; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

OCCUPATION   LORDAN ZAFRANOVIC

„Occupation in 26 Pictures” va fi prezentat în închiderea festivalului Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară

21 August 2014

“Occupation in 26 Pictures”/ “Okupacija u 26 slika” este un film de război din Iugoslavia anului 1978, regizat de Lordan Zafranović în colaborare cu Mirko Kovač, despre grupările extremiste, partizane, de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Este primul film dintr-o trilogie care a primit foarte multă atenţie: The Fall of Italy şi Evening Bells au primit foarte multe premii şi cronici pozitive, în timp ce “Occupation in 26 Pictures” a fost cel mai controversat film al croatuluiLordan Zafranović.  Bine primit de presa străină, dar desfiinţat' acasă de un grup de critici tineri, care l-au perceput ca pe un film de propagandă comunistă. Filmul a fost nominalizat la Palme Dor la Cannes în 1979, iar în prezent este considerat un film cult din spaţiul ex-iugoslavic.

“Occupation in 26 Pictures” spune povestea a trei prieteni din Dubrovnik: un croat, un sârb şi un evreu, cărora războiul le va oferi destine diferite. Filmul, celebru pentru unele dintre cele mai violente şi pline de sex scene din cinematograful ex-iugoslav, va fi proiectat sâmbătă, 30 august, ora 21.00, în închiderea Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară.

La proiecţia acestui film va fi prezent regizorul croat Pavo Marinković, cel care în 2013 a realizat un documentar-portret despre Lordan Zafranović, cineastul care, după căderea regimului comunist, devine dintr-un răsfăţat al regimului un trădător respins de breaslă şi constrâns să se stabilească în Cehia. Acolo l-a găsit Pavo Marinković, în încercarea de a descifra ce s-a ascuns în spatele scandalurilor.

Documentarul lui Pavo Marinković, care se numeşte “Ocupaţia, a 27-a imagine”/ “Occupation, the 27th Picture” va fi, de asemenea, proiectat în prezenţa regizorului, sâmbătă, 30 august, de la ora 16.00.

Pavo Marinkovic s-a născut în 1967 la Zagreb, unde a absolvit Dramaturgia la Academia de Arte Dramatice. Primele sale texte dramatice au apărut la începutul anilor ’90. Piesele sale, jucate în Croaţia şi în străinătate, au fost distinse cu numeroase premii (a câştigat de cinci ori Premiul “Marin Drzic”). În 2009, Pavo Marinkovic şi-a lansat debutul individual, “Viaţa amoroasă a unui laş tandru”, un proiect independent pentru casa de producţie Alka Film. Lungmetrajul său documentar “Ocupaţie, a 27-a imagine” a fost selecţionat de mai multe festivaluri importante, printre care cele de la Karlovy Vary şi Sarajevo.

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară va avea loc în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), în perioada 26 -31 august. Accesul la proiecții este liber.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare