; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Tablou abstract

(P) De ce și cum să apreciem tablourile abstracte

02 December 2020

Obiectivul artei abstracte nu este de a reprezenta realitatea, ci de a oferi o percepție, un sentiment. Am putea spune, în termeni mult mai preciși, că arta abstractă privilegiază impresia în față expresiei.

Să luăm ca exemplu, tablouri canvas abstracte. Stăm adesea și ne uităm minute în șir la un astfel de tablou. Dacă nu suntem critici de artă, probabil la început nu vom înțelege nimic. Însă, privind mai cu atenție, ne dăm seama că un astfel de tablou reprezintă mai mult decât culori aplicate pe o pânză.

Arta prezentă într-un tablou abstract lasă imaginației un câmp deschis de acțiune, un spațiu imens, deoarece, prin definiție, nu arată nimic definit, ci arată o mulțime de lucruri. Cei care creează astfel de tablouri, deși nu pare, fac un efort semnificativ. Cei care creează artă abstractă se eliberează' de un anumit model. Ei nu vor să se reproducă, să se repete. Ei scot la lumină trăiri interioare pe care le dezvăluie privitorului.

Întrucât face parte dintr-o abordare autentică și sinceră, arta abstractă exprimă o parte din istoria artistului, emoțiile sale, temerile, dorințele și credințele sale. Cu privire la tablourile sale abstracte, la arta sa în general, Pablo Picasso a spus:

„Ceea ce contează este spontaneitatea, impulsul. Acesta este adevărul adevărat '.

Observarea unei opere abstracte imprimate pe o pânză este deci un exercițiu fascinant, lasă spectatorului un spațiu larg de libertate, îl invită să caute, să pună la îndoială, să pună întrebări, să cerceteze, să găsească indicii și să le interpreteze. Putem spune de fapt că atunci când o lucrare abstractă te atrage mai mult decât altă, aceasta creează o rezonanță specială în tine. De fapt, când așezi în casa ta un tablou abstract, ar trebui să faci asta nu numai din considerente estetice. Ar trebui să faci acest lucru pentru că tabloul respectiv, acea imagine ciudată pentru unii, dezvăluie pentru tine un sentiment pe care îl înțelegi numai tu, îți amintește de un anume moment din viața ta sau evocă lucruri care îți sunt familiare.

Cu un tablou abstract este creată o legătură puternică, mai puternică chiar decât cu un tablou classic, ce reprezintă un peisaj sau un portret (deși nu este exclus să se întâmple așa ceva și în acest caz). Totuși, cu un tablou abstract va exista o relație mai intimă și meditativă, care este mai mult o chestiune de experiență subiectivă decât estetica obiectivă.

Tot genialul Picasso a fost cel care a spus că: „Există pictori care transformă soarele într-o pată galbenă, dar sunt alții care, datorită artei și inteligenței lor, transformă o pată galbenă în soare'. Prin asta ne dăm seama că genialitatea de fapt constă în interpretarea ulterioară creației. 

Așa că, dacă îți dorești un tablou abstract, nu ezita să îl achiziționezi. Uită-te la el și lasă-l să-ți vorbească. Vei vedea cum o imagine aparent haotică, reprezintă mai multă ordine decât ți-ai putea imagina. Îmbracă pereții cu astfel de opere și învață să guști' din potirul artei avangardiste, să savurezi imaginea pe care o ai în față ochilor. Nu trebuie să cheltuiești o avere pentru că ai la îndemână site-uri ce îți oferă printuri pe canvas, cu imagini abstracte, pe care le vei adora. Unde? Încearcă la weframe.ro și lasă arta să pătrundă în viața ta!

 

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare