; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Ozana oancea, ionel mihailescu 1 VINOVATUL

Ozana Oancea și Ionel Mihăilescu – în teleplay-ul „Vinovatul” – luni, la TVR 2

08 December 2014

TVR 2 difuzează în premieră luni, 8 decembrie, de la ora 20.00, producţia „Vinovatul', o adaptare pentru televiziune după piesa omonimă a lui Ion Băieșu, completată cu motive din piesa „Iertarea' a aceluiași scriitor. Filmul realizat anul acesta de Casa de Producție TVR poate fi urmărit și la TVR HD marți, 9 decembrie, de la ora 14.00.

[Not a valid template]

O femeie (interpretată de către Ozana Oancea) îl ademeneşte în camera ei de hotel pe ucigaşul (jucat de Ionel Mihăilescu) iubitului ei din adolescenţă. Totul se petrece cu câteva ore înaintea împlinirii termenului de prescripţie legală a crimei, în chiar noaptea nunţii “vinovatului” în respectivul hotel. Strivit de frică şi de remuşcări, acesta îşi recunoaşte crima, dar femeia nu-l iartă, ci îl determină să se sinucidă.

Din distribuția acestei producții mai fac parte: Erika Băieșu (în rolul soției), Mihai Răzuș (necunoscutul), Gabriel Fătu (recepționerul), Florin Rusu (barmanul) și Paul Mihăilă (băiatul).

„Esenţa dramei lui Ion Băieşu se circumscrie temei (morale) a Răului în lumea contemporană: cauze, efecte şi chipuri ale Răului; dar şi omniprezenta problematică (care nu este doar spirituală) a relaţiei noastre cu Răul (înţelegerea/neacceptarea lui, iertarea/pedepsirea lui, etc.). Pornind de la caracterul excesiv al naturii umane, Ion Băieşu a imaginat această tulburătoare ecuaţie a Răului în care victima şi călăul (două enigmatice şi paradoxale personalităţi autodistructive) se condiţionează reciproc pe toate palierele unei construcţii dramatice (obiectual, narativ, semantic şi stilistic). Aş spune că reuşita excepţională a lui Ion Băieşu constă mai ales în acest joc cu angoasa, în balansul concomitent al fricii şi al efortului de a găsi eliberarea. Rezumându-mă la mesajul filmului Vinovatul' (film care s-ar fi putut intitula Vinovăţie'), concluzionez că Răul, odată înfăptuit, nu dispare nici dacă este pedepsit', spune regizorul Jon Gostin.

Teleplay – „Vinovatul' – după piesa omonimă a lui Ion Băieşu
Distributia: Ozana Oancea, Ionel Mihăilescu, Erika Băieșu, Mihai Răzuș, Gabriel Fătu, Florin Roșu, Paul Mihăilă.
Producător: Mihai Răzuş.
Scenografia: Silvana Porojnicu.
Director imagine: Silviu Andrei.
Scenariul și regia: Jon Gostin.
Casa de Producție TVR, 2014

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare