Cu toții ne dorim să dormim bine, să avem cea mai bună saltea și cel mai confortabil și modern mobilier în dormitor. Doar că nu acestea sunt condițiile esențiale pentru somnul odihnitor.
Tu știi ce este igiena somnului?
Știm că este obligatoriu să ne spălăm cât mai des pe mâini, măcar de două ori pe zi pe dinți și să facem duș zilnic. Cel puțin prin asta traducem ceea ce știm noi că sunt regulile elementare de igienă. Dar și somnul are regulile lui de igienă pentru o viață sănătoasă. Căci somnul este una dintre nevoile de bază ale organismului. Și de calitatea lui depinde sănătatea, dar și felul în care ne desfășurăm activitățile zilnice. De aceea, este foarte important să ne asigurăm condițiile optime necesare pentru refacerea organismului în timpul somnului.
Decalogul igienei somnului odihnitor
Cele 10 reguli primordiale pentru un somn perfect pentru sănătate trebuie respectate cu strictețe. Iar efectele se vor simți în scurt timp.
1.Un duș călduț sau chiar o baie în cadă relaxează suficient organismul încât să-i inducă starea de somn după o zi grea.
2.Masa de seară trebuie să fie cu măcar 3-4 ore înainte de culcare. Și nu trebuie să conțină alimente condimentate, prea dulci, prea sărate, cofeină sau alcool. Și fumatul poate da agitație, așa că trebuie evitat seara și pe pracursul nopții. Fără lichide multe înainte de culcare! Altminteri, drumurile nocturne la toaletă alterează somnul.
3.În camera de dormit nu trebuie să existe surse de lumină puternică sau iritantă. Orice bec led albastru scade secreția de melatonină și, implicit, alungă somnul. Nu este loc în dormitor nici pentru TV, tablete, telefoane și alte gadget-uri. În cel mai rău caz, poți folosi dopuri pentru urechi și mască pentru ochi, cu scopul de a păstra condițiile optime de somn.
4.Păstrează un program de mișcare regulat și nu te abate de la el. Dar evită să ai activități fizice intense Faceți mișcare în mod regulat, însă nu chiar înainte de culcare.
5.Fixează-ți orele de culcare și de trezire și respectă-le cu strictețe, fără abateri, oriunde te-ai afla!
6.Reglează-ți temperatura dormitorului după plac, dar ai grjă ca aceasta să fie mereu aceeași. Temperaturile crescute, peste 24 grade Celsius, deranjează somnul. Temperatura optimă este considerată cea de 18 grade Celsius.
7.Odată băgat în așternut, nu mai ai nicio activitate. Cititul, munca de birou pe laptop sau tabletă, discuțiile amicale aparent relaxante cu amicii de chat, toate atrag atenția și alungă somnul.
8.Liniștea este foarte importantă pentru somnul odihnitor. Totuși, sunt persoane care au nevoie de sunet ambiental. Și există aparate speciale care produc zgomot de fond liniștitor.
9.Aerisiți bine dormitorul zilnic și schimbați lenjeriile măcar o dată pe săptămână.
10.Amenajați-vă patul cu cea mai bună saltea, cu pernă ortopedică și lenjerii din materiale naturale, plăcute la atingere, pufoase sau satinate.