; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Foto vaccin

(P) Cât de important este să te vaccinezi antigripal?

20 January 2021

Trăim o perioadă neplăcută, în care suntem nevoiți să ne confruntăm cu o pandemie care îmbolnăvește și omoară milioane de oameni.

Coronavirusul nu este singurul virus care poate pune probleme, însă. Virusurile care generează gripa sezonieră (Virusul AH1N1, virusul AH3N3 și virusul B) pot duce și ele la o mulțime de situații neplăcute.

Tocmai de aceea, în sezonul rece este bine să te vaccinezi cu un vaccin gripa A . Din fericire, există mai multe vaccinuri care pot ține sub control toate tipurile de virusuri și te pot ține departe de spitalizare sau de simptome foarte grave.

Cum funcționează un vaccin antigripal?

Modul de funcționare al vaccinului este destul de simplu: acesta ajută organismul să dezvolte anticorpi care luptă împotriva virusurilor. Perioada necesară pentru dezvoltarea anticorpilor este de aproximativ 2 săptămâni, motiv pentru care este recomandat ca vaccinul să se facă până la sfârșitul lunii octombrie, în așa fel încât perioada rece să găsească un organism pregătit.

Pe piață există mai multe tipuri de vaccinuri, cel mai popular fiind cel trivalent (care luptă împotriva a 3 tulpini de virus) și cel tetravalent (care luptă împotriva a 4 tulpini) .

Care sunt principalele avantaje ale vaccinării?

Deși vaccinul nu are un grad de eficiență de 100%, există numeroase motive pentru care ar trebui să ai în vedere folosirea lui:

  • Scazi foarte mult riscul de a te îmbolnăvi de gripă și de a ajunge în cabinetul medical. Odată cu scăderea riscului de îmbolnăvire, scade și riscul de a pierde zile de muncă, de școală și chiar de vacanță;
  • Previne complicațiile ce apar în cazul unor boli cronice. De regulă, cei care suferă de boli cardiovasculare au un risc mai mare de a prezenta complicații în cazul gripei. În categoria de risc intră și cei care suferă de diabet sau de boli pulmonare. Un vaccin pe an poate să evite orice problemă majoră;
  • Micșorează din severitatea bolii, în cazul în care boala se declanșeaza. Este adevărat că există și persoane care se vaccinează și, cu toate acestea, ajung să se îmbolnăvească. Cel mai adesea însă, simptomele acestora sunt mult mai puțin grave decât simptomele persoanelor nevaccinate;
  • Îi poți proteja pe cei din jur. Chiar dacă ești tânăr, sănătos, puternic și te bazezi pe faptul că poți trece cu ușurință peste un episod de gripă, această boală se transmite destul de repede. Dacă intri în contact cu persoane vulnerabile le poți îmbolnăvi și le poți declanșa episoade extrem de neplăcute sau chiar decesul. Tocmai de aceea, este bine să te protejezi pe cât posibil, iar atunci când simți că ai gripă, să te asiguri că stai cât mai departe de persoane cu risc de a dezvolta complicații.

 

Vaccinarea este gratuită pentru anumite categorii de oameni sau costă foarte puțin pentru altele, motiv pentru care merită să fie făcută, din grijă pentru tine și din grijă pentru ceilalți.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare