Homepage  / Timp liber

(P) Ia autentică în percepția specialiștilor IeNationala.ro

(P) Ia autentică în percepția specialiștilor IeNationala.ro

de Redactia Tvmania

Ia tradițională reprezintă mai mult decât o simplă piesă de vestimentație, așa cum poate mulți o văd în prezent. Poate că o influență greșită asupra percepției acestui concept o reprezintă la ora actuală confecționarea industrială a iilor, deseori fără a surprinde semnificația lor de bază în broderii și design. Se orientează în prezent după acele ii cusute manual cele care le înțeleg valoarea, care simt chemarea dintre stilul propriu și ie.

În fapt, ia tradițională este un articol ce trebuie ales responsabil, întrucât vorbește despre purtătoarea ei. Deseori aceasta are o valoare spirituală peste cea pe care o are un accesoriu sau o piesă vestimentară din categoria de lux. Bineînțeles, acest aspect este valabil în cazul acelor ii tradiționale a căror motive au fost cusute manual, fir cu fir, de specialiști în domeniu.

Ce poate să egaleze, spre exemplu, o ie traditionala cusuta manual cu fir de bumbac? De altfel, acesta este unul dintre materialele preferate ale iilor, datorită confortului pe care îl asigură, dar și excelenței cu care își păstrează estetica.

Iile – semnificații simbolice

Dacă ar fi să aruncăm o privire asupra simbolurilor specifice iei, am află că acestea apar în țesăturile sale de mii de ani, având o istorie îndelungată. Au reușit să își păstreze în mod cert magia, lucru sesizabil și în colecțiile puse la dispoziție pe site-ul ienationala.ro.

Ceea ce dezvăluie specialiștii IE Națională cu privire la această piesă tradițională este că o ie autentică este cea care a fost brodată în tihnă, astfel încât să realizeze o armonie aparte în material și simbolurile sacre românești. Vizavi de simbolurile iilor, pe timpuri strămoșii le realizau murmurând incantații cu fiecare împunsătură realizată, astfel ca purtătoarea operei de artă să fie ferită de rele. De altfel, tiparul broderiilor reprezenta un reper în a identifica dacă cele ce le purtau erau de rang, respectiv pentru a afla despre personalitatea purtătoarelor – după brodaj.

În ceea ce privește iile autentice, cele cusute manual, au o poveste fiecare. Aceasta începe într-o anumită ordine și anume de sus în jos. Se deosebesc între ele începând de la zona umerilor, ce prezintă altițe, zone compoziționale specifice portului strămoșesc. Și în cazul lor există o anumită măsură ce trebuie respectată. Spre exemplu, nu pot fi mai lungi decât zona cotului.

Desigur, în prezent iile au suferit ușoare modificări. Cândva acestea prezentau o deschizătură mai amplă în partea de sus, detaliu special avut în vedere pentru cele care alăptau copii. În principal cele care nu aveau copii purtau ii cu deschizătură pe lateral. Era un semn pe care purtătoarele îl transmiteau, legat de faptul că doreau să se căsătorească.

În funcție de producător, ia poate avea la bază materiale textile diverse. IeNatională.ro atrage atenția asupra importanței pe care o are acest detaliu. O ie tradițională poate să fie confecționată din bumbac, in, borangic sau cânepă. Secretul unei ii reușite constă în simbolurile brodate ritualic, acestea denotând autenticitatea sa. Încă sunt pasionate care au acest meșteșug – de a realiza ii cusute manual.

Desigur, o alternativă mult mai la îndemână o reprezintă un magazin specializat ca IeNationala.ro. Este mai ușor pentru că toate detaliile privind ia sunt la îndemână. Fiecare identifică mărimea potrivită, are posiblitatea de a alege între broderii diverse și de a le vedea propriu zis.

În cazul modelelor pe care le pune la dispoziția publicului feminin interesat IeNationala.ro, acestea se remarcă printr-o delicatețe deosebită. De altfel, cele dornice se pot orienta și spre modelele cusute cu fir de mătase naturală, pentru o eleganță ieșită din tipare.

Fiecare dezvoltă propriile preferințe și gusturi vizavi de vestimentație în general. Atunci când lista opțiunilor este una bogată – așa cum este cazul colecției pe care o propune magazinul menționat, cu încântare publicul feminin poate opta pentru cea care îi cucerește sufletul și privirea.

Se recomandă ia cusută manual întrucât aceasta reușește să pună cu măiestrie în valoare eleganța feminină. Totodată atenția la detalii spune multe și despre creatorul acesteia, care a realizat cu pasiune fiecare broderie.

Pentru a înțelege cu adevărat valoarea și farmecul iilor cusute manual, pe textile naturale, este necesar a pătrunde în istoria și tradiția lor. Cele interesate să descopere modele deosebite, durabile și estetice sunt invitate să acceseze site-ul www.ienationala.ro.

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton