Dacă te întrebai cum se spală corect lenjeriile de pat din bumbac, află din rândurile următoare care sunt cele mai importante criterii de care ar trebui să ții cont în acest sens.
Frecvența – cât de des se spală lenjeriile de pat din bumbac?
Cearșafurile și fețele de pernă se spală la cel puțin fiecare două săptămâni. Lenjeria de pat intră în contact direct cu pielea noastră, mai ales în perioada caldă a anului, atunci când purtăm pijamale scurte și subțiri. Altfel spus, transpirația, bacteriile și sebumul corpului nostru ajung pe lenjeria de pat din bumbac, care poate întreține acarienii ce se hrănesc cu aceste substanțe produse în mod natural de organism. Ideal ar fi ca husele de pilotă, fețele de pernă și cearșafurile de pat să ajungă în mașina de spălat în fiecare săptămână, însă dacă nu ai această posibilitate, nu întârzia această măsură de igienă mai mult de 14 zile.
Temperatura – La câte grade se spală lenjeria de pat din bumbac?
Chiar dacă tentația ar putea fi mare, evită să speli cu apă fierbinte lenjeria de pat din bumbac. Cu toate că materialul din care este realizată este mult mai rezistent decât altele, acesta își poate schimba dimensiunea la contactul prelungit cu apa clocotită, proces cunoscut popular sub denumirea de „intrat la apă”, de altfel, ireversibil. Cel mai bine este să urmărești indicațiile de pe etichetă cu privire la temperatura ideală la care ar trebui să speli lenjeria de pat din bumbac. Dacă acestea nu există, setează mașina de spălat pe un program care atinge maximum 60 de grade.
Altfel, vei risca să deteriorezi fibrele din bumbac.
Cum se spală lenjeria, în funcție de culoare?
E important să reții faptul că lenjeria de pat din bumbac se spală separat de celelalte rufe. În primul rând, pentru că e posibil să vrei să cureți puloverele, de exemplu, la o temperatură mult mai joasă decât cea aleasă pentru cearșafuri. În al doilea rând, pentru că nu vei risca să transferi culoarea de pe noii tăi blugi pe lenjeria de pat albă și nici să ai pete roz pe cămașa ta albă preferată de la lenjeria de pat roșie din bumbac pe care tocmai ai schimbat-o.
În plus, spălarea prosoapelor și a hainelor în aceeași cuvă cu cearșafurile provoacă frecare și, în cele din urmă, le reduce acestora din urmă calitatea și durabilitatea. Prosoapele și îmbrăcămintea necesită, de asemenea, mai multă apă pentru a fi spălate corect, astfel încât amestecarea cearșafurilor cu alte haine va duce la durate mai mari de uscare a acestora. Din această cauză, e posibil ca lenjeria ta de pat să prindă un miros neplăcut.
Nu în ultimul rând, lenjeria de pat se spală separat de celelalte rufe pentru a nu risca prinderea scamelor de pe acestea pe fața de pernă, ceea ce nu va crea doar un disconfort pentru cei care o utilizează, dar și pierderea moliciunii acesteia, în încercarea de a le îndepărta prin diferite metode.
Care este cel mai bun detergent pentru lenjeria din bumbac?
Dacă folosești același detergent și pentru lenjeria de par, și pentru haine, dar și pentru alte articole care necesită spălare, ar fi cazul să înlocuiești acest obicei cu unul mai sănătos pentru țesăturile tale. Detergenții obișnuiți pot deteriora în timp fibrele din bumbac, așa că îți sugerăm să îți speli lenjeria de pat cu soluții dedicate țesăturilor fine. Folosirea unui detergent delicat și a unei cantități mici de balsam de rufe va ajuta la extinderea duratei de viață a lenjeriilor tale de pat și le va menține moi și durabile, în culori vii, gata să te invite la cea mai bună sesiune de somn din câte ai avut vreodată.
Tu ce secrete aplici atunci când îți îngrijești lenjeria de pat?