; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Obsedat de curatenie

06 April 2009

Avand o reputatie de creatura care ataca oamenii si distruge culturile de porumb, bursucul (cunoscut in Romania si sub denumirea de viezure) este un animal singuratic si teritorial, a carui principala grija este sa-si pastreze vizuina curata.

Probabil ca una dintre cele mai neobisnuite caracteristici ale bursucului este obsesia sa pentru curatenie. Vizuina acestuia este prevazuta cu incaperi separate pentru dormit, depozitarea hranei si depunerea excrementelor, cele din urma fiind periodic astupate si inlocuite cu altele noi. Pe timp de vara, prefera sa urmeze chemarea naturii in afara caminului, intotdeauna in acelasi loc. O alta ocupatie preferata a bursucilor este sa captuseasca peretii vizuinei cu frunze si iarba proaspata, pe care le schimba cu regularitate, imediat ce nu mai corespund standardelor. Insa de mania sa pentru curatenie profita din plin vulpea, al carei habitat este suprapus peste cel al viezurelui. Adesea, pentru a obtine un camin fara efort, vulpea isi face nevoile la intrarea in vizuina bursucului, fortandu-l sa se mute. De altfel, simpla instalare a acestui mamifer carnivor in vecinatatea vizuinei are consecinte asemanatoare. Terorizat de mirosul proviziilor adunate de vulpe, viezurele cedeaza si isi abandoneaza caminul.

Un animal retras
Desi, asemeni altor animale crepusculare, viezurele are vederea slaba, el iese ziua din vizuina ca sa bea apa sau sa se scalde. Fiind un animal solitar si teritorial, ii suporta cu greu chiar si pe semenii sai, traind foarte rar in comunitati. Doar in perioada imperecherii, sub presiunea instinctului, masculul isi calca pe inima si cauta o partenera, pe care o paraseste imediat dupa ce si-a atins obiectivul.

Vacanta de iarna
Viezurele este omnivor, un alt fel de a spune ca nu prea e pretentios la mancare. Astfel, se hraneste cu aproape orice gaseste, de la legume, fructe, radacini si seminte, la larve, oua, animale mici si insecte, dar are o adevarata slabiciune pentru porumb, pe care il depoziteaza pentru iarna. Are o activitate foarte redusa in timpul sezonului rece, petrecandu-si timpul intr-o stare de somn nu foarte profund, adesea in¬trerupt in zilele cu soare.

de Cristian Horga

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare