; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Emilia Nicolaescu cu bratara

O nouă emisiune la TVR 2: „Locuri, oameni şi comori”

29 January 2016

Din 30 ianuarie, în fiecare sâmbătă, de la ora 18.30, la TVR 2 şi TVR HD, Emilia Nicolaescu îşi propune să ne dezvăluie secrete bine păzite de oameni sau de trecerea veacurilor.

Noua emisiune „Locuri, oameni şi comori' porneşte de la ideea că în spatele fiecărui exponat de muzeu sau a unui eveniment istoric se află o poveste, iar atunci când poveştile sunt despre comori, imaginaţia nu mai poate fi ţinută în frâu.

Exponate de muzeu nu pot vorbi explicit, dar aşteaptă resemnate ca cineva să le dezvăluie aventurile, importanţa şi semnificaţia. „Am descoperit locuri unice, oameni-eroi şi comori fabuloase. În fiecare emisiune vom afla cum valori inestimabile ale istoriei naţionale, au fost pierdute sau furate şi cum multe dintre ele au fost recuperate şi aduse acasă', spune Emilia Nicolaescu, realizatoarea şi prezentatoarea noii producţii.

Emilia Nicolaescu

Emilia Nicolaescu

În prima ediţie, din 30 ianuarie, aflăm povestea brăţărilor dacice de la Sarmisegetuza. Ele nu au fost descoperite de arheologi, ci de bande bine organizate de hoţi, care au încercat să le vândă în străinătate.

Sarmisegetuza

Sarmisegetuza

Traseul brăţărilor a fost uimitor, unele s-au plimbat prin toată lumea, înainte să fie răscumpărate de către statul român, printr-o intervenţie demnă de filmele poliţiste. 13 brăţari au ajuns, în final, la Muzeul Naţional de Istorie. Dar multe dintre ele se află încă în mâinile traficanţilor de obiecte de artă, sau la celebre Case de licitaţii.

„Comori care ascund mistere şi enigme. Altele, drame şi blesteme. Dar toate sunt legate de oameni care au făcut din păstrarea şi recuperarea lor, o meserie de onoare. Adevărul istoric va lua locul miturilor şi legendelor, în fiecare sâmbătă, începând cu 30 ianuarie, de la 18.30', adaugă realizatoarea emisiunii.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare