; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Telefon 8

O nouă serie de „Adevăruri despre trecut” vine din 17 martie, la TVR 1, o dată cu sezonul al șaselea

12 March 2018

Marile inundaţii, orfelinate, Costineşti, cutremurul din ‘77, vrăjitoare, telefon şi cuplaj, construcţia metroului, secretele şi ascunzişurile Casei Poporului. Din 17 martie, seria documentară „Adevăruri despre trecut' vine cu episoade în premieră la TVR 1 şi TVR+. Sâmbăta, de la 14.30.

„Ca de fiecare dată, vom săpa adânc în ceea ce înseamnă istoria noastră dinainte de 90. Ţinem să arătăm în continuare cum am devenit ce-am devenit, cum am construit ce-am construit, cum am supravieţuit celor ce ne-a fost dat să le trăim, cum nu ne putem lepăda de ce-am căpătat…', spune Raluca Rogojină, producătorul seriei. Din 17 martie, la TVR 1 începe un nou sezon „Adevăruri despre trecut', serie documentară ce va putea fi vizionată tot sâmbăta, de la 14.30.

Este al şaselea sezon în care echipa emisiunii valorifică arhiva extraordinar de bogată a Televiziunii Române, vorbind despre subiecte care timp de 28 de ani au rămas neatinse. „Continuăm să descoperim lucruri de neimaginat despre ce a însemnat România în 50 de ani de doliu comunist. Despre cum am supravieţuit şi despre cum am reuşit să facem şi lucruri trainice, despre DE CE ar trebui să ne fie ruşine şi despre CUM ar trebui să stăm drepţi fiindcă am îndurat multe!', adaugă producătorul seriei.

Ce aflau oamenii de la vrăjitoare înainte de ‘89 şi de ce se duceau la ele, de ce se legau românii cu lacăte şi se lecuiau cu cositor? Cum ajungeau copiii în orfelinate şi case de corecţie? Ce avantaje a cules Ceauşescu în urma cutremurului din 77. Cât însemna să ai un telefon în anii ‘80… Cât de greu a fost să avem metrou şi ce secrete ascunde Casa Poporului. Sunt doar câteva dintre subiectele pe care le pregăteşte echipa Adevăruri depre trecut, formată din realizatorii Raluca Rogojină, Roxana Tarhon, Carmen Bărbulescu şi editorul de montaj Ioana Cristea.

Primul episod al seriei ne va reaminti cutremurul catastrofal din 1977. „Până acum nu s-a făcut o analiză a felului cum a decurs reconstrucţia, a modului de a construi din epocă. La Adevăruri despre trecut vom scoate din arhivele securităţii documente uimitoare care pun în evidenţă planurile ascunse ale lui Ceauşescu, felul cum a obţinut bani şi utilaje profitând de emoţia pe care acest eveniment sinistru a provocat-o pe plan internaţional', precizează Raluca Rogojină.

Din 17 martie, sâmbăta, de la 14.30, la TVR 1, descoperim împreună „Adevărul despre trecut'.

 

 

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare