; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Danube 1607830_640

(P) Ce să faci în Delta Dunării? 5 idei de la cunoscători

02 September 2019

Delta Dunării nu este cea mai accesibilă destinaţie de vacanţă din ţara noastră, însă este un loc cuceritor. Acolo unde nu au pătruns maşinile şi toate efectele lor adverse, a rămas natura în stare pură, cu o floră şi o faună unice în Europa. Câteva nopţi petrecute la căsuţe Delta Dunării sunt suficiente ca să repeţi acest traseu ori de câte ori vei avea răgaz, asemenea multor turişti din toată lumea care se întorc acasă doar cu gândul de a reveni cât mai curând.

Litoralul este unic

Cunoscătorii spun că la Sfântul Gheorghe este locul unde Dunărea îmbrăţişează cel mai frumos marea, care în unele porţiuni, aproape de litoral, nici nu mai este atât de sărată. Comuna din răsăritul extrem al ţării, omonimă cu braţul Dunării ce se varsă în Marea Neagră, adăposteşte câteva locuri de vis. Aproape de gura de vărsare a fluviului în mare s-a format o deltă secundară. Pe parcursul a peste 20.000 de hectare, rezervaţia integrală Sacalin Zătoane este o lagună în care poţi găsi grinduri, dune de nisip, lacuri, mlaştini, bălţi şi poţi admira cele mai diverse specii de păsări migratoare. Cum urci spre nord, pe malul mării, vei întâlni o plajă sălbatică de circa 3 kilometri, cu un nisip fin, numai bun de aşezat în clepsidră.

Excursii cu barca

În locul în care vei lăsa maşina personală sau mijlocul de transport rutier care te-a adus aproape de Deltă vei avea de ales dintr-o mulţime de oferte de deplasare pe calea apei. Ca să ajungi în orice localitate pentru cazare, trebuie să mergi cu barca. Aceasta este excursia obligatorie, la care poţi adăuga câte plimbări de agrement doreşti, cu catamaran, bărci lipoveneşti, ambarcaţiuni de viteză, mai luxoase sau mai rudimentare, ce acoperă orice gust pentru lux sau aventură. Traseele turistice sunt cât vezi cu ochii, dar de multe ori frumuseţile aparte sunt pe canale lăturalnice, la care nu ai acces pe braţele tradiţionale ale Dunării. Sfântu Gheorghe, Sulina, Mila 23 sau Portiţa sunt locuri care merită plimbarea pe apă, deoarece ascund frumuseţi nespuse. În drumul cu barca de la Sfântul Gheorghe prin laguna Sahalin ai ocazia să vezi de aproape epava remorcherului Tuzla, eşuată în nisip şi abandonată, o atracţie turistică aparte. O altă excursie cu barca poate avea ca destinaţie Pădurea Letea, rezervaţie naturală strictă care îşi merită cu prisosinţă supranumele de „junglă' datorită diversităţii faunei şi florei ce numără inclusiv liane de mari dimensiuni.

Descoperă localnicii

Satele de pescari din Delta Dunării nu au nevoie de calendar. Oamenii acelor locuri oferă nişte exemple de viaţă din care avem doar de învăţat. Însăşi supravieţuirea într-o zonă în care natura copleşeşte omul este o realizare admirabilă. Localnicii barcagii sunt adevăraţi ghizi şcoliţi doar de locurile pe care le văd zilnic, o experienţă pe care nicio şcoală sau diplomă nu o pot oferi. Delta reuneşte oameni de naţionalităţi, etnii, credinţe şi tradiţii diferite, pe care fiecare le păstrează şi le predă cu sfinţenie din generaţie în generaţie. O zi petrecută într-o gospodărie din Deltă este o lecţie de viaţă pe care nu trebuie să o pierzi.

Mănâncă cel mai bun borş de peşte

Speciile de peşte pe care cei mai mulţi dintre noi le consideră delicatese se găsesc din abundenţă în Deltă. Şi nu doar că sunt accesibile, dar sunt gătite cu o măiestrie de nivelul stelelor Michelin, pentru că respectă reţete de zeci şi sute de ani. Borşul de peşte cu apă din Dunăre are chiar un festival dedicat în zonă, organizat anual. În general, orice preparat din carne îţi vine în minte îl poţi găsi în Delta Dunării gătit cu peşte.

Admiră şi fotografiază

Imortalizează cele mai frumoase momente. Dacă ai prins gustul Deltei, cu siguranţă te vei întoarce, şi vei avea termen de comparaţie de la o vizită la alta. Sunt turişti care au albume ce stau mărturie despre evoluţia locurilor pe care le-au văzut de la an la an. Nu trebuie să fii ornitolog ca să apreciezi frumuseţea păsărilor libere. Printre fotografiile pe care le surprind turiştii într-o simplă plimbare de agrement în Deltă pot fi cadre pe care unii fotografi profesionişti le pândesc de-o viaţă.

Faptul că reţeaua de drumuri naţionale se încheie pe linia Tulcea – Mahmudia – Murighiol – Sarinasuf ajută zona de sud-est a României să-şi selecteze minuţios vizitatorii, doar cei care se încumetă la parcurgerea fluviului prin mulţimea de canale ajungând să se bucure de frumuseţile Deltei.

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare