Homepage  / Televiziune

O trupă acuză utilizarea neautorizată a unei melodii la „Insula iubirii”. Cum se apară postul TV după reclamația la CNA

O trupă acuză utilizarea neautorizată a unei melodii la „Insula iubirii”. Cum se apară postul TV după reclamația la CNA

de Roxana Mirea,

Emisiunea „Insula Iubirii” a fost din nou subiectul unei reclamații la CNA, fiind acuzată de utilizarea unor fragmente dintr-o melodie fără permisiune. Trupa respectivă nu dorește nicio asociere de niciun fel cu emisiunea de la Antena 1. Iată reacția postului TV.  

„Insula Iubirii”, subiectul unei reclamații la CNA 

Deși sezonul 8 al show-ului „Insula Iubirii” s-a încheiat, emisiunea continuă să stârnească controverse. De această dată, o trupă și-a exprimat nemulțumirea față de utilizarea unei melodii fără acordul lor, subliniind că nu doresc să fie în niciun fel asociați cu show-ul difuzat pe Antena 1, potrivit paginademedia.ro.  

Trupa românească Urma a depus o plângere la CNA, acuzând Antena 1 de utilizarea neautorizată a unor fragmente din piesa lor „Cine Iubește și Lasă” în emisiunea „Insula Iubirii”. 

„Nu am fost contactaţi şi nu ne-am oferit niciodată acordul pentru folosirea muzicii URMA în cadrul acestei emisiuni şi nu suntem interesaţi, dimpotrivă, de nici o formă de asociere cu această emisiune şi cele de gen, acum şi pururea şi în vecii vecilor, amin”, a menţionat în reclamaţia trimisă la CNA fondatorul trupei. 

„De asemenea, mi s-a adus la cunoştinţă că piesa a mai fost folosită şi în cadrul altor episoade, aspect pe care nu l-am verificat personal, deoarece orice formă de vizualizare a acestei emisiuni tv îmi provoacă o durere acută mentală, pe alocuri chiar şi stări de greaţă. „Menţionez că piesa URMA – Cine Iubeşte Şi Lasă, inclusă pe albumul Lost End Found, nu e o reinterpretare, cover, prelucrare, fiind o compoziţie originală, cu linie melodică şi cuvinte proprii, înregistrată la UCMR ADA şi teoretic protejată de legislaţia în vigoare a drepturilor de autor. Singurul element comun şi asemănare cu piesa Mariei Tănase e folosirea cuvintelor „Cine iubeşte şi lasă, Dumnezeu să-i dea pedeapsă”, provenite dintr-un blestem de dragoste popular, cu autor anonim, auzit de Maria în casa etnomuzicologului Harry Brauner”, a mai precizat acesta. 

Trupa Urma a invocat şi un articol din legea drepturilor de autor, potrivit căruia „Autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a decide dacă, în ce mod şi când va fi utilizată opera sa, inclusiv de a consimţi la utilizarea operei de către alţii”. 

Cum se apară Antena 1 

Norina Ionescu, reprezentant legal al Antenei Group, a declarat că este vorba doar de o singură secvență, în care au fost utilizate aproximativ 15 secunde din piesa trupei Urma. 

„Da, ne pare rău că asocierea pe care o văd ei este una nefericită. Avem şi multe alte exemple în care diverşi artişti şi-au dorit să promoveze muzica prin intermediul acestei platforme care este Insula Iubirii. Secvenţa are 15 secunde. Acea temă, „Cine iubeşte şi lasă” este o interpretare plătită de Antenă.  

Tema care este prezentă pe parcursul întregului sezon, în 21 de episoade, este o interpretare plătită de Antena 1. Bucata de piesă, 1 la 1 cu ce interpretează Urma se regăseşte într-un singur episod”, a spus ea.  

CNA a hotărât că reclamația se încadrează în sfera legii drepturilor de autor, zonă în care forul nu are atribuţii, și nu în cadrul legii audiovizuale. În consecință, forul a decis să redirecționeze plângerea fondatorului trupei Urma către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA). 

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton