Modifica setarile cookie
Homepage  / Vedete

(P) Cum să îți convingi agentul imobiliar să îți găsească o casă mai ieftină

de Redactia Tvmania

Te-ai hotărât să te muți într-un apartament cu chirie și ai aflat că prietenii tăi stau într-o zonă cu 300 de euro pe lună când tu nu găsești nicio ofertă ok sub 400 de euro? Vrei să îți cumperi propria ta locuință și toată suma de care dispui este de 50 de mii de euro, dar ai un amic care tocmai a semnat un contract cu 40 de mii în zona în care cauți și tu? Acesta e prețul pieței, îți vor spune, cel mai probabil, agenții imobiliari. Și nu mint cu nimic, pentru că valoarea zonelor care te-ar avantaja și pe tine este stabilită de o medie a tuturor tranzacțiilor. Dar asta nu înseamnă că tu nu vei reuși să negociezi în interesul tău prețul unui apartament care să fie trecut pe numele tău în cel mai scurt timp. Piața vânzărilor de apartamente este una în continuă dezvoltare, ceea ce înseamnă că poți găsi oferte la tot pasul, important este cum reușești să aduci tranzacția în favoarea ta.

 

Ecuația e simplă. Cu cât prețul unui apartament este mai mare, cu atât și comisionul agentului imobiliar va crește. Această situație, însă, nu trebuie văzută ca fiind ceva în defavoarea ta, ci trebuie să transformi relația preț-bonus într-una invers proporțională. Cum poți face asta? Află de mai jos care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi!

 

  1. Convinge agentul să lucreze pentru tine pentru un comision dublu. Nu te speria, pentru că această situație va fi în avantajul tău. De exemplu, dacă agenția imobiliară cu care ai decis să colaborezi lucrează cu un comision de 3% pentru fiecare tranzacție de vânzare, îi poți promite agentului că îl vei recompensa cu 6% în cazul în care va găsi o ofertă mai ieftină pentru tine. De exemplu, dacă prețul zonei în care vrei să te muți are un preț mediu de 50 de mii de euro pentru un apartament, comisionul agentului va fi de 1.500 de euro. Poți negocia un comision de trei mii de euro pe care să îl plătești agentului, deci 6% din valoarea tranzacției, dacă îți va găsi un apartament la 40 de mii de euro. Practic, vei face o economie de 8.500 de euro. În situația în care vrei să închiriezi, lucrurile stau aproape la fel. Să presupunem că ai găsit un apartament care îți place foarte mult, dar pe care îl poți lua în chirie cu 400 de euro, sumă pe care nu ți-o permiți. În acest caz, comisionul agentului ar trebui să fie de 50% din valoarea de închiriere a locuinței de la tine și 50% de la proprietar, adică 400 de euro, chiria pe o lună. Dacă îi vei oferi un comision dublu, iar el îți va găsi o ofertă în aceeași zonă, dar cu 300 de euro, asta înseamnă că vei achita la închiriere 300 de euro, iar proprietarul va da 150. În buzunarul agentului se va regăsi suma de 450 de euro, deci va ieși în câștig, iar tu îți vei amortiza cheltuiala după prima lună și te vei bucura de o chirie cu o sută de euro mai mică pe lună pentru restul șederii tale în acea locuință, sumă deloc de neglijat. Așadar, e o situație WIN-WIN.
  2. Stabilește un plafon maxim până la care poate ajunge valoarea casei ori a apartamentului pe care vrei să o/îl cumperi sau să o/îl închiriezi. Cu alte cuvinte, setează un preț care să fie cu 10-20-30% mai mic decât cel al pieței. Folosindu-te și de sfatul de mai sus, vei putea atrage tranzacția în favoarea ta, stimulând agentul să lucreze concret pentru tine, și nu doar pentru comisionul pe care i-l vei oferi.
  3. Nu lăsa impresia că te grăbești, deși realitatea poate fi alta. Chiar dacă ești nevoit să te muți în cel mai scurt timp posibil, nu spune din start asta agentului. E în natura umană să profităm de situațiile care ne pun într-o lumină bună, chiar dacă alții au de pierdut din asta. Nu lăsa impresia că ești presat de timp, dar nici că nu ești ferm hotărât să te muți la casa ta, indiferent dacă vrei să o închiriezi sau să o cumperi. Nu accepta din prima ofertele pe care ți le face, dar ia-le foarte serios în considerare. Astfel, asul va fi în mâneca ta și vei primi curând cea mai bună variantă pentru tine, într-un echilibru perfect între preț și calitatea locuinței.

 

Dacă te-ai hotărât să te muți la casa ta, apelează un agent în care să ai încredere și care să îți faciliteze căutările. Meriți să locuiești în zona ta preferată fără să faci eforturi financiare mari. Succes în găsirea ofertei ideale!

sursa foto: shutterstock.com

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te