; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Photo 1516822669470 73d1771e95a3

(P) Gips-carton sau OSB: cum faci alegerea corecta?

28 September 2020

Adesea, în construcții, există adevărate dispute în legătură cu folosirea anumitor materiale cu proprietăți similare, mai ales atunci când se dorește implementarea celor mai bune soluții. În lupta gips-carton versus OSB nu ar trebui, de fapt, să existe un câștigător, deoarece ambele se delimitează clar pe nișa de utilizare. Uneori, însă, există confuzii la nivelul celor două materiale. Află diferențele dintre cele două materiale dar și modul în care acestea pot fi utilizate, în articolul de mai jos. 

Gips-carton sau rigips, materialul aproape perfect

Atunci când vorbim despre gips-carton ne gândim automat la pereți, tavane sau diferite tipuri de placări. Acest material a fost conceput pentru a fi utilizat în realizarea pereților de compartimentare, având caracteristici de rezistență suficient de bune ca să fie folosit în acest sens. Întreaga structură este armată cu ajutorul unor profile de susținere, care au menirea de a rigidiza structura, dându-i, astfel, un plus de rezistență. Firește, rezistența pereților de compartimentare realizați din gips carton va fi mai mică decât a celor de rezistență, însă, în definitiv, sunt proiectați strict pentru delimitare și nu pentru susținere. Poți găsi detalii despre material dacă vei căuta rigips pret, aflând, în acest fel, și costurile la care ar trebui să te aștepți dacă plănuiești o amenajare cu rigips. 

Plăcile de rigips au o rezistență la foc ridicată, ceea ce le face potrivite pentru orice tip de spațiu: case individuale, ansambluri de locuințe, centre comerciale sau clinici. Din rigips pot fi realize structurile pentru tavan sau îți poți diviza casa după bunul plac, schimbând total modul de compartimentare al acesteia chiar și fără a influența structura de rezistență. 

Un alt avantaj al panourilor din rigips este acela că reprezintă o structură ușoară, lucru important în ceea ce privește influențarea greutății proprii a construcției. Neavând o greutate mare, rigipsul nu poate influența mișcările clădirii în cazul unui cutremur. Din contră, structura s-ar putea să reziste cu brio mișcărilor laterale ale pământului, îndeosebi datorită rigidizării cu profile, fapt care nu va lăsa structura să intre în rezonanță. 

Placaj OSB

Plăcile de OSB sunt materiale de construcție foarte bune, cu proprietăți remarcabile cel puțin în ceea ce privește izolarea. Totuși, materialul poate fi folosit într-un număr destul de redus de aplicații, majoritar în cele care deja au lemnul în structura lor. OSB-ul este recomandat, în special, în cazul caselor noi, spre deosebire de gips carton, care poate fi montat cu ușurință chiar și în locuințe cu o oarecare vechime. 

De remarcat, însă, la plăcile OSB este faptul că acestea rezistă foarte bine la șocuri mecanice, deoarece păstrează ceva din structura lemnului, plus rezistența adezivului. Plăcile de OSB, însă, nu sunt la fel de rezistente la foc precum rigipsul, lucru firesc fiindcă lemnul arde. Și, chiar dacă pot fi folosite tratamente de ignifugare, costurile cresc și atunci nu se mai justifică utilizarea plăcilor OSB.  

 

Este important să faci deosebirea corectă între cele două tipuri de materiale și, de asemenea, este important să te documentezi fiindcă, adesea, neștiința întinde capcane. O dată aflate avantajele fiecărui material dar și ușoarele dezavantaje, amenajarea locuinței devine mai ușoară.

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare