Cel mai simplu este să apelăm la un frigotehnist sau să ne orientăm către un produs nou. Însă, pentru o experiență cât mai bogată cu privire la exploatarea dispozitivelor viitoare este util să cunoaștem dereglările care apar cel mai des, fapt pentru care prezentăm în continuare cele mai comune disfuncționalități ale acestor aparate.
Defectarea compresorului
În cazul în care se acumulează foarte multă gheață pe peretele interior al combinei frigorifice, înseamnă că nu mai funcționează cum trebuie și nu se mai produce dezghețarea automată. Din această cauză, condensul care ar trebui să fie preluat de canalul colector din partea inferioară a compartimentului frigider nu este eliminat, ci îngheață. Având în vedere că temperatura din interiorul combinei trebuie să fie întotdeauna pozitivă, în majoritatea cazurilor cuprinsă între +2 și +9 grade Celsius, apariția gheței este anormală.
Această problemă apare din cauza defectării compresorului. În cazul în care aparatul frigorific nu mai pornește deloc, acest lucru se întâmplă tot din pricina compresorului, care s-a ars. De asemenea, acest element este de vină și în cazul în care aparatul funcționează, dar nu mai răcește sau merge încontinuu, fără să declanșeze.
Arderea plăcii electronice
Se întâmplă adesea ca panoul electronic al combinei frigorifice să nu se mai aprindă sau combina să funcționeze la o temperatură ce nu mai poate fi setată, lucru ce indică arderea plăcii electronice. Într-o astfel de situație reparația este destul de scumpă. Un cost estimativ al acestei componente se apropie de 200 de euro, însă prețul variază în funcție de tipul piesei și producător. Dacă se mai adaugă și manopera pentru această intervenție, în mod clar este mult mai rentabilă achiziția unei noi combine frigorifice.
Pierderea de agent frigorific
În cazul în care sistemul funcționează fără oprire, congelatorul este înghețat, dar frigiderul nu se simte rece înseamnă că instalația pierde agent frigorific. Pentru produsele mai noi este necesară reîncărcarea instalației frigorifice cu gaz, însă în cazul aparatelor mai vechi care funcționează cu freon situație este mai complicată. Freonul este toxic și se evaporă foarte greu, iar asta înseamnă că rămâne o perioadă mult mai îndelungată în locuință. Tipul de agent frigorific al combinei este specificat pe compresor, R600 sau R600A fiind însemne care precizează că gazul nu este toxic.
Slăbirea garniturii sau a izolației
Una dintre disfuncționalitățile care apar adesea la combinele frigorifice este și slăbirea garniturii. Acest lucru se observă atunci când congelatorul transpiră foarte mult, iar în interiorul compartimentului frigider apar picături de apă pe pereți. Deschiderile dese ar putea fi o cauză pentru acest fenomen, în special dacă se întâmplă asta atunci când este foarte cald în casă. Dacă situația se repetă zile la rând, în mod sigur este vorba despre slăbirea garniturii care nu mai etanșează corespunzător, sau a izolației.
Scurgerea de apă în interior
Dacă se observă scurgeri de apă în interiorul combinei frigorifice, fie circuitul este înfundat, fie are spărturi. În această situație este indicat să se intervină cât mai repede pentru că apa poate afecta răcirea și circuitul electric, lucru care ar putea conduce la reparații mult mai scumpe.
Defecțiunile pe care le poate avea o combină frigorifică necesită intervenție profesionistă. Totuși, cunoscând câteva lucruri de bază, orice persoană își poate face o idee cu privire la ceea ce presupune avaria observată pentru a-i putea explica specialistului simptomele aparatului. În funcție de situație, recunoașterea defecțiunilor este utilă și pentru a stabili mai ușor dacă achiziționarea unui produs nou este mai rentabilă decât repararea unuia mai vechi.