; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Tvmania.ro   piscine concept.ro

(P) Cum se face în mod corect o întreținere piscină?

24 March 2021

Ți-ai îndeplinit cel mai mare vis, locuiești la casă, ai și piscină, așa că aștepți cu nerăbdare sezonul estival pentru a o folosi așa cum se cuvine. Dar oare știi cum se face corect întreținerea și curățarea ei? Avem pentru tine câteva recomandări din partea specialiștilor, care sperăm că îți vor fi de folos.

De ce este nevoie de întreținerea și curățarea piscinei

Fie că este vorba despre o piscină gonflabilă sau nu, curățarea și întreținerea ei nu trebuie realizată doar din considerente estetice. Sunt operațiuni care te ajută să nu te confrunți cu anumite probleme de sănătate date de bacteriile sau fungii care se adună în aceste spații umede. Afecțiuni dermatologice, gastrointestinale, oftalmologice se numără printre acestea, și cu siguranță nu ți le dorești pentru tine sau cei dragi ție, care utilizează piscina.

Nu exagera cu igienizarea apei

Mulți dintre cei care au piscină cred că igienizarea cât mai frecventă a apei este cea mai importantă operațiune, așa că folosesc din belșug clor, despre care știu că nu doar dezinfectează, distruge bacteriile și germenii, dar inhibă și dezvoltarea algelor. Cu toate acestea, specialiștii recomandă să nu se exagereze în acest sens, deoarece avem de a face cu un produs cu destul de multe reacții adverse: miros neplăcut, poate cauza iritații sau alergii, afectează echilibrul natural al pielii, și are chiar și efecte cancerigene. Prin urmare, pentru a nu risca vreo neplăcere, poți lăsa operațiunile de intretinere piscina în seama specialiștilor, sau dacă nu, apelează la un filtru bun sau o pompă de bună calitate, care contribuie la dezinfectarea și recircularea apei pentru ca tu și cei care vor folosi piscina să fie în siguranță.

Accesorii pentru curățarea piscinei

Ai propria piscină în curte și vrei să te ocupi singur de tot ce presupune întreținerea și curățarea acesteia, mai ales pe perioada verii. De aceea, ai nevoie de câteva accesorii, precum o plasă cu mâner telescopic – pentru a aduna frunzele sau alte resturi de la suprafața apei, o perie – pentru curățarea treptelor și a marginii piscine, un aspirator special pentru curățarea podelei acesteia. Și, chiar dacă este o operațiune plictisitoare, nu renunța în nicio zi să aduni frunzele sau resturile de la suprafața apei.

Dacă însă ești ceva mai comod și nu vrei să te complici cu toate operațiunile de curățare și întreținere a piscine, poți apela la profesioniști, dar pregăte-te să scoți ceva mai mulți bani din buzunar. Vei plăti atât deplasarea acestora, dar și ce substanțe sau accesorii vor fi folosite.

Tipuri de operațiuni de întreținere a unei piscine

La prima vedere, poate părea destul de simplu să cureți așa cum trebuie o piscină. Dar oare de câte ori trebuie curățată, cum știi că procedezi corect? Hai să încercăm să te lămurim cum stau lucrurile.

Curățarea de zi cu zi

După cum aminteam mai sus, nu trebuie să lași nici măcar o zi fără să aduni resturile și frunzele care ajung la suprafața apei. Este o operațiune ușoară, și nici nu e nevoie să depui cine știe ce efort.

Curățarea săptămânală

O dată pe săptămână, piscina ta va trebui să treacă printr-un proces de curățare temeinică, în care se va folosi aspiratorul pentru podele, se vor curăța marginile și treptele, iar o dată la trei zile se va efectua controlul valorilor substanțelor din apă.

Dacă ai organizat o petrecere la piscină, vei mai fi nevoit să verifici pH-ul apei, nivelul de clor, și care sunt concentrațiile de substanțe din apă.

Când se simpune schimbarea apei

Nu există o regulă generală privind schimbarea apei din piscină, dar de regulă o dată la 5 ani trebuie să faci o înlocuire completă. Trebuie doar să ai grijă la filtrele folosite, la ce soluții sau pastile folosești pentru piscină, modul în care o cureți și o întreții periodic. Dacă procedezi așa cum trebuie, cel mai probabil nu va fi nevoie să golești piscina în fiecare an și să o reumpli mai apoi.

Valoarea pH-ului

Am tot amintit de valoarea pH-ului apei din piscină. Potrivit specialiștilor, valorile acestuia ar trebui acum să se situeze între 7 și 7,4. Nicio operațiune de întreținere a piscine nu se va încheia fără măsurarea acestuia, deoarece în acest felt e convingi că nu există riscul de a te îmbolnăvi. Din fericire, în prezent, sunt numeroase substanțe sau soluții pe care le poți folosi pentru a distruge bacteriile și germenii, dar și pentru a echilibra valorile pH-ului.

Întreținerea unei piscine gonflabile

Costurile unei piscine clasice sunt destul de mari pentru tine? Nicio problemă, poți apela la piscinele gonflabile, mult mai ieftine, și mult mai îndrăgite de cei mai mici membri ai familiei. Ai la dispoziție numeroase modele, de capacități diferite, cu un design plăcut, așa că nu te poți plânge că nu găsești ceva pe placul tău. Pentru a amplasa trebuie să găsești o suprafață plană, lipsită de denivelări și cât mai departe de sursele de curent electric.

Întreținerea acesteia este mult mai ușoară, și presupune curățarea apei, dezinfectarea ei, și să nu uităm de valoarea pH-ului. Fii foarte atent și la nivelul de clor, cu care nu trebuie să exagerezi.

Piscină în sezonul rece

Pentru sezonul rece, piscina ta trebuie bine pregătită, dacă nu vrei să te trezești cu mult mucegai, calcar sau chiar și deteriorarea componentelor. Ai două variante: o golești sau o acoperi. Prelatele de piscină sunt o variantă ieftină, dar alege una de calitate, pentru a nu avea parte de ceva neplăceri. Dacă ești dispus să cheltui mai mult, poți apela la un sistem automatizat, dar mult ma rezistent.

Așadar, nu neglija operațiunile de curățare și întreținere a piscine tale, dacă vrei să te bucuri de o vară relaxantă, alături de cei dragi!

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare