; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Naseem buras _gR_xZU2KcY unsplash

(P) Cele mai bune pluguri pentru arat – Ghid de alegere

17 November 2020

Alegerea utilajelor agricole nu ar trebui să fie dificilă dacă te informezi suficient de bine înainte de achiziționare. Printre cele mai utilizate utilaje agricole din țara noastră se află și plugurile, așa că îți vom prezenta în continuare un mic ghid de alegere a acestui utilaj. Suntem convinși că după ce vei citi, îți vei da seama că este cel mai bun plug pentru tine, iar dacă vei avea nevoie de mai multe informații, poți apela cu încredere la Magazia Lu Costică.

 

 

  • În funcție de tipul de cultură

 

 

Fiecare cultură este diferită în ceea ce privește procesul de pregătire a terenului și toate operațiunile ce vor avea loc de la însămânțarea pământului și până la recoltare. De aceea, este bine să utilizezi doar utilaje adaptate tipului de cultură pe care îl deții, astfel încât să obții cele mai bune rezultate. Plugurile sunt utilizate pentru a ara terenul, pentru a-l prăși, pentru a afâna solul si așa mai departe. Unele culturi vor fi plantate cu spații mai mici între rânduri, altele au nevoie de spații mai mari. De aceea, alege cu atenție plugul, astfel încât să se potrivească tipului de cultură. Pentru a-ți fi mai ușor, dacă ai o cultură de câmp, nu de livadă, poți achiziționa un plug universal. 

 

 

  • În funcție de sol

 

 

După cum probabil știi deja, solul diferă de la regiune la regiune, astfel încât trebuie să alegi unul care să facă față provocărilor pe care le va întâmpina în zona în care va opera. Spre exemplu, pentru solurile cu duritate medie sau scăzută, poți alege un plug cu o cormană normală. Solurilor cu o duritate mare, solurilor mlăștinoase sau celor cu umiditate ridicată li se va potrivi un plug cu cormană lamelară, care previne apariția bulgarilor de pământ. Dacă solul este mlăștinos sau argilos, ai nevoie de un plug cu cormană lamelară, care nu va permite solului să se lipsească și se va asigura astfel o arătură uniformă. Cel mai dificil tip de sol este cu siguranță cel în pantă, unde vei avea nevoie de un plug reversibil. Acesta răstoarnă brazda într-o singură direcție și astfel toate lucrările agricole se vor desfășura în cele mai bune condiții. Poți achiziționa pluguri reversibile de la Magazia lu Costică, la cele mai bune preturi si in cele mai bune condiții. 

 

 

 

  • Sistem hidraulic

 

 

Pentru o mai bună operare a plugului și de asemenea pentru o lucrare mai eficientă, alege cu încredere utilaje care au încorporate sisteme hidraulice. Acestea sunt importante pentru ridicarea, coborârea sau întoarcerea plugului într-un timp scurt și eficient, nemaifiind nevoie de operarea manuală a acestor acțiuni. 

 

 

  • Distanța dintre roți

 

 

Dacă îți dorești o cultură uniformă, este bine să nu existe distanță inutilă între rânduri. De aceea, trebuie să știi că dacă distanță dintre roțile tractorului este mai mare decât lățimea de lucru a plugului, va rezulta un spațiu ,,mort' între rânduri. Totodată, dacă această distanță este prea mică, brazdele se vor suprapune. În acest caz, alege un plug care se potrivește perfect tractorului, pentru a obține rânduri aliniate, fără spații inutile. 

 

 

  • Adâncimea de lucru

 

 

De regulă, pentru culturile din țara noastră, adâncimea medie de lucru se situează între 20-25 cm. Astfel, vei avea nevoie de un plug care să poată opera la această adâncime orice operațiune este nevoie. Pentru cazurile în care este nevoie de o adâncime mai mare, nu doar plugul trebuie schimbat, dar și tractorul. Cel mai bine este să stabilești adâncimea de lucru de care ai nevoie și astfel să stabilești care este plugul perfect pentru culturile tale. 

 

Sperăm să îți fie de folos aceste informații pe care ți le-am prezentat, astfel încât să poți alege cel mai bun plug pentru tine! 

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare