; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Omul sau tehnologia?

21 July 2008

Olimpiada de la Beijing se anunta una revolutionara. In arene se vor intrece niste hibrizi. Performantele omenesti sunt asistate de tehnologie.

Limitele fizice ale sportivilor sunt, de multa vreme, fortate prin diverse metode. Cea mai veche si mai frecventa dintre tactici este cea a stimularii corpului cu diferite substante. De aici si pana la dopaj n-a fost decat un pas, facut la repezeala de multi dintre concurenti. Forurile internationale se zbat acum (fara prea mult spor) sa stopeze fenomenul. In ultimii ani, industria sportului a gasit o noua supapa: imbunatatirea echipamentului.

“Glontul din Baltimore” nimereste in plin
Deocamdata permisa, aceasta strategie nu e insa decat o noua metoda de a pacali spiritul competitiei, care propune – in esenta – masurarea fortelor intre oameni. Unul dintre sporturile in care echipamentul poate juca un rol decisiv este natatia. La cel mai inalt nivel, acolo unde sportivii superantrenati, prelucrati si motivati sunt despartiti de zecimi sau chiar sutimi de secunda, un costum mai bun poate face diferenta.

La Olimpiada de la Beijing, specialistii preconizeaza deja o avalansa de noi recorduri mondiale. Motivul: pe langa tehnicile de antrenament si alimentatie si-a facut aparitia un nou echipament, produs cu tehnologie de ultima ora, care permite corpului sa inainteze mai usor, deoarece reduce frecarea cu apa.

Varful de lance al noii aliante om-tehnologie se anunta a fi fenomenalul inotator american Michael Phelps. “Glontul din Baltimore” (asa cum e poreclit Phelps) va evolua la Beijing intr-un nou costum, elaborat cu tehnologie NASA. Sistemul a fost deja probat acum cateva zile, in calificarile pentru Olimpiada organizate la Omaha, in “Qwest Center” din statul Nebraska. Pe 29 iunie, Michael Phelps a doborat recordul mondial la 400 de metri. Pe 4 iulie, la aceeasi competitie, inotatorul a recidivat, stabilind un alt record mondial in cursa de 200 de metri!

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare