Din 18 martie, Antena 1 esta gata să difuzeze cel de-al 13-lea sezon „Chei la cuțite”, cu noua formulă de jurați. Printre ei, se regăsește și Orlando Zaharia, o figură extrem de cunoscută în lumea culinară din România.
Din 18 martie, Antena 1 esta gata să difuzeze cel de-al 13-lea sezon „Chei la cuțite”, cu noua formulă de jurați. Printre ei, se regăsește și Orlando Zaharia, o figură extrem de cunoscută în lumea culinară din România.
La cei 44 de ani ai săi, Chef Orlando Zaharia se mândrește cu un CV bogat. Noul jurat de la „Chefi la cuțite” 2024, emisiune ce se va difuza la Antena 1 din 18 martie, a lucrat în multe restaurante de lux atât din România cât și din străinătate și a condus echipe de bucătari.
Chef Orlando Zaharia a lucrat ca bucătar pentru Președinția României, a fost membru în echipa națională de bucătari și cofetari a României, la Erfurt 2012 și Culinary World Cup 2014, iar din 2020 este GM în România pentru compania globală Yarzin-Sella, companie ce oferă servicii „Hight-End Food” pentru cele mai mari companii de High-Tech din lume. A fost, de asemenea, Executive Chef pentru lanțul de restaurante Q’s Inn si Pagaia, iar în prezent administrează restaurantele CAU din București și Constanța. În 2010, Chef Orlando Zaharia a fost desemnat Bucătarul de Aur al Bucureștiului, în octombrie 2019 a câștigat prima ediție Chef de România, o competiție dedicată bucătarilor profesioniști.
Cum au decurs filmările pentru cel de-al 13-lea sezon de „Chefi la cuțite”, în noua formulă – Chef Orlando Zaharia, Chef Ștefan Popescu, Chef Alexandru Sautner și Chef Richard Abou Zaki? Și ce strategii s-au aplicat de data aceasta?
Aflăm mai multe de la Chef Orlando Zaharia imediat!
Dincolo de numărul orelor de filmare, cum s-a dovedit a fi funcția de jurat cu drepturi depline la „Chefi la cuțite”?
Este o mare provocare, multă emoție și responsabilitate. Un „job” nou în televiziune mixat perfect cu meseria de Chef, din care învăț câte ceva în fiecare zi, mă redescopăr și descopăr lucruri noi, trăiri noi și situații prin care nu am mai trecut.
Ai mai gătit până acum cu ceilalți Chefi?
Nu am mai gătit până acum împreună cu ceilalți Chefi, iar acest lucru îmi dă o stare de emoție constantă și stârnește în mine latura aceea competitivă. Cu toții vrem să dovedim calitățile noastre culinare.
Aveți vârste diferite, experiențe diversificate. Care ar fi punctul vostru comun, dincolo de acest show și pasiunea pentru gastronomie?
Suntem caractere diferite, cu idei diferite despre gastronomie și despre viață, dar care se completează, iar chimia dintre noi ne face să fim cât mai naturali și să lăsăm latura profesională și pasiunea pentru bucătărie să dea tonul competiției dintre noi.
Ce te-a solicitat cel mai tare în acest sezon?
Jocul amuletelor este o luptă care te consumă extraordinar, pentru că vrei să obții punctaj maxim.
Și de ce ți-a fost frică cel mai tare la încept?
Nu a fost frică, ci curiozitate, nerăbdare, starea aceea de efervescență înainte de începerea unui proiect nou, amestecată cu așteptările foarte mari pe care le ai de la tine. Acum pot spune deja că abia aștept să mă întorc pentru un nou sezon.
Cât de puternică a fost concurența între voi? V-ați sabotat în timpul probelor?
Concurența dintre noi a fost, este și va fi foarte puternică, deoarece cu toții ne dorim să ieșim câștigători din orice situație. Eu, în orice competiție și în orice provocare, lupt curat, transparent, cu profesionalism și mai ales cu respect pentru meseria de bucătar. Sau măcar încerc asta până când îmi dau seama că cineva nu respectă regulile jocului și atunci mă transform.
Dacă ar fi să te asemuiești cu un condiment, care ar fi acela și de ce?
Tonka este condimentul cu care m-aș asemăna foarte tare, deoarece are ceva din dulceața vaniliei, gustul ușor picant care seamănă puțin cu nucșoara, miros de magnolie, dar conține și o substanță chimică ce poate fi foarte periculoasă în doze mari, să nu mai spun că alungă spiritele rele și aduce noroc și bogăție. (râde)
N.r. Boabele de tonka sunt, de fapt, semințele unui fruct produs de arborele Cumaru, care crește în țările din nordul Americii de Sud. Au culoare de la cafeniu până la brun închis (aproape negru), iar mijlocul are culoarea caramelului și e ușor moale. Mirosul puternic vine de la un compus chimic pe care îl conțin, numit cumarină. Pe cât de frumos miroase, pe atât de toxic e în cantități mari. Este unul din motivele pentru care boabele de tonka sunt o raritate în Statele Unite, unde FDA (adică organismul care se ocupă de controlul de pe piața alimentară americană) a impus acest restricții de foarte de mulți ani. O singură boabă de tonka ajunge pentru a parfuma 20-25 de porții.
Ce urmează pentru tine în perioada următoare, acum, că filmările s-au terminat?
Urmează o perioadă în care mă voi împărți între familie și continuarea proiectelor pe care le desfășuram înainte de începerea emisiunii. Cel mai mult mă voi focusa, însă, pe „ZMOKE”, noua locație care se va deschide în București.
Foto: Antena 1; Instagram
Citește și: