Homepage  / Timp liber

(P) 5 modele de amenajare a unui living modern

(P) 5 modele de amenajare a unui living modern

de Redactia Tvmania

Simplitatea și funcționalitatea sunt caracteristicile de bază ale stilului modern, probabil unul dintre cele mai populare stiluri de amenajare. Adaptat unei vieți active și mai simplu de conceput decât alte stiluri, acesta predomină în majoritatea locuințelor noastre, rezultatul unei amenajări moderne fiind întotdeauna un ambient aerisit, prietenos și proaspăt în care oricine se poate simți bine.

Un living modern este un living cu decorare minimalistă, în care se aplică pe deplin ideea de „less is more”, accesibilitatea și firescul fiind cele care dictează necesarul pieselor de mobilier și forma acestora.

Trăsături și elemente de bază pentru un living modern

Stilul modern utilizează formele geometrice de bază, liniile simple și drepte, situându-se undeva la mijloc între stilul minimalist și cel contemporan, împrumutând din aspectul aerisit al spațiilor minimaliste și căldura celor contemporane.

Un living modern implică simplitate în fiecare element decorativ, inclusiv mobilierul care de multe ori este creat din metal și sticlă. Pentru a evita spațiile încărcate, numărul accesoriilor decorative este redus iar depozitarea se face organizat, în zone clar delimitate.

Amenajarea unui living modern implică utilizarea unui mobilier cât mai simplu, din materiale ușoare, moderne sau nonconformiste. Culorile care predomină în acest stil sunt alb, negru, argintiu, albastru închis, gri, wenge.

Sticla devine în 2018 unul dintre materialele de bază în designul modern datorită numeroaselor sale atuuri, cel mai important fiind faptul că amplifică lumina naturală, dând naștere unui decor luminos și pozitiv. Această caracteristică face ca obiectele de decor sau elementele arhitecturale din sticlă să fie foarte potrivite pentru spațiile mici, precum apartamentele de bloc, pe care le transformă în locuri mai luminoase, mai spațioase și mai moderne. Sticla este un material versatil care poate fi folosit în diverse elemente din locuință, de la pereți, cabine de duș sau balustrade de scări, până la măsuțe de cafea, mese de dining, lămpi, tăvi, vaze…

  1. Amenajare living cu șemineu

Șemineele nu s-au demodat niciodată, iar modele noi de șeminee cu design unic se integrează perfect în orice living modern. Atmosfera caldă și de poveste pe care o crează imaginea unui șemineu este un fel de apogeul al confortului contemporan într-o locuință modernă.

Construit din diverse materiale, de la piatră la căramidă, marmură sau chiar sticlă, șemineul poate fi integrat cu ușurință în orice stil de amenajare. De exemplu pentru un living mic de bloc unde nu ar arăta bine un șemineu clasic, acesta poate fi înlocuit de unul din sticlă, încrustat într-un perete.

Este de preferat ca într-un living astfel decorat să nu ai prea multe piese de mobilier, căldura degajată de șemineu putând să deterioreze lemnul. Canapeaua și două fotolii confortabile așezate în fața șemineului putând fi categorisite ca maximul de confort dorit. Decorarea cu rafturi poate mări senzația de intimitate și familie adunată în jurul „căminului”.

 

  • Șemineul poate fi integrat pe același perete cu televizorul, mai mult, acesta poate fi chiar integrat în ansamblul șemineului, respectând anumiți parametri tehnici. În spațiile mici, televizorul poate fi amplasat deasupra șemineului iar în camere generoase aceste două elemente importante se pot așeza pe orizontală.
  • Dacă ești o persoana căreia îi place să citească la căldura șemineului, modelul de șemineu cu bibliotecă în living este ideal.
  • Pentru un aspect practic un șemineu cu spații de depozitare va face economie de spațiu și va avea o configurație deosebită. Practic construcția șemineului integrează locuri speciale de depozitare atât pentru lemne cât și pentru alte obiecte decorative.
  • Un plus de ambianță și mai multă vizibilitate asupra arderii focului este oferită prin focare cu două laturi de sticlă, ideale pentru construcții pe colț dar nu numai. Majoritatea acestor focare sunt căptușite cu șamotă, un material special ce determină autocurățarea sticlei prin temperaturile foarte ridicate din interior.

 

  1. Amenajare living open space

 

O bucătărie open space poate fi integrată cu succes în designul locuinței tale, dacă respecți paleta de culori din restul casei și în amenajarea livingului cu bucătărie inclusă. Astfel, locuința ta va căpăta o continuitate a designului și va părea mult mai spațioasă.

 

Un living open-space în stil modern este definit de un spațiu cu aspect curat, linii clare și paletă de culori restrânsă. Stilul modern implică simplitate în fiecare element decorativ, inclusiv mobilierul care de cele mai multe ori este creat din metal și sticlă. Pentru a evita spațiile încărcate, numărul accesorilor decorative este redus iar depozitarea se face organizat, în zone clar delimitate. Termenul care însumează caracteristicile acestui decor este neted.

 

Ideile de amenajări open space pot fi diferite mai ales prin modul de împărțire al zonelor și prin alegerea separatoarelor pentru ele.

 

  • Delimitează o parte a livingului de bucătărie cu ajutorul unui paravan din lemn sau bambus, până la cele confecționate din pânză colorată, toate sunt menite să ofere un plus de intimitate locuinței tale.
  • Decorarea corectă a pereţilor este foarte importantă şi poate schimba modul în care o cameră este percepută, mai ales un living de tip open space. Alegerea delimitării cu ajutorul tapetului este wow, nu există prea multe greşeli în alegerea acestuia, dar indiferent de ceea ce alegi, trebui să fii sigur că îţi reflectă personalitatea.
  • Covoarele sunt ideale pentru a delimita cele două spații, trebuie doar să fii creativ și să îți urmezi imaginația. Poți alege covoare cu note, figuri geometrice mici, albe cu tonuri mai joviale sau culori neutre precum bej, crem sau gri.
  • În cazul în care camera de zi cuprinde și zona de dining sau de birou, va fi nevoie să suplimentezi cu lumină de lucru în aceste zone. De preferat să existe un iluminat general permanent, cu câteva accente decorative și cel de lucru în zona mesei de cafea.
  • O delimitare de tip open-bar poate fi un element decorativ și util în același timp. În funcție de decorul ales și spațiul de care dispui, poți alege un bar compact sau cu deschidere. Dacă este prevăzut cu rafturi, barul poate servi drept masă, zonă de preparat sau de depozitat.

 

Totodată, pentru a evita răspândirea mirosurilor de mâncare, ai nevoie de un bun sistem de ventilație și de o hotă performantă, montată deasupra aragazului

  1. Amenajare living cu pardoseala la două nivele

Un design care este de mare efect și care dă un aer de mare intimitate este împărțirea livingului în două zone, evidențiate prin diferența la nivelul pardoselii.

Intrarea în living se face coborând 2 sau 3 trepte, circa 60 cm, zona acoperind mai mult de jumătate din living. În această zonă un tavan fals ne va ajuta să luminăm indirect spațiul în care pot exista o bibliotecă într-o versiune minimalistă, cu televizorul încadrat. În fața acestui aranjament se va afla zona de relaxare, cu un colțar, două fotolii, funcție de cât permite spațiul, și măsuța de cafea. Două canapele de mărimi diferite pot forma împreună cu măsuța de cafea și eventual un fotoliu aceeași zonă de relaxare. Un plus de confort poate da un lampadar ce luminează fotoliul, evidențiind zona pentru lectură.

Lângă fereastră și în dreptul acesteia vom avea zona de dining, unde alături de masă și scaune, dacă spațiul o permite, se va găsi o comodă pentru servit masa și / sau un argintar. Acest spațiu va fi luminat direct de un sistem de plafoniere sau spoturi. Dacă spațiul nu este suficient de generos vom folosi o măsuță de servit cu roți, cu care vom aduce și mâncarea din bucătărie.

Foarte important ca bucătăria și zona de dinning din living să fie la acelaș nivel și cu trecere directă.

  1. Amenajare living cu separație între zona de relaxare și de dinning

Un design modern face ca un living să fie folosibil zi de zi și tranzitat de toată familia, îmbinând confortul cu funcționalitatea. Mărimea încăperii face posibilă amenajarea a două zone de interes, una pentru ședere și una pentru amenajarea unui bar sau chiar a unei zone de dining. Decorațiunile, schema de culori și iluminatul pot juca un rol important în delimitarea spațiului și accentuarea zonelor de interes.

Un aranjament suficient de plăcut este atunci când zona de dining este aparent serparată de zona de relaxare, separație ce se poate face printr-un perete fals de panouri ce permit accesarea vizuală a zonei în cauză, eventual rafturi. Este ideal ca această zonă să fie amenajată spre ferestre sau lângă ieșirea spre terasă pentru a beneficia de lumină naturală suficientă. Pentru seară trebuie găsită o variantă de lumină puternică directă. Dacă separarea nu se face cu rafturi, se poate amenaja o comodă pentru cele necesare servirii mesei.

Zona de relaxare se va amenaja între perete și separatorul de zonă, unul din rafturile de pe perete vor încadra televivorul. Acesta la rândul său, împreună cu o combinație de canapele și fotolii sau colțar și fotolii vor crea un careu de relaxare în jurul măsuței de cafea. Ar fi deosebit de indicat ca lumina artificială în zona de relaxare să să fie indirectă și discretă, iar pentru evidențierea zonei de lectură un iluminat local cu lampadar sau veioză.

  1. Canapeaua responsabilă pentru mai mult confort și culoare într-un living modern

Canapeaua este protagonista indiscutabilă a zonei de living care va dicta aspectul general al încăperii.. Este foarte important să fie moale, confortabilă și suficient de mare pentru a garanta momentele plăcute de relaxare. Forma, liniile, șezutul și pernele sale contribuie la atingerea acestui scop Fotoliile vor ocupa locul din fața sau din lateralul canapelei, așadar, acestea vor avea aceeași culoare și model.

Paleta coloristică specifică stilului modern este restrânsă și bazată pe culori pure, precum negrul și albul, nuanțe neutre și accente de culori vibrante, precum roșul, galbenul strălucitor, verdele fistic sau turquoise-ul. Este foarte important să se păstreze proporția în momentul alegerii culorilor pentru o amenajare modernă. Alegerea unor canapele în culori îndrăznețe este definitorie pentru un living modern.

Pune în evidență culorile tari și consistente ale unei canapele, plasând-o lângă un perete alb și dă personalitate canapelei, nu doar cu pernuțe ci și cu elementele de decor din jurul ei: măsuța de cafea, decorațiunile din perete și adaugă măsuțe laterale.

 

  • Dacă vrei o cameră aerisită și moderna, alege canapele cât mai simple, dar dacă dispui de mult spațiu, atunci și un colțar modular reprezintă o soluție ideală, mai ales dacă este plasat în partea centrală a livingului unde poate structura încăperea în funcție de activități
  • Dacă ai o sufragerie mare, îndrăznește și împarte camera așezând canapeaua în mijlocul camerei, iar în jurul acesteia să creezi întregul decor.
  • Indiferent dacă ai o canapea de două locuri sau un colțar extensibil și spațios, câteva perne decorative vor înfrumuseța livingul, vor adăuga culoare și o senzație în plus de căldură și confort.
  • Dacă vrei să aduci confortul la un alt nivel, adu în centrul livingului tău o canapea vedetă cu funcții speciale și un design deosebit. Este vorba de canapele speciale recliner care permit un confort excelent datorită faptului că poți să îți întinzi picioarele într-o poziție confortabilă atunci când te odihnești, citești sau privești la televizor, cu ajutorul unei componente care se ridică de la baza canapelei.
Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton