obținerea unor cunoștințe noi sau aprofundate în domeniul ales și, de asemenea, trebuie să fie suficient de încrezători pentru a vorbi public.

Cum să devii formator?

Sarcinile tipice într-un cadru de formare profesională pot include, cum spuneam, vorbitul în fața publicului de toate dimensiunile. De asemenea, acesta trebuie să fie un fel de mentor' pentru toți cei din corporația sau întreprinderea respectivă, un bun organizator al sesiunilor de training sau activități practice, să știe să monitorizeze angajamentul și progresul cursanților, să elaboreze de la 0 și să dezvolte când este cazul materiale de instruire, de înalta calitate, ușor de înțeles de oricine. După cum s-a menționat deja, formatorii sunt în esență profesori care lucrează într-un mediu diferit, cu diferiți participanți. Prin urmare, formatorii profesioniști au nevoie de aceleași abilități de bază și trăsături de caracter ca și profesorii tradiționali. Abilitățile interpersonale avansate sunt o necesitate absolută, împreună cu niveluri de energie constant ridicate și încrederea de a vorbi în fața publicului. Mai important, formatorii profesioniști trebuie să se angajeze în propria lor dezvoltare continuă, în beneficiul celor pe care îi formează. Un formator trebuie să aibă abilități remarcabile de comunicare și delegare, abilități observaționale și analitice avansate, abilitatea de a lucra într-un mediu corporativ, capacitatea de a oferi critici constructive, răbdare și adaptabilitate. Formatorul trebuie să fie o persoană calmă, care să nu își piardă cumpătul sub presiune.

Formatorii învață și ei, la rândul lor, pe tot parcursul vieții. Poate într-o corporație sosește un proiect nou, ce trebuie aplicat angajaților. Formatorul are datoria de a învață proiectul și de a-l prezența în cel mai bun mod. De asemenea, trebuie să poată răspunde oricărei întrebări legate de proiectul respectiv, de parcă el însuși l-ar fi creat. Sprijinul companiilor este crucial pentru dezvoltarea competenței formatorilor, vizând creșterea oportunităților și îmbunătățirea învățării bazate pe muncă în formarea profesională continuă. Formatorii ar trebui să aibă acces la diverse programe de formare flexibile. Aceste programe trebuie construite' în așa fel încât să-i dezvolte competențele. 

Este o profesie profitabilă?

În general, formatorii pot câștigă chiar și sume cu trei zerouri, în euro. Acest lucru depinde de domeniul în care te perfecționezi și, desigur, de compania pentru care lucrezi. Totuși, un formator calificat, cu diplomă, va câștiga mult peste medie în cele mai bune cazuri. În plus, pe lângă satisfacțiile materiale, există și satisfacții profesionale multiple, asemenea profesorilor tradiționali.

Stil de viață profesional

Majoritatea formatorilor profesioniști își petrec o proporție relativ mare din timp călătorind, în cazul în care nu sunt angajații unei companii de sine stătătoare. Formatorii care lucrează pentru agenții terțe și cei care lucrează în mod independent pot planifica și găzdui sesiuni pentru mai multe organizații în aceeași săptămână, situate la capetele opuse ale țării. Deoarece majoritatea sesiunilor de instruire se desfășoară în timpul orelor de birou, acesta este timpul în care operează majoritatea formatorilor profesioniști. Cu toate acestea, pregătirea și realizarea materialelor sunt lucruri ce pot fi efectuate în afara orelor normale de birou.

Cum poți să devii formator.

Deși, în unele cazuri, nu sunt necesare calificări specifice pentru a deveni trainer, este puțin probabil să reușești să faci asta, în mod profesionist, și să câștigi sume frumoase de bani fără un background educațional puternic și relevant. Împreună cu cunoașterea avansată a nișei pe care alegi să te concentrezi, trebuie să știi exact ce înseamnă formarea de calitate și ce fac formatori corporativi. Dacă dorești să faci primul pas important în acest tip de profesie, studiile specifice ar putea face diferența.

Cursuriautorizate.eu oferă o gamă largă de cursuri online, deschise candidaților ambițioși din întreaga țară, în diverse domenii de activitate.Printre acestea, putem regăsi și curs formator si trainer. Vei obține un certificat complet acreditat, care ar putea transforma perspectivele tale de carieră pe viață. Cursul este autorizat de Autoritatea Națională pentru Calificări (fost C.N.F.P.A). Toate elementele expuse mai sus vor fi aprofundate la acest curs. Astfel, vei învață cum să te descurci în multe situații dificile apărute în timpul training-ului, vei învață cum poți vorbi unui public larg și cum să-ți structurezi eficient orele de predare. Oricine dorește să îmbrățișeze această profesie poate participa la acest curs. În urmă absolvirii examenului final, vei primi un certificat de Absolvire pentru ocupația de Formator'.

Dacă tu crezi că a fi formator este ceea ce îți dorești, dacă visul tău este să lucrezi cu oamenii, să îi înveți și, astfel, să le oferi și lor oportunități de carieră, atunci acest curs și această profesie sunt ideale pentru tine.

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare