; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Omul Realitatii

18 May 2009

Dupa sase ani ca reporter si prezentator la Pro TV, Cosmin Stan a parasit postul din Pache Protopopescu in martie. El a semnat cu Realitatea o luna mai tarziu si este incantat sa lucreze la “televiziunea de stiri nr. 1” din Romania.

Tvmania: De ce ai ales sa parasesti Pro TV?
Cosmin Stan: Plecarea din Pro TV a venit firesc, dupa 12 ani de alergat intensiv pe teren, dintre care 6 pentru postul din Pache. Au fost ani foarte frumosi, in care am evoluat continuu si am avut foarte multe satisfactii. Am vrut ca lucrurile sa ramana asa in ceea ce ma priveste, astfel ca am hotarat sa plec atunci cand am considerat ca nu mai am nimic de spus oamenilor din postura de reporter de teren. Mi-e teama de rutina si de uzura si consider ca e important sa stii cand sa te retragi, la fel ca in sport. Un campion olimpic isi cam pierde din gloria castigata daca se incapataneaza sa participe in continuare si la urmatoarele competitii si nu se mai claseaza pe locuri onorabile. Cat priveste despartirea, aceasta s-a petrecut in termeni foarte buni. Sefii mei de-acolo m-au inteles si au acceptat decizia mea.

Ce te-a convins sa te alaturi echipei Realitatii?
M-am alaturat echipei Realitatea pentru ca intotdeauna mi-a placut sa fiu cu cei mai buni. Iar Realitatea da tonul, in materie de stiri, in Romania. Este televiziunea de stiri nr. 1, urmarita atat de majoritatea populatiei care vrea sa afle, la orice moment al zilei, ce se intampla in tara sau in lume, dar si de toti ceilalti jurnalisti de televiziune din Romania, care isi culeg astfel informatii pentru propriile jurnale si isi fac desfasuratoarele programelor de stiri dupa cele ale Realitatii.

Vei renunta la reportaje si la munca “de teren”?
Nu voi renunta la munca de teren. Diferenta este ca acum o voi face doar de placere, atunci cand voi considera ca am ceva de spus din aceasta perspectiva. Si asa voi avea garantia ca reportajele mele vor iesi bine.

Care sunt diferentele dintre munca in redactia de stiri a unui post generalist si cea la un post de pe aceasta nisa, cum e Realitatea?
Diferenta este enorma. La Realitatea esti tot timpul in priza. Trebuie sa fii, in permanenta, conectat, pentru ca, in orice clipa, undeva pe glob se poate intampla ceva care sa-i intereseze si pe telespectatorii romani, cei pentru care muncesti. Pentru ei trebuie sa fim tot timpul pregatiti si sa nu-i dezamagim, pentru ca ei, telespectatorii romani, s-au obisnuit ca atunci cand se intampla ceva, in Romania sau in lume, sa se uite imediat la Realitatea.

Esti unul dintre cei care au luat primul premiu Emmy din istoria presei est-europene. Cum iti influenteaza cariera o astfel de recunoastere?
Evident ca premiul Emmy este cea mai mare realizare a carierei mele de pana acum. Ma bucur enorm ca, impreuna cu Paula Herlo, am facut parte din echipa de succes care a adus primul Emmy in Europa centrala si de est. O data cu asta au venit si cateva oferte din tara, pe care, insa, le-am refuzat la vremea respectiva. Sper ca de-acum inainte sa simt influentele benefice ale acestui premiu. Sunt convins de asta, la fel cum cred ca aceasta distinctie va ramane intotdeauna un punct forte in CV.

interviu de Alex Bala

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare