; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Manusi sala

(P) Mănușile de sală sunt un echipament util sau doar un accesoriu? Iată răspunsul!

15 April 2021

Ne protejăm palmele pe parcursul multor activități casnice și profesionale, iar antrenamentele de fitness pot avea un impact puternic asupra palmelor. Astfel, multe persoane aleg să poarte mănuși atunci când ridică greutăți, fac flotări și tracțiuni sau folosesc diversele aparate de la sală.

Lumea fitnessului cuprinde colecții uriașe de haine, încălțăminte, accesorii sau diverse echipamente, astfel încât nenumăratele modele de manusi sala pot fi văzute ca simple accesorii. Până la urmă, există modele pentru bărbați și pentru femei, pentru exerciții cu propria greutate și exerciții cu greutăți uriașe, pentru folosirea aparatelor fitness sau chiar a micilor gantere de aerobic. 

Cu toate acestea, protejarea palmelor nu este singurul beneficiu de care te poți bucura atunci când folosești perechea potrivită de mănuși pe parcursul antrenamentului. Iată câteva motive pentru care mănușile se pot dovedi unul dintre cele mai utile accesorii de sală!

– Evident, primul motiv este protejarea palmelor de bătături. Multe persoane țin la aspectul palmelor, așadar evită bătăturile atunci când exersează. În plus, durerea și disconfortul formării unei bătături te pot însoți pentru mai multe zile, fiind deranjante pe parcursul oricărei activități întreprinse.

– Transpirația este rezultatul natural al efortului fizic, iar multe dintre antrenamentele desfășurate în cadrul sălii de fitness sunt special concepute pentru a te ajuta să transpiri cât mai mult. Palmele pot transpira în cazul multor persoane, iar acest detaliu poate duce la accidentări grave. Priza pe care o faci cu gantera, haltera, bara sau mânerul aparatului trebuie să fie fermă pe tot parcursul exercițiului. Palmele transpirate, din păcate, scad siguranța prizei, astfel încât accidentele sunt la un pas distanță. Mănușile asigură o priză puternică și stabilă indiferent de situație, așadar nu vei scăpa ganterele chiar dacă palmele tale transpiră.

– Ridicarea greutăților cu mâinile goale ar putea afecta tendoanele degetelor. Tocmai de aceea, chiar dacă nu folosesc mănuși de sală, mulți bodybuilderi au un ajutor din acest punct de vedere: o bandă de încheietură, o mănușă decupată, un accesoriu de palmă. De regulă, degetul mijlociu preia o greutate foarte mare, iar solicitarea poate duce la simptome de tendinită. Acestea includ inflamații, durere, sensibilitate la atingere și restricționarea mobilității degetului. O pereche de mănuși sală de calitate va acționa ca o barieră de protecție pentru degete, preluând din solicitare și transferând-o către palme.

– În multe cazuri, articulațiile sunt cele mai expuse la accidentări, mai ales atunci când este vorba de ridicarea unor greutăți mari. Mănușile de sală asigură stabilitate atunci când ridici, împingi sau tragi, unele modele având chiar o bandă care strânge încheietura și oferă susținere suplimentară. În cazul în care ai avut deja o accidentare la nivelul palmelor, ai putea avea nevoie de un model de mănuși sală cu susținere pentru articulație. Chiar și atunci când nu ai avut accidentări, mănușile care susțin încheietura se pot dovedi deosebit de utile în repartizarea corectă a greutății asupra intregii palme. O priză mai bună și o repartizare mai bună a greutății te vor ajuta să îți îmbunătățești performanțele sportive.

– Atunci când lucrezi' cu greutăți mari, exercițiul pe care îl faci nu este numai unul fizic, ci are și o componentă mentală. Dacă nu ești concentrat asupra mișcării, tehnica deficitară va duce la rezultate nesatisfăcătoare. Astfel, perechea potrivită de mănuși sală te poate ajuta să îți îmbunătățești tehnica de antrenament. Dacă ridici greutăți și te concentrezi asupra disconfortului, durerii sau riscului de alunecare, atunci nu vei reuși să îmbunătățești mișcările necesare progresului sportiv. În plus, atunci când folosești tehnica potrivită de ridicare a greutăților, eviți accidentările la nivelul cotului sau umărului. 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare