Modifica setarile cookie
Homepage  / Vedete

(P) În ce condiții te poate executa silit banca, pentru neplata ratelor la credit?

de Redactia Tvmania

Împrumuturile bancare reprezintă cea mai bună soluție, atunci când nevoia de bani este stringentă. Oamenii obișnuiesc să aplice pentru credit indiferent dacă se află într-un impas financiar pentru o perioadă scurtă de timp, trebuie să rezolve urgent anumite probleme sau vor să-și achiziționeze o casă ori un autoturism. Deși, este vorba despre o sursă confortabilă de împrumut, pot exista situații în care debitorii ajung în imposibilitatea de a-și mai plăti ratele la bancă. Restanțele la credite conduc la consecințe grave pentru debitori, care pot fi executați silit chiar și în cazul unor sume mici de bani.

Ce înseamnă executarea silită?

În cazul în care ajungi în situația în care nu-ți mai poți îndeplini obligațiile financiare, banca te poate executa silit. Această procedură reprezintă un proces juridic inițiat de instituția căreia îi datorezi bani și se desfășoară în instanță, debitorul fiind obligat, prin lege, să achite atât creanțele pentru împrumut cât și costurile procesului. Atunci când instanța încuviințează demararea procedurii silite, datornicul este somat și i se dă posibilitatea legală de a face contestații la măsurile de executare. Însă, neîndeplinirea obligației de bunăvoie îi lasă creditorului doar varianta unei îndepliniri forțate a acelei obligații.

În ce condiții te poate executa silit banca?

Restanțele la bancă îți pot complica și mai mult situația financiară, în special, atunci când nu înștiințezi instituția că te confrunți cu anumite dificultăți. În cazul în care rămâi în urmă cu plata ratelor la credit, într-o prima fază este anunțat Biroul de Credit și intri în evidența persoanelor rău-platnice, lucru care-ți va crea piedici în accesarea altui împrumut. Apoi, banca va începe să aplice dobânzi penalizatoare după care, în ultimă instanță, se va cere executarea silită prin ordin judecătoresc. Potrivit Codului de Procedură Civilă, poți fi executat silit după 6 luni de întârziere a plăților. Pentru recuperarea creanțelor, există trei modalități de executare:

Executarea silită prin poprire

Această operațiune constă în recuperarea sumei datorate direct din veniturile debitorului. Astfel, sunt supuse executării silite prin poprire orice sume de bani urmăribile: venituri și disponibilități bănești în lei și valută sau titluri de valoare. Poprirea poate fi realizată și direct asupra salariului, conturilor bancare sau chiar prin întemeierea de popriri terțelor persoane. În cazul în care debitorul înregistrează o singură creanță, se poate dispune poprirea a 30% din câștiguri, dar, dacă există de două ori mai multe datorii, atunci poprirea se face pe 50% din venituri.

Executarea silită a bunurilor mobile

Într-o astfel de situație, obiectul procedurii poate fi un autoturism, diferite obiecte de uz casnic, obiectele de artă sau bijuteriile valoroase. Mai exact, astfel de bunuri mobile deținute de către datornic pot fi sechestrate printr-un proces-verbal, chiar dacă acestea sunt la o terță persoană, și valorificate pentru recuperarea datoriilor.

Executarea silită a bunurilor imobile

Instituția financiară poate executa silit bunurile imobile pe care le deține un client până când datoria se recuperează integral. În acest sens, se poate proceda la vânzarea, în totalitate ori în parte, a apartamentului, casei sau terenurilor aflate în proprietatea datornicului. Înscrierea în arhiva electronică este unul dintre lucrurile de care trebuie să se țină cont în cazul executării imobiliare, întrucât creditorii care și-au constituit ipoteci asupra anumitor bunuri au dreptul de a-și putea recupera creanța prin executarea acestora înaintea altor creditori ipotecari ale căror drepturi asupra bunurilor au rang de prioritate inferior.

 

Atunci când iei decizia de a face un împrumut bancar este important să cunoști toate riscurile și să știi ce obstacole ai putea avea de înfruntat pe parcurs. În mod ideal, ar trebui să optezi pentru un grad de îndatorare de 30 sau 40% din veniturile tale lunare, astfel încât să nu ajungi la executare silită dacă pe parcurs nu vei mai obține aceleași câștiguri ca în momentul stabilirii ratelor lunare.

 

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te