; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Festivalul de film de la Vene ia

Organizată în condiții speciale, a 77-a ediție a Festivalului de Film la Veneția se deschide astăzi

02 September 2020

Organizată în condiții speciale, cu respectarea normelor impuse de pandemie, a 77-a ediție a Festivalului de Film la Veneția se deschide astăzi, 2 septembrie, și durează până în 12 septembrie, fiind primul eveniment cinematografic de amploare care se reia după pauza cauzată de Covid-19. 

Președinta juriului competiției este Cate Blanchett, iar printre vedetele internaționale pe care le vom mai vedea, alături de ea, pe covorul roșu al festivalului se numără Matt Dillon și Ludivine Sagnier, care fac parte, și ei, din același juriu, Claire Denis, președinta secțiunii Orizonturi și Tilda Swinton (care va primi Leul de Aur pentru întreaga carieră, acordat, ex aequo, regizoarei, scenaristei și actriței hong-kongeze Ann Hui On-wah). 

Printre invitați se numără și șapte directori ai marilor festivaluri de film, printre care Thierry Fremaux, director al Festivalului de la Cannes, Carlo Chatrian, directorul Festivalului de la Berlin și Lili Hinstin, directoarea Festivalului de la Locarno. „Aceștia vor urca pe scenă pentru a-și exprima solidaritatea cu evenimentele de profil anulate sau amânate în toată lumea și cu cineaștii, artiștii și distribuitorii cei mai afectați de consecințele pandemiei', a declarat Alberto Barbera, directorul artistic al Festivalului de la Veneția. Invitații sosiți din afara Europei, dar și din unele țări europene, precum Spania, precum și cei 350 de participanți așteptați la festival vor fi testați și vor avea obligația să păstreze distanța socială în timpul proiecțiilor și în cadrul conferințelor de presă.  

Festivalul se va deschide cu „Lacci', al regizorului italian Daniele Luchetti (cu Alba Rohrwacher, Luigi LoCascio și Laura Morante), prezentat în afara competiției, primul film italienesc care deschide festivalul după „Baaria', al lui Giuseppe Tornatore, în 2009. Alte filme foarte așteptate la Veneția sunt „Pieces of a Woman', noul film al regizorului maghiar Kornel Mundruczo și „The World to Come', pelicula regizoarei independente norvegiano-americane Mona Fastvold. Excelenta actriță Vanessa Kirby („The Crown'), care joacă în ambele filme, va fi, și ea, prezentă la festival. 

În festival se vor mai vedea „Nuevo Orden', al regizorului mexican Michel Franco, mediu-metrajul „Vocea umană', o adaptare după Jean Cocteau în regia lui Pedro Almodóvar, cu Tilda Swinton în rolul principal și satira „Mainstream', regizată de Gia Coppola, cu Andrew Garfield (care nu va participa la festival). Cel mai așteptat titlu venit din Statele Unite este „Nomadland', regizat de cineasta de origine chineză Chloe Zhao, cu Frances McDormand. Acesta va fi prezentat simultan la Veneția și la Toronto, pe 11 septembrie, beneficiind, în ambele cazuri, de prezentări virtuale.  

Ceremonia de deschidere și de închidere a festivalului vor fi prezentate de actrița Anna Foglietta, vedeta unor filme precum „Confusi e felici', „Complet străini' și „Mafia ucide doar vara'. 

 
Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare