; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

O legenda in viata

13 July 2009

Nelson Mandela este una dintre cele mai importante figuri politice ale secolului trecut, un simbol al luptei pentru abolirea apartheidului.

Nelson Mandela s-a nascut pe 18 iulie 1918, in familia regala a tribului Xhosa din Africa de Sud, unde a fost botezat Rolihlahla (Cel care aduce probleme). S-a facut remarcat inca de tanar drept unul dintre principalii activisti impotriva apartheidului, fapt care a culminat cu condamnarea sa la inchisoare pe viata in 1964. A petrecut 27 de ani in arest, perioada in care identitatea sa a fost redusa la un singur numar – 46664. Insa zidurile nu l-au oprit sa inspire si alti luptatori impotriva segregatiei rasiale. In timp, reputatia sa a crescut, Nelson Mandela devenind cel mai important lider de culoare din Africa de Sud.

Intoarcerea triumfala
Nelson Mandela a fost eliberat din inchisoare in februarie 1990, moment in care a inceput negocierile cu guvernul sud-african pentru trecerea la un regim pasnic. In 1993, a primit Premiul Nobel pentru Pace, pe care l-a impartit cu ultimul presedinte al regimului segregationist, Frederik de Klerk, cel pe care avea sa-l inlocuiasca la conducerea statului doar un an mai tarziu. A condus Africa de Sud pe parcursul unui singur mandat, pana in 1999, cand s-a retras din politica. De atunci, a devenit cel mai important ambasador al tarii sale.

de Cristian Horga

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare