; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Oana Pellea

Oana Pellea, schimb de replici cu La Familia: „Poate fi arestată o idee?”. De la ce a pornit conflictul

19 May 2021

Cel mai nou scandal din lumea culturală de la noi îi are drept protagoniști pe Oana Pellea și formația La Familia. Actrița a luat atitudine după ce soliștii trupei au folosit imaginea lui Amza Pellea într-un videoclip, scrie click.ro.

Soliștii trupei La Familia au folosit un fragment din filmul „Mihai Viteazul', în regia lui Sergiu Nicolaescu, ca fundal în videoclipul uneia dintre piesele lor. Acest lucru a deranjat-o pe Oana Pellea, care nu acceptă ca imaginea tatălui său să fie folosită fără să îi fi fost cerută ei permisiunea.

La Familia și-a argumentat alegerea punând totul pe seama nostalgiei: amândoi soliștii au urmărit pelicula în copilărie. Totodată, scenele din proiectul artistic sunt și unele care marchează o mare personalitate din istoria României, artiștii menționând întâi de toate interpretarea extraordinară a lui Amza Pellea, mai scris sursa citată.

„Am folosit fragmentul din Mihai Viteazul, filmul regizat de Sergiu Nicolaescu, deoarece e unul dintre filmele ce ne-au emoționat în copilărie, acest episod e unul crucial în istoria și identitatea Românească, iar interpretarea lui Amza Pellea a fost genială (întotdeauna cei doi s-au confundat în mintea noastră). Dragă Oana Pellea, e doar o formă de respect pe care am arătat-o, nu trebuia să sesizezi poliția economică, crezi că poate fi arestată sau cenzurată o idee?

Căci ce altceva a făcut Mihai dacă nu să reafirme o idee? O identitate. Un adevăr ce nu poate fi învățat, ci un adevăr ce se relevă în timp ce îl trăiești. Piesa ar fi avut același efect și fără acest fragment, a fost doar o dorință a noastră personală de a aminti contemporanilor noștri imaginea unor personaje reprezentative din istoria lor… chiar și cea cinematografică', au afirmat artiștii.

Cum explică Oana Pellea gestul făcut

Cu toate acestea, Oana Pellea nu a fost muțumită de argumentul oferit și și-a exprimat clar motivul revoltei printr-un mesaj scris pe pagina personală de Facebook. 

„Nu există nici un scandal. Am vizionat clipul respectiv și am văzut că imaginea tatălui meu, interpretând rolul Mihai Viteazul a fost folosită. Am urmat drumul legal', a spus Oana Pellea, care a mai menționat că s-a interesat la CNC (Centrul Național al Cinematografiei, n.r.) dacă „s-a obținut aprobare pentru folosirea respectivului fragment'.

„Nu exista această aprobare. Am sesizat ORDA (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, n.r.) specificând ca sunt deținătoarea unică a drepturilor de imagine și de autor a tatălui meu, specificând ca AMZA PELLEA este marcă înregistrată', a mai declarat actrița.

Aceasta a mai menționat, în mesajul postat pe internet, că nu a fost întrebată dacă este de acord cu folosirea imaginii tatălui său în clip.

„ORDA a trimis sesizarea mea la Poliție. Poliția a contactat firma producătoare. Nu am cerut drepturi bănești. Singura cerere a mea a fost ca fragmentul respectiv să fie eliminat din clip, ceea ce s-a întâmplat. Atât. Menționez că aceasta este unica clarificare pe care o consider necesară. Cu acestea consider discuția închisă. Ar mai fi de adăugat …că imaginea unui artist nu poate fi folosită după bunul plac de către nimeni. Sunt legi”, au fost cuvintele Oanei Pellea. 

Sursa foto: Facebook/Oana Pellea

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare