Modifica setarile cookie
Homepage  / Vedete

(P) 8 sfaturi practice pentru șoferi începători

de Redactia Tvmania

Dacă ți-ai luat de curând permisul, felicitări! Te așteaptă o etapă cel puțin interesantă a vieții tale, care va veni cu provocările aferente. Pentru a le face față, dar și pentru a experimenta numai lucruri pozitive din spatele volanului, ne-am gândit să-ți venim aproape cu câteva sfaturi practice pentru șoferi începători. Iată ce trebuie să știi, la începutul vieții tale se șofer amator.

 

  1. Exersează constant

 

Chiar dacă ai finalizat cu brio cursurile școlii de șoferi, învățarea nu se încheie aici. Anumite aptitudini nu se pot atinge decât experimentând diverse situații în trafic, așa că așază-te la volan și exersează-ți îndemânarea ori de câte ori ai ocazia. Nu te lăsa ghidat de entuziamul primelor drumuri cu mașina în cadrul cărora ai putea fi tentat să apeși pedala de accelerație până la podea. 

 

  1. Ia-ți tovarăș de drum un șofer experimentat 

 

Menține aceeași atenție pe care o acordai șofatului atunci când instructorul tău se afla în dreapta ta. De fapt, cea mai bună decizie pe care ai putea-o lua este să pleci la drum alături de un șofer experimentat. Acesta poate fi tatăl tău, prietenul cel mai bun sau oricine altcineva. Sfaturile sale și potențialul ajutor pe care ți l-ar oferi în cazul în care ai probleme mecanice pe parcursul călătoriei te vor ajuta enorm.

 

  1. Folosește semnele de începător

 

E important pentru ceilalți șoferi să știe că ești începător, mai ales dacă vei conduce printr-un oraș aglomerat. Nervii din trafic se mai pot diminua, în cazul în care vei face o manevră nu tocmai corectă pe carosabil, dacă semnele de începător vor sta la vedere. Totuși, păstrează-ți calmul și nu uita că singura cale pentru a nu isca vreun scandal este să îți ceri scuze de la ceilalți participanți la trafic atunci când ai greșit.

 

  1. Ține mâinile corect pe volan

 

Tentația de a face orice altceva cu mâinile decât de a le ține pe volan este mare, mai ales atunci când vrei să îți impresionezi prietenii cu noile tale aptitudini de a conduce. În afară de momentul propriu-zis în care folosești schimbătorul de viteze, mâinile tale ar trebui să stea pe volan așa cum poți observa în imaginea de mai jos. 

Cea mai bună poziție pentru a ține volanul este cu mâinile la orele 9 și 3 sau 8 și 4. Această poziție îți va oferi cea mai bună stabilitate. În plus, brațele nu îți vor obosi niciodată, indiferent de câte ore petreci la volan.

  1. Reglează oglinzile

 

O greșeală obișnuită pentru șoferii începători este să pornească la drum fără a regla mai întâi oglinzile. Pentru a conduce în condiții de siguranță, trebuie să te asiguri că ai așezat oglinzile într-o poziție care îți va permite să observi, fără a lua ochii de la drum, lateralele și spatele mașinii. Nu face acest reglaj în mers, manevra poate fi una periculoasă!

 

  1. Adaptează viteza la condițiile meteo

 

O altă greșeală obișnuită pe care o fac adesea atât șoferii începători, cât și conducătorii mai experimentați, este aceea de a nu-și adapta viteza la condițiile de drum. Dacă plouă, trebuie să conduci mai încet, dacă plouă tare, trebuie să încetinești și mai mult, iar dacă ninge sau carosabilul e înghețat, chiar trebuie să conduci cu o viteză redusă. Dacă nu ești suficient de sigur pe tine, iar condițiile de drum sunt nefavorabile, poate ai face bine să amâni complet călătoria.

 

  1. Condu devensiv

 

Cheia pentru evitarea tuturor accidentelor este să conduci defensiv. Acest lucru înseamnă să le oferi mai mult spațiu celorlalte mașini, să anticipezi ce vor face ceilalți șoferi și să conduci în consecință.

 

  1. Nu pleca la drum lung fără să-ți verifici mașina

 

Martorii de bord îți vor fi de mare ajutor și acum, când ești la început, dar și pe parcursul experienței tale ca șofer. Fii atent la indicatoarele din bord și acționează în consecință. Nu face niciodată rabat de la calitate când vine vorba de piese sau accesorii pentru mașina ta, cum ar putea fi un set de jante Dacia Sandero de calitate, pentru că un lucru ieftin va însemna, aproape de fiecare dată, o investiție repetitivă în acea componentă auto. Respectă-ți mașina și echipeaz-o pe măsură.

 

În încheiere, nu uita că viteza excesivă și nervii la volan nu pot avea decât deznodământe tragice, așa că rămâi calm, indiferent de situație. Drumuri bune!

 

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te