Homepage  / Vedete

(P) Cum să pregătești o cafea espresso acasă ca un profesionist, în 4 pași?

(P) Cum să pregătești o cafea espresso acasă ca un profesionist, în 4 pași?

de Redactia Tvmania

În limba italiană, cuvântul espresso înseamnă rapid. Binecunoscutul espresso stă la baza oricărui tip de cafea, fie că vorbim despre cappuccino sau latte macchiato, şi se prepară într-un timp foarte scurt, prin trecerea apei cu presiune prin boabele de cafea măcinate. Această metodă te asigură că te vei bucura de toată aroma cafelei, iar ca rezultat vei savura cu adevărat o licoare magică, concentrată şi intensă. Primul espressor datează din anul 1884, atunci când italianul Angelo Moriondo a patentat invenţia sa, care de atunci s-a răspândit în întreaga lume.

 

Care sunt secretele unui espresso?

Dacă îţi doreşti să începi ziua în fortă sau să primeşti o doză de energie când simţi că oboseala îşi spune cuvântul, iar o ceaşcă de espresso este opţiunea ta, trebuie să ţii cont că alegerea cafelei este primul pas pe drumul spre espresso-ul perfect. O cafea espresso, chiar dacă pare simplă, îţi poate oferi diferite experienţe. Poţi opta pentru un espresso puternic, care îţi dă o doză instantă de energie, sau o ceaşcă dulce şi aromată, care să-ţi mângâie simţurile. Tipurile de cafea pe care le poţi folosi în prepararea unui espresso pornesc de la o cafea simplă, bine prăjită sau mai puţin intensă, până la diferite amestecuri ce formează arome unice, perfecte chiar şi pentru cele mai pretenţioase gusturi. Există peste o sută de specii de cafea, dar cele mai des cultivate şi folosite sunt Arabica (peste 70% din producţia mondială) şi Robusta. Tipul de cafea Robusta este caracterizat printr-un gust puţin amar şi se utilizează cel mai des în prepararea cafelelor instant. Boabele Arabica, în schimb, au un gust dulce, aromat şi conţin jumătate din cafeina boabelor Robusta. Pentru adevăraţii pasionaţi de cafea, ceaşca perfectă de espresso începe cu râşnirea boabelor chiar la tine în bucătărie, unde vei profita de cea mai proaspătă aromă şi te vei putea aventura în crearea gustului cel mai potrivit preferințelor tale. Decât să cumperi cafea de pe rafturile magazinelor, optează pentru o comandă de cafea acasă, provenită din surse ce te asigură că fiecare ceaşcă pe care o savurezi este cea mai proaspătă.

 

Înainte de a-ţi găsi reţeta perfectă pentru espresso-ul preferat, trebuie să ţii cont de câteva aspecte. În primul rând, calitatea cafelei depinde foarte mult de sursa apei pe care o folosești în prepararea ei. Apa de la robinet poate altera gustul cafelei, în timp ce o apă îmbuteliată, pură, din surse sigure, va lăsa boabele să îți arate adevărata lor aromă. Temperatura apei este la fel de importantă în prepararea unei ceşti de espresso, intervalul perfect fiind între 90 şi 96 de grade Celsius. Vei observa că o temperatură mai joasă va produce un espresso mai deschis la culoare, cu un gust mai delicat, în timp ce temperaturile înalte scot în evidenţă intensitatea boabelor de cafea. Cu aceste trucuri în buzunar, eşti gata să devii o barista de top, la tine acasă!

 

Pasul 1

Umple rezervorul espressorului cu apă şi setează temperatura. Trucul profesioniştilor este să nu începi procesul încă, ci să mai aştepţi câteva minute, pentru ca tot aparatul să fie cald la atingere.

 

Pasul 2

Râşneşte, după preferinţă, între 7 grame (pentru un espresso simplu) şi 14 grame (pentru un espresso dublu – doppio) de boabe de cafea şi pune cafeaua măcinată în portafiltru. Ai grjă ca amestecul tău să fie distribuit în mod egal şi presează cafeaua pentru a elimina orice buzunar de aer existent.

 

Pasul 3

Dacă espressorul tău îţi oferă opţiunea de pre-infuzie, foloseşte-o înainte de următorul pas. Dacă utilizezi cafea proaspătă, aşteaptă până când primele picături încep să curgă.

 

Pasul 4

Continuă cu funcţia principală a espressorului şi în 25 de secunde ceaşca de espresso ar trebui sa fie gata.

 

Trucuri şi sfaturi de folosit

 

Chiar şi atunci când ai urmat îndeaproape toţi paşii, există cazuri în care băutura rezultată nu are gustul aşteptat. Dacă espresso-ul este amar, la fel ca în cazul ceaiului, când uităm pliculeţul în cană prea mult timp, înseamnă că ai extras prea mult din materia primă. Cele două posibile rezolvări ale acestei probleme sunt scăderea temperaturii apei sau scurtarea timpului de infuzat.

 

Dacă espresso-ul este acru, înseamnă că există un dezechilibru în procesul de trecere a apei prin cafea. Ca să rezolvi această problemă, poţi mări temperatura apei sau timpul de infuzie.

 

Dacă espresso-ul are un gust neplăcut, de cele mai multe ori înseamnă că distribuirea cafelei în portafiltru nu a fost făcută corect. Verifică să nu existe buzunare de aer, prin presarea cafelei măcinate în mod egal, iar acest lucru se poate rezolva cu alegerea unui tamper din inox de calitate.

 

Dacă espresso-ul este diluat, atunci raportul dintre cafea, timpul de preparare şi apa folosită este greşit. Posibilele rezolvări sunt să măreşti cantitatea de cafea utilizată, să râşneşti boabele de cafea mai fin, sau să te asiguri de faptul că foloseşti cafea proaspătă.

 

Original în Italia, espresso-ul a devenit un produs savurat la nivel mondial, cu peste 2,25 de miliarde de ceşti băute zilnic. Chiar dacă pare mult mai simplu să comanzi un espresso din cafenele bine cunoscute, nimic nu se compară cu gustul şi experienţa în sine care este prepararea unui espresso la tine acasă.

 

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton