Homepage  / Advertorial

(P) 5 criterii esențiale pentru a putea alege un stetoscop performant

(P) 5 criterii esențiale pentru a putea alege un stetoscop performant

de Redactia Tvmania

Existența unei game atât de variate de stetoscoape face ca alegerea unui instrument potrivit să devină complicată chiar și pentru cineva care lucrează deja în domeniu: de calitatea stetoscopului ales va depinde acuratețea diagnosticului stabilit, așa că până și un medic cu experiență trebuie să aibă în vedere mai multe criterii esențiale. Alegerea unui stetoscop performant se poate dovedi dificilă mai ales dacă ești student la medicină și nu ai suficientă experiență în folosirea acestor instrumente medicale.

Care sunt aceste criterii care te pot ajuta să faci cea mai bună alegere?

Le detaliem pe rând în cele ce urmează.

  • Model și caracteristici tehnice

În comerț vei găsi stetoscoape acustice, electronice și unele modele speciale pentru copii.

Stetoscoapele acustice sunt de două feluri: simple și complexe. Stetoscoapele acustice simple au o singură capsulă și sunt folosite de obicei de către asistente – pentru a auzi bătăile inimii și sunetele tensiunii arteriale.

Cu alte cuvinte, nu e vorba de modele foarte complexe, care să ofere acuratețe și posibilitatea de a pune un diagnostic precis.

De cealaltă parte, modelele de stetoscoape acustice complexe au o acustică mai înaltă și pot fi prevăzute cu o capsulă dublă, care poate depista cu ușurință atât frecvențele înalte, cât și pe cele joase.

Aceste modele mai complexe pot detecta, de altfel, și diferite probleme pulmonare sau cardiace (în funcție de ritmul bătăilor inimii).

Stetoscoapele electronice sunt prevăzute cu un dispozitiv cu afișaj, iar frecvența bătăilor inimii este calculată automat, în timp real.

Sunt ideale mai ales pentru a putea identifica sunete mai greu de sesizat și de măsurat – precum cele emise de organe – și se întâlnesc cel mai adesea la medicii cardiologi, la personalul care lucrează la ATI, la unitățile de primire urgențe etc.

Ce ar mai trebui să știi despre stetoscoapele electronice? Poate doar faptul că sunt, într-adevăr, foarte moderne și tocmai de aceea pot fi prevăzute chiar și cu sisteme de amplificare a frecvențelor sau cu filtre speciale pentru eliminarea zgomotelor de fundal (care în unele cazuri pot îngreuna stabilirea unui diagnostic corect).

Dacă tot ai decis să faci o investiție, atunci ai putea opta pentru un model cu funcție wireless sau cu un soft mai performant, care să te ajute să trimiți datele direct pe PC și să arhivezi ulterior informațiile într-un dosar al pacientului.

Stetoscoapele pentru copii sunt, de fapt, tot stetoscoape acustice, precum cele amintite undeva mai sus.

Singura diferență dintre cele pentru copii și cele acustice pentru adulți este aspectul – cele destinate prichindeilor au un design mai prietenos (capsule în formă de animăluțe, dimensiuni mai mici, culori vesele etc.) și sunt mult mai confortabile, astfel încât să nu îi sperie nici măcar pe micuții cărora le e frică de vizita la medic.

Dacă te interesează un astfel de stetoscop, atunci trebuie să mai știi că acestea pot fi și cu clopot dublu sau cu capete interșanjabile. Analizează, așadar, cu atenție ceea ce oferă fiecare model și alege varianta cea mai potrivită pentru nevoile și exigențele tale.

  • Design

Stetoscoapele au, în general, un aspect asemănător, având în vedere că au toate (aproximativ) aceleași componente, însă pentru a putea alege un model performant trebuie să ții cont de câteva detalii care pot face o diferență majoră.

De exemplu, capetele ar fi bine să fie interșanjabile, mai ales dacă știi că vei folosi frecvent stetoscopul. De asemenea, e important să alegi un model care are un design prietenos la nivelul căștilor (acestea trebuie să se muleze foarte bine pe canalul auditiv și, evident, să poată fi ajustate cu ușurință dacă situația impune acest lucru).

În cazul capsulei trebuie să iei în calcul inclusiv faptul că o capsulă simplă presupune aplicarea unei presiuni diferite pentru a asculta sunetele înalte și joase, în timp ce o capsulă dublă are nevoie de întoarcerea capătului stetoscopului.

Tubul, la rândul său, poate fi cu un singur lumen sau cu două, însă pe piață există și modele bi-lumen (cu alte cuvinte, cele două tuburi sunt încorporate). Alege întotdeauna un tub cu un design flexibil (atunci când lipsește flexibilitatea, tubul poate pocni sau se poate rupe).

Ultima recomandare este aceea de a evita stetoscoapele confecționate din latex pentru că acestea le pot cauza neplăceri pacienților sensibili la acest material sau celor care prezintă diverse alergii.

  • Dimensiuni

Dimensiunile stetoscopului trebuie să fie adaptate la pacient, așa că e foarte important să nu bagatelizezi acest aspect. Capsulele pentru adulți au, în general, 35 mm, în timp ce capsulele pentru copii nu depășesc 25 mm.

Acesta nu este, însă, singurul aspect de care trebuie să ții cont. În cazul unui pacient cardiac, de exemplu, vei avea nevoie de un diametru mai mare, de cel puțin 45 mm.

Totul este să iei în considerare modul în care vei folosi stetoscopul și situațiile care ar putea apărea pe parcurs.

  • Întreținere

Întreținerea stetoscopului este un alt aspect de care e bine să ții cont atunci când iei o decizie de achiziție.

Stetoscopul trebuie curățat și întreținut corespunzător – atât pentru a proteja utilizatorul și pacientul, cât și pentru a menține calitatea instrumentului.

Cel mai bine este să nu iei în considerare sfaturile pe care le găsești pe internet și să ții cont doar de instrucțiunile de curățare și de întreținere furnizate de producător.

Dincolo de aceste aspecte, e bine să îți îndrepți atenția întotdeauna către instrumente sigure din punct de vedere dermatologic și igienic, care pot fi sterilizate și curățate cu ușurință.

  • Raport calitate-preț

Raportul calitate-preț trebuie să fie unul corect, prin urmare alegerea ta va trebui să ia în considerare și acest criteriu.

Pe piață vei găsi de multe ori același model la prețuri diferite, așa că e foarte important să îți faci timp pentru a te documenta și pentru a găsi alternativa cea mai avantajoasă atât din punct de vedere al performanței, cât și al prețului.

De asemenea, e bine să știi că un stetoscop de calitate va veni însoțit întodeauna și de o garanție de cel puțin doi ani.

Concluzii

Cele de mai sus sunt principalele criterii care te pot ajuta să faci o alegere corectă atunci când alegi un stetoscop.

Nu în ultimul rând: înainte de a face o achiziție evaluează și materialele din care este realizat stetoscopul vizat (de obicei un stetoscop include în structura sa materiale precum plastic, inox, oțel sau aluminiu).

E bine să știi că instrumentele din aluminiu arată mai bine și sunt mai ușor de purtat, însă nu punctează la fel de bine la capitoulul precizie.

De cealaltă parte, stetoscoapele realizate preponderent din oțel inoxidabil asigură o lipire perfectă de pielea pacientului și, implicit, o claritate mai mare a sunetelor emise de organismul acestuia.

Orice ai alege, noi îți dorim ca alegerea ta să fie, într-adevăr, cea mai potrivită!

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton