Homepage  / Cinema

„Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, propunerea României la premiile Oscar 2024. Când apare la cinema noul film al lui Radu Jude

„Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, propunerea României la premiile Oscar 2024. Când apare la cinema noul film al lui Radu Jude

de Andreea Hentea,

„Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, noul film al regizorului Radu Jude, este propunerea României la premiile Oscar de anul viitor, la categoria Cel mai bun lungmetraj internațional. Premiat, luna trecută, la Festivalul internațional de film de la Locarno, filmul va avea premiera în cinematografe în curând.

Noul film al lui Radu Jude, trimis de România la Oscar anul viitor

Conform comunicatului transmis de Agerpres, filmul lui Radu Jude a fost selectat de o comisie a Centrului Naţional al Cinematografiei alcătuită din profesionişti din industrie: Alexander Nanau – regizor, Iulia Rugină – regizor, Irina Margareta Nistor – critic de film, Tudor Reu – producător, Adina Sădeanu – regizor.

Cel mai recent film al lui Radu Jude este o îmbinare de comedie și road-movie care abordează teme actuale de mare interes, precum munca, exploatarea, oboseala dusă până la stadiul de epuizare, dar și circulația imaginilor și interpretarea lor în epoca pe care o trăim.

https://www.youtube.com/watch?v=DPNnUakElm8

O altă Angela de urmărit pe ecran

Protagonista sa, Angela, jucată de Ilinca Manolache (foarte apreciată, deja, pentru forța interpretării sale), este asistentă de producție pentru o companie de publicitate și conduce de dimineața până noaptea printr-un București aglomerat, cu un trafic agresiv. Foarte expresivă imagine a muncii epuizante, care plasează angajații într-un malaxor exasperant, Angela aleargă continuu pentru a îndeplini sarcini nesfârșite, printre diversele drame mai mari sau mai mărunte ale zilei.

Așa cum ne-a obișnuit, regizorul Radu Jude răstoarnă narațiunea, spulberă convențiile și se joacă permanent cu elementele grotești sau amuzante, puerile sau revoltătoare care compun realitatea noastră pestriță, culegându-le perspicace din jur și compunând un puzzle incitant. Prenumele eroinei nu este ales întâmplător, „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” făcând trimitere la unul dintre cele mai reușite filme românești ale anilor ’80, „Angela merge mai departe” (1981), regizat de Lucian Bratu. Acolo, șoferița de taxi Angela, interpretată memorabil de marea actriță Dorina Lazăr, făcea slalom cu vitejie prin realitate, tot la volanul unei mașini, într-un film cald și convingător, care se sustrăgea stereotipurilor perioadei.

Racordul făcut de Radu Jude cu filmul lui Lucian Bratu ajunge și mai departe, pentru că regizorul i-a adus în noua poveste pe excelenții Dorina Lazăr și László Miske, protagoniștii filmului de atunci, pe care ne face o deosebită plăcere să-i reîntâlnim. Alături de aceștia și de Ilinca Manolache, îi vom mai vedea în „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” pe Nina Hoss, una dintre cele mai renumite actrițe ale Germaniei (pe care am văzut-o în apreciata dramă „Sora mea mai mică”, în serialul „Jack Ryan” și în multipremiatul „Tár”, alături de Cate Blanchett), dar și pe îndrăgiții Șerban Pavlu, Katia Pascariu, Ioana Iacob sau Rodica Negrea. O vom revedea și pe foarte tânăra și talentata Sofia Nicolaescu, care a lucrat cu Radu Jude, la 6 ani, la lungmetrajul „Toată lumea din familia noastră”.

Radu Jude, un cineast preocupat de teme multiple

De-a lungul timpului, Radu Jude a abordat subiecte și epoci foarte diferite în filmele sale, de la excelentul lungmetraj de debut, „Cea mai fericită fată din lume” (2009), recompensat cu premiul secțiunii Forum la Festivalul internațional de film de la Berlin, la „Toată lumea din familia noastră” (2012), „Aferim!” (2015), care i-a adus Ursul de Argint pentru regie la același prestigios festival, „Inimi cicatrizate” (2016), „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018) și până la originalul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021), premiat cu Ursul de Aur la Berlin.

Filmul „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, care a fost premiat, în luna august, cu Premiul Juriului la Festivalul internațional de film de la Locarno, va avea premiera în cinematografele din România pe 27 octombrie.

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton