Contribuie la menținerea sănătății cardiovasculare
Cercetătorii au demonstrat că acizii grași Omega 3 reduc riscul accidentelor vasculare cerebrale si infarctul, ridicând nivelul de colesterol bun. Studiile clinice au relevat că uleiul de pește este foarte util pentru scăderea trigliceridelor, scade riscul de deces și influențează pozitiv ritmurile anormale ale inimii la persoanele care s-au confruntat deja cu un atac de cord. Un studiu făcut in anul 2010 de către cercetătorii americani a arătat că trei porții de somon consumate săptămânal au capacitatea de a reduce tensiunea arterială chiar și in cazul persoanelor supraponderale. Medicii recomandă 1 gram pe zi de EPA și DHA pentru cei care suferă de boli de inimă. Consumul de pește, o dată sau de două ori pe săptămână, poate reduce în mod semnificativ probabilitatea declanșării unui accident vascular, însă anumiți doctori recomandă și capsulele de ulei de pește.
Întăresc sistemului imunitar
Sistemul imunitar sau sistemul limfatic, așa cum mai este cunoscut, curpinde un sistem complex de organe și celule. Ele funcționează împreună pentru distrugerea virusurilor și a bacteriilor. Limfocitele sunt împărțite în două categorii: celule T și celule B. Suplimentarea organismului cu Omega 3 ajută la funcționarea celulelor T, ducând la mărirea abilităților corpului de a se lupta cu boala.
Reglează nivelul ridicat de colesterol
Omega 3 crește colesterolul bun și îl scade pe cel rău. HDL, cunoscut sub denumirea de colesterol bun, are capacitatea de a reduce nivelul de grăsimi din sânge, totodată reducând și nivelul de trigliceride. El ajută la menținerea sănătății inimii. Nucile sunt recomandate persoanelor care au valori ridicate ale colesterolului, deoarece acestea contribuie la scăderea colesterolului total.
Ajută sistemul nervos
Acizii esențiali au, de asemenea, eficiența de a preveni, dar și de a trata simptomele depresiei, anxietății, chiar și tulburările bipolare. Cu toate acestea, rezultatele studiilor nu sunt concludente. Este adevărat că populațiile din țările unde se consumă mai mult Omega 3 în diete specifice au rate mai scăzute de depresie. Alte studii nu au constatat niciun beneficiu. Depresia majoră este o boală gravă și nu trebuie tratată pe cont propriu.
Susțin sănatatea pielii, a unghiilor și a părului
Nu este o noutate faptul că o nutriție neadecvată va avea un efect negativ vizibil asupra pielii și a părului. Acizii Omega 3 îți hrănesc foliculii părului, pentru ca acesta să fie mai puternic, lucios și ajută la creșterea lui mai rapidă, iar rezultatele apar în numai câteva săptămâni. Omega 3 protejează pielea și o ajută să pară mai fermă și mai fină, combate ridurile – cu alte cuvinte, acești acizi redau o parte din tinerețe. De asemenea, mai există încă un beneficiu: unghiile devin mai puternice și mai puțin casante. Schimbă zahărul cu avocado, nuci, somon și păstrăv pentru aceste efecte benefice.
Așadar, indiferent de forma prin care este ingerată, fie prin consumul suplimentelor alimentare, fie prin proveniența directă din alimentație, Omega 3 are o mulțime de beneficii asupra sănătății. Cele mai bune surse de vitamine, micronutrienți și macronutrienți care influențează organismul provin dintr-o dietă echilibrată. Suedezii, norvegienii, finlandezii și japonezii sunt doar câteva exemple de popoare care își completează astfel aportul de acizi grași esențiali pentru a preveni dezechilibrele.