Homepage  / Vedete

(P) Când se poate considera daună totală auto?

(P) Când se poate considera daună totală auto?

de Redactia Tvmania

Dacă ai ajuns să citești acest material, înseamnă că ai fost implicat într-un accident suficient de grav încât mașina ta să fi suferit avarii serioase. Atât de serioase, încât asiguratorul tău să fi declarat dauna auto ca fiind una totală. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre această situație în care te afli, despre când se poate considera daună totală auto, cum se calculează dauna totală și despre ce ai de făcut din momentul în care primești verdictul din partea constatatorului, ți-am pregătit mai jos toate informațiile de care ai putea avea nevoie în acest sens. 

 

Când se stabilește dauna totală?

 

Dauna totală este atunci când mașina suferă o avarie totală sau este furată. Asiguratorul te poate anunța că autoturismul implicat în accident pe care îl conduceai are o daună totală atunci când valoarea reparațiilor necesare aducerii vehiculului în starea inițială este una mai mare decât suma asigurată în contract, adică mai mare decât valoarea mașinii la acea vreme. 

Verdictul de „daună totală” este dat foarte des în ultima vreme, pentru că valoarea autoturismelor se calculează, în primul rând, în funcție de uzura acestora. După cum bine știm, parcul auto din România numără cele mai multe exemplare învechite din toată europa. Cu atât de multe mașini la mâna a doua care circulă pe drumuri publice și atât de multe accidente care au loc, probabil țara noastră este fruntașă și în clasamentul statelor europene în ceea ce privește numărul de dosare închise cu sentința de daună totală. 

 

În plus, dauna totală mai poate fi hotărâtă în situația în care piesele necesare reparației mașinii accidentată, care, bineînțeles, sunt noi, au un cost mai mare decât valoarea totală a autoturismului avariat. Nu în ultimul rând, asiguratorul poate decide închiderea dosarului tău dacă în urma impactului a fost aviariată structura de rezistență a autovehiculului, adică dacă au fost avariate șasiul sau stâlpii, caz în care, din nou, reparația ar depăși valoarea reală a mașinii.

 

În cazul unui furt, atunci când recuperarea autoturismului este imposibilă, adică la finalizarea anchetei, beneficiarul poliței de asigurare primește contravaloarea sumei promise la semnarea contractului cu entitatea pentru care a optat. 

 

Dacă accidentul în care ai fost implicat a presupus o avarie atât de serioasă, agentul constatator al societății la care ești asigurat va semna o notă de constatare cu care va trebui să te prezinți la un service auto autorizat. De acolo vei primi un deviz de plată, în urma căreia asiguratorul va decide verdictul final asupra dosarului tău. În situația în care devizul va depăși suma asigurată, compania de asigurări va prefera întotdeauna să te despăgubească cu suma asigurată în contract, mai exact cu suma care ar reprezenta contravaloarea mașinii la momentul accidentului.

 

Cum se calculează dauna totală?

 

Să presupunem că mașina ta valora 10.000 de euro la momentul achiziției sale, adică în 2015. La începutul anului 2020 ai fost implicat într-un accident rutier soldat cu daună totală. Asiguratorul RCA al șoferului vinovat de coliziune urmează să calculeze valoarea mașinii tale, chiar înainte de accident. Cum va face acest lucru? 

 

În situația în care se constată că distanța parcursă de tine anual era una de 15.000 de kilometri, se va aplica un coeficient de uzură de 55% din valoarea mașinii. Asta înseamnă că ți-ai fi putut vinde autoturismul înainte de accident cu aproximativ 4.500 de euro, sau cel puțin aceasta va fi suma orientativă pe care asiguratorul ți-o va putea oferi. Dacă numărul de kilometri parcurși de tine la nivel anual a fost mai mic de 15.000, suma pe care o vei putea obține de la firma la care ai încheiată polița de asigurare va crește, sau invers. 

 

Asiguratorul nu va avea pretenții în ceea ce privește mașina avariată, pe care fie o vei putea valorifica așa cum este ea, fie o vei putea vinde pe piese.

 

Ce poți face în cazul unui accident cu daună totală?

 

Conform Normei nr. 20/2017 – formă aplicabilă în decembrie 2019, în cazul în care nu tu ești cel care a provocat accidentul, poți beneficia de o mașină de schimb în cel mai scurt timp posibil. Tot ce trebuie să faci este să aștepți din momentul în care vei primi confirmarea daunei auto și până când vei intra în posesia despăgubirii finale. Serviciul este complet acoperit de către compania la care șoferul vinovat avea încheiată o poliță de asigurare, așa că nu vei fi nevoit să scoți niciun leu din buzunar. 

 

Cum poți obține o mașină de înlocuit? Completează dosarul, care va trebui să cuprindă documentele justificative, și depune o cerere pentru a primi mașina de schimb la adresa dorită. Până la primirea despăgubirii, vei putea folosi în voie autoturismul pentru care nu vei plăti nimic. Acesta va fi preluat imediat după ce vei intra în posesia compensației de către un reprezentant al companiei de la care ai închiriat mașina, astfel încât tu nu vei fi nevoit să consumi nici timp, nici bani. 

 

Sperăm că informațiile primite în acest material ți-au fost de folos!

Urmărește-ne pe Google News
Cel mai nou VIDEO
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton