"Operatiunea Valkyrie" trebuia sa fie urmatorul succes al lui Tom Cruise. Dar actorul face un rol lipsit de continut si pare doar un copil rasfatat care vrea puterea.
"Operatiunea Valkyrie" trebuia sa fie urmatorul succes al lui Tom Cruise. Dar actorul face un rol lipsit de continut si pare doar un copil rasfatat care vrea puterea.
Cu totii am invatat la istorie despre complotul impotriva lui Hitler organizat de miscarea de Rezistenta Germana si despre cum pe 20 iulie 1944 s-ar fi putut schimba finalul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Dar filmul lui Bryan Singer nu se ridica la nivelul unei lectii de istorie reusite: nu reuseste sa convinga privitorul si ramane doar „un thriller cu Tom Cruise”.
Povestea respecta, in mare, evenimentele istorice: un grup de nemti (in care colonelul Claus von Stauffenberg/Tom Cruise a avut un rol pivotal) constienti de pericolul reprezentat de Adolf Hitler decid sa il ucida si sa foloseasca „Operatiunea Valkyrie” (un plan elaborat in eventualitatea mortii Führerului) pentru a prelua controlul tarii.
Etichetat drept „esec”
Marketingul initial al peliculei s-a axat pe statutul de star al lui Cruise. Dar politicienii germani si rudele lui von Stauffenberg si-au manifestat deschis dezacordul vizavi de actorul adept al Scientologiei (considerata un cult periculos in Germania). La asta s-a adaugat dificultatea de a obtine autorizatii de filmare in diverse locuri din tara (desi, in final, nemtii s-au dat pe brazda). Totul a culminat cand presa a etichetat productia drept „filmul cu Tom Cruise si peticul de ochi”, iar data lansarii a fost amanata de patru ori. Intr-un final, „Operatiunea Valkyrie” a fost lansat in cinematografele americane de Craciun, iar Cruise insusi nu si-a ajutat cauza si a bagatelizat productia, pe care a promovat-o cu indemnul vesel „Hai sa-l omoram pe Hitler de Craciun!”. Criticii s-au grabit sa declare filmul un esec. Deocamdata, au dreptate: productia si-a depasit bugetul de productie (75 de milioane) cu doar 3,6 milioane de dolari.
de Monica Popescu