Vara ne confruntăm cu un val de căldură căruia reușim cu greu să-i facem față. Zilele toride reprezintă o adevărată provocare pentru organismul nostru, iar pentru a depăși temperaturile din ce în ce mai ridicate, cei mai mulți oameni apelează la aparatul de aer condiționat pentru a asigura un climat plăcut în interior. Ei bine, efectele caniculei pot fi diminuate ușor, însă nu trebuie trecut cu vederea faptul că un astfel de dispozitiv îți poate afecta serios sănătatea dacă nu este igienizat cu regularitate. Este important să menții răcoarea, dar și să beneficiezi de un aer curat, de aceea este recomandată întreținerea adecvată a aerului condiționat. Iată câteva sfaturi ale experților:

Deconectarea aparatului de la sursa de curent

Primul și cel mai important sfat al specialiștilor în domeniu este ca înainte de-a efectua orice activitate de curățare a aparatului de aer condiționat, acesta să fie scos din priză. Cu toate că pare un lucru logic, există persoane care uită sau nu acordă atenție acestui aspect. La fel ca orice dispozitiv alimentat la o sursă de electricitate, este necesară deconectarea sa, deoarece există riscul electrocutării sau defectării aparatului în timpul operațiunii de igienizare.

Curățarea carcasei aerului condiționat

Oferta de dispozitive pentru asigurarea unui mediu răcoros în casă sau la birou este extrem de variată. Găsești aparat de aer condiționat ieftin ce-ți poate ține spațiul bine ventilat în tot sezonul estival, însă trebuie să ții cont și de îngrijirea sa. În timpul utilizării, pe unitatea interioară a aparatului, cea montată în locuință, se formează condens care permite dezvoltarea unor bacterii și ciuperci periculoase pentru sănătate. Din acest motiv, este nevoie de o curățare serioasă a unității cu ajutorul unei lavete și a unei soluții formată din apă, oțet și bicarbonat de sodiu. Unitatea exterioară, cea instalată pe peretele casei ori al blocului, trebuie curățată și ea la fel, cu amestecul menționat sau spray de uz casnic.

Înlocuirea sau curățarea filtrelor

De regulă, filtrele aparatului de aer condiționat sunt realizate din plastic. Acestea merită o atenție deosebită deoarece sunt responsabile cu menținerea calității aerului respirat. Se pot scoate cu ușurință din aparat și se se spală cu apă și detergent, cu oțet și apă sau soluții speciale pentru curățare. După igienizare, se lasă la uscat, după care se montează la loc în aparat. În cazul în care nu vrei să-ți asumi niciun risc, ai posibilitatea înlocuirii filtrelor vechi cu unele noi, cel puțin o dată pe an.

Igienizarea măștii care acoperă interiorul aparatului

Masca unității interioare este detașabilă și lavabilă. Prin urmare, ai grijă să o scoți cu atenție din dispozitiv și să o cureți foarte bine de praf cu ajutorul unui aspirator. După această operațiune, aplică o soluție de curățare, alcool sanitar sau doar apă și detergent, apoi las-o să se usuce complet înainte de-a o monta la loc în aparat.

Îndepărtarea impurităților de pe elementele principale

Ventilatorul și tăvița aparatului de aer condiționat sunt în permanență expuse unui mediu umed, propice pentru dezvoltarea bacterilor, astfel că se demontează și se spală foarte bine cu soluții degresante. La rândul său, vaporizatorul și condensatorul, rețelele de țevi, se curăță cu un spray pentru a înlătura impuritățile depuse în timpul funcționării aparatului. Lamelele metalice se curăță și ele tot cu spray-uri speciale, care permit igienizarea tuturor zonelor mai greu de accesat.

Purificarea lichidului condensat

Pentru a preveni formarea de alge și mucegai urât mirositor, în canalul de preluare a condensului pot fi depozitate și pastile de igienizare. Acestea au rolul de-a curăța lichidul condensat și de-a ține la distanță mirosurile neplăcute și bacteriile.

 

Aparatul de aer condiționat are o durată de viață ridicată. Pentru a te bucura de temperaturi plăcute în interior în fiecare vară este important să igienizezi regulat unitatea interioară și să asiguri și curățarea părții exterioare. În acest fel, vei beneficia de toate avantajele oferite de aparat, fără să te expui unor riscuri inutile.

 
Urmărește-ne pe Google News