; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Oscar: “The Social Network” vs “The King’s Speech”

04 February 2011

Numărătoarea inversă pentru premiile Oscar a început deja. Buletinele de vot au fost trimise către membri juriului Oscar, iar pentru marii favoriţi, “The Social Network” şi “The King’s Speech”, partida abia începe.

Cu 12 nominalizări la cele mai importante categorii de premiere, “The King’s Speech” pare să anunţe neîndoielnic întoarcerea regelui la putere, dar nici “The Social Network” nu pare să fie doar un candidat virtual la Oscar…
Totuşi, care este mai “mai favorit” pentru Oscar 2011?

.

Sistem de vot preferenţial

“The Social Network”, care se bucură mai nou şi de susţinerea lui Mark Zuckerberg, fie şi prin simpla sa prezenţă la Saturday Night Live (gest pe care actorul Jesse Eisenberg, care l-a intrepretat ca pe “o declaraţie de bune intenţii”), are toate şansele să provoace mânia regelui, prin şi mai multă simpatie câştigată de partea telespectatorilor NBC.

Iar dacă preferinţele fireşti ale americanilor pentru un film american nu cântăresc practic prea mult, de amintit că tot pe criterii de afinitate se împart şi premiile Oscar care, începând de anul trecut, dispun de un sistem de vot “preferenţial”.

Sistemul de ordonare a preferinţelor este astfel conceput încât măsoară şi profunzimea simpatiei de care se bucură un film.
Prin urmare, membrii cu drept de vot clasifică, în ordinea preferinţelor, cele 10 filme propuse la categoria “cel mai bun film”, spre deosebire de anii precedenţi, când desemnau un singur film, favorizand astfel lungmetrajele populare.

De exemplu, dacă The Kings Speech ar primi cele mai multe voturi pentru primul loc din primul scrutin, iar celelalte voturi s-ar înpărţi între celelalte nouă filme, ţinând cont că Social Network este şi el favorit, atunci acesta ar intra în mod automat în cursa finală cu primul favorit, având astfel şanse ca voturile să fie de data asta redistribuite în favoarea lui.

.

Globul de Aur şi… atât

În ordinea importanţei, pentru unii, Globurile de Aur urmează imediat după Oscar, iar dacă ne ghidăm după precedente, cei care au luat prima felie au cam rămas pe dinafară când s-a împărţit tortul la Oscar.

Revelaţia secolului “Avar”, care a făcut ravagii la box office şi pe care ar fi pariat toţi la Oscar, a fost surclasată surpinzător de filmul lui Kathryn Bigelow, “The Hurt Locker”, care a luat şi premiul pentru regie.

Acelaşi sistem echitabil s-a aplicat şi în 2008, când criticii au acordat Globul de Aur filmului “Atonement” de Joe Wright, iar Oscarul a revenit celui de-al doilea favorit, “No Country for Old Men”, în regia fraţilor Coen.

Cum Social Network a luat Globul, patru chiar, “regelui” i-ar putea reveni marele Oscar.

.

Premiile SAG sunt, de fapt, mai importante

Şi votul Sindicatului regizorilor americani poate fi un reper bun pentru speculaţiile câştigătorului, precum şi DGA – premiul regizorilor americani – sau PGA – Producers Guild of America -, toate fiind câştigate de filmul lui Tom Hooper, urmând aceeaşi ascensiune pe podium ca şi Kathryn Bigelow.

Iar, cel mai important, juriul care împarte premiile preliminare face parte din juriul care decide soarta Oscarurilor.

Şi David Fincher a primit câteva laude, din partea National Board of Review of Motion Pictures, a fost desemnat cel mai bun film al anului de către reprezentanţii marilor asociaţii de critici americani şi a luat un premiu la Satellite Awards.

Box office: Mark Zuckerberg, profitabil şi pe internet şi pe marile ecrane

În ce priveşte preferinţele publicului, nu este nicio îndoială că producţia lui David Fincher este unul dintre hiturile cinematografice ale anului. Încasările uriaşe pe care pe care le-a generat în box office se ridică la aproximativ 213 milioane de dolari la nivel mondial, faţă de 141 milioane de dolari înregistrate de pelicula britanică.

Aşadar, este un aspect foarte relevant pentru sistemul de vota care măsoară profunzimea simpatiei generale.

Subiect: istorie versus Facebook

De-a lungul celor 82 de ediţii, Academia Americană a apreciat cu predilecţie filmele artistice, istorice şi mai puţin producţiile despre succese antreprenorile. Şi totuşi, o excepţie recentă este povestea vagabondului milionar, “Slumdog Millionaire”, de Christian Colson, care a câştigat Oscarul în 2009.

Chiar dacă povestea lui Tom Hooper, despre un rege care se luptă cu bâlbâiala, este poate mai complexă, mai profundă şi mai emoţionantă decât cea a fondatorului celei mai mari reţele sociale virtuale, este foarte probabil ca cei peste 5700 de membri din juriu să fie mai pasionaţi de Facebook decât de istoria Marii Britanii, adică de scenarii mai contemporane.
Sursa: Oscar 2011: “The Social Network” versus “The King’s Speech” : Timp Liber : Unica

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare