Avantajele pe care le oferă o casă termoizolată
Atunci când te ocupi de termoizolarea casei, vrei să beneficiezi de un confort sporit. Iată ce avantaje îţi poate aduce termoizolarea locuinţei, cu materiale rezistente:
- O casă termoizolată va fi extrem de confortabilă, pe tot timpul anului. Dacă în lunile toride de vară, trebuie să împiedici intrarea căldurii în casă, în anotimpul rece vei reuşi să reduci pierderile de căldură şi să beneficiezi de temperaturi optime.
- Pe lângă confortul sporit pe care ţi-l oferă o casă termoizolată, vei reuşi să reduci semnificativ costurile energiei necesare pentru răcirea sau încălzirea casei.
- O casă termoizolată este o casă sigură. De pildă, folosirea unui material termoizolant precum vata minerală, îţi va proteja locuinţa împotriva focului şi va absorbi zgomotul, oferindu-ţi avantajul de a te relaxa în propriul cămin.
- Dacă optezi pentru o casă termoizolată cu materiale permeabile la vapori, vei stopa evaporarea condensului, împiedicând formarea mucegaiului în casă.
- Majoritatea materialelor termoizolante sunt uşor de instalat pe pereţi sau pe plafon.
Parametrii în funcție de care se alege izolația termică
Nu ştii cum să alegi cea mai bună opţiune de termoizolare pentru locuinţă? Soluţiile sunt numeroase: dacă pentru o casă pe care abia începi să o construieşti ai mai multe opţiuni dintre care poţi să alegi, pentru o casă veche, lucrurile stau diferit. Aceştia sunt parametrii în funcţie de care trebuie să alegi izolaţia termică pentru casă:
- Conductivitatea termică reprezintă capacitatea unui material de a transmite căldură, atunci când este supus unei temperaturi mai mici sau mai mari. Atunci când achiziţionezi un material termoizolator, trebuie ca acesta să aibă o capacitate mică de a pierde căldura. Alege materialul cu un coeficient mic de conductivitate termică, aşa cum este polistirenul sau vata minerală.
- Rezistenţa termică este capacitatea grosimii materialului de a nu pierde căldura, fiind invers proporţională cu conductivitatea termică. Optează pentru un material mai gros, atunci când alegi izolaţia termică pentru casă. Cu cât grosimea unui material este mai mare, cu atât rezistenţa termică creşte.
- Rezistenţa în timp este un alt criteriu important de care să ţii cont, atunci când alegi izolaţia termică pentru casă. Nicio persoană nu îşi doreşte să investească des în acest proces, de aceea alege întotdeauna opţiunea care va funcţiona la capacitate maximă, pentru o perioadă lungă de timp. Vata minerală este un material termoizolant cu rezistență mare in timp, mai mare decât a polistirenului.
- Densitatea. Alege întotdeauna un material termoizolant cu densitate mare. Având o greutate la fel de mare, materialul prezintă o difuzie termică scăzută.
- Permeabilitatea la vapori trebuie să fie una dintre principalele caracteristici ale materialelor termoizolante. Acestea previn igrasia şi mucegaiul, îndeosebi la casele din lemn.
- Preţul de achiziţie. Pentru o investiţie bună, studiază bine producătorii şi materialele. De cele mai multe ori, oamenii aleg cel mai mic preţ al materialelor termoizolante, fără să mai pună accent pe rezistenţa lor în timp sau pe conductivitatea termică, criterii esenţiale de alegere a izolaţiei termice pentru casă.
- Costul de montaj. Chiar dacă cel mai mic cost de montaj îl are polistirenul, care se montează rapid, studiază cu atenţie celelalte materiale, pentru a te convinge că se încadrează în bugetul pe care îl ai la dispoziţie.
- Rezistenţa la incendiu. Vata minerală este un material incombustibil. Polistirenul este un material tratat in scopul întârzierii arderii – este ignifugat. Nu omite importanţa acestui criteriu, întrucât materialele care se aprind rapid pot duce, cu uşurinţă, la incendii vaste.
Soluții de termoizolare moderne versus metode naturale
Atunci când alegi izolaţia termică pentru casă, ai la dispoziţie numeroase materiale, naturale sau moderne. Deşi nu mai sunt folosite pe scară largă, în categoria materialelor naturale, amintim:
- Cânepa, pe care o găseşti sub formă de role sau saltele. Este indicată pentru izolarea pereţilor şi a planșeului.
- Pluta, un material ecologic sub formă de plăci, cu rezistenţă deosebită la insecte şi rozătoare.
- Celuloza, disponibilă sub formă de panouri, se utilizează îndeosebi la izolarea termică a mansardelor.
- Lâna de oaie absoarbe umiditatea, este permeabilă la vapori şi oferă protecţie împotriva dăunătorilor. Se poate găsi sub formă de role şi panouri.
Astăzi, din ce în ce mai mulţi oameni apelează la materiale termoizolante moderne, folosit atât la construcţii noi, cât şi la renovări.
- Cel mai cunoscut material termoizolant este polistirenul expandat. Cu un preţ accesibil şi uşor de montat, acesta este folosit atât pentru interiorul casei, cât şi pentru exterior.
- La fel de folosite pentru izolaţia termică sunt şi vata minerală din sticlă şi vata minerală bazaltică. Au o durată mare de viaţă, sunt rezistente la foc şi reduc zgomotele, preţul de achizite fiind mai ridicat și reflectînd calitățile vatei, în comparaţie cu alte materiale.
- Spuma poliuretanică este altă metodă de izolare termică foarte eficientă. Este un puternic izolant fonic şi asigură economii vizibile la energia consumată.
Termoizolarea corectă a locuinţei aduce numeroase beneficii şi este tot atât de importantă, precum este întregul proces de construcţie a casei. Alege cele mai bune materiale, pentru ca izolaţia termică să îţi ofere confortul necesar, timp îndelungat.