Homepage  / Netflix

„Nu priviţi în sus / Don’t Look Up” – Sfârșitul unei planete habarniste

„Nu priviţi în sus / Don’t Look Up” - Sfârșitul unei planete habarniste

de Andreea Hentea,

Doi astronomi anunță că Pământul va fi nimicit de o cometă, dar nimeni nu se sinchisește. Despre coliziunea cercetătorilor cu restul lumii ne vorbește filmul „Nu priviți în sus / Don’t Look Up” (disponibil din 24 decembrie pe Netflix), un diagnostic irezistibil al lumii de azi.

Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence), absolventă de Astronomie, și profesorul ei, dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio), descoperă o cometă care va distruge Pământul în șase luni. Grăbiți să prevină omenirea, ei pleacă într-un turneu care îi duce de la Casa Albă la o emisiune TV de maximă audiență, dar acolo găsesc doar o adunătură funambulescă, ilustrând copios haosul lumii de azi.

„Nu priviți în sus” / „Don’t Look Up” – Politică, circ și rating

În peisaj apar o președintă frivolă (Meryl Streep, indescriptibilă), fiul ei (Jonah Hill), un șef de cabinet care se distrează făcând șicane, un miliardar cinic (Mark Rylance, formidabil, ca întotdeauna), doi realizatori de matinal de o suficiență absolută (Cate Blanchett și Tyler Perry), o cântăreață (Ariana Grande) care incendiază rețelele de socializare, plus un extremist (Ron Perlman) care își duce intoleranțele în spațiu.

Scris și regizat de Adam McKay (laureat cu un Oscar pentru „Brokerii apocalipsei”), „Nu priviți în sus” / „Don’t Look Up” are un scenariu duduind de umor și sarcasm, o dezinvoltură de film independent și câteva pepite actoricești. „S-ar putea ca «Don’t Look Up» să fie cel mai amuzant film din 2021. Este și cel mai deprimant, și tocmai această combinație ciudată îl transformă într-o experiență unică. Adam McKay ne oferă peste două ore de râs, în timp ce ne convinge că vine sfârșitul lumii”, a scris Mick LaSalle de la San Francisco Chronicle.

Avertisment din ochiul pandemiei

Leonardo DiCaprio a declarat: „A fost un vis împlinit să lucrez la acest film inspirat de criza climatică, dar și de pandemie. Așa cum ne arată filmul, e esențial să credem în comunitatea științifică. Am vrut să-i omagiez, prin jocul meu, pe oamenii care își dedică viața cercetării și să le ofer o voce. O experiență fantastică”. Nu mai puțin încântată, Jennifer Lawrence a povestit: „Cred că este cel mai amuzant scenariu pe care l-am citit vreodată. Și un mod emoționant de a transmite ideea că oamenii nu trebuie să se lupte unii cu alții din cauza științei”.

Meryl Streep a fost entuziasmată de lucrul cu Jennifer Lawrence, despre care a spus că „este o bucurie, atât de directă, de autentică”, dar mai ales de reîntâlnirea cu Leonardo DiCaprio (cu care a lucrat la „Marvin’s Room”, în 1996). „Pe atunci, el era doar un copil, iar acum sunt încântată să văd ce adult interesant, inteligent, implicat și împlinit a devenit”, a spus actrița. Cât despre filmul în care a strălucit, din nou, Meryl Streep a spus: „Adam a scris scenariul înainte de pandemie, apoi totul s-a oprit pentru cinci luni. Am revenit pe platou, cu mască, vizieră și a fost greu. Dar a trebuit să facem filmul, care chiar despre asta era. Despre negarea științei și despre lucrurile care ne fac să ne izbim de un zid de cărămidă”.

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton