Homepage  / Cinema

Noua ecranizare a romanului „Contele de Monte Cristo” a fost îndelung aplaudată la Cannes. Din distribuție face parte și o actriță de origine română

Noua ecranizare a romanului „Contele de Monte Cristo” a fost îndelung aplaudată la Cannes. Din distribuție face parte și o actriță de origine română
6

de Andreea Hentea,

Filmul „Le Comte de Monte-Cristo” (2024), cu Pierre Niney în rolul celebrului Edmond Dantès, dar și cu actrița de origine română Anamaria Vartolomei, a fost ovaționat timp de aproape douăsprezece minute la Festivalul internațional de film de la Cannes (desfășurat între 14 și 25 mai).

„Contele de Monte-Cristo”, un triumf la Cannes

Cea mai recentă ecranizare a faimosului roman al lui Alexandre Dumas, filmul „Le Comte de Monte-Cristo” este scris și regizat de Alexandre de La Patellière și Matthieu Delaporte și a fost prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Cannes, în afara competiției. Noua poveste, care durează trei ore, a stârnit aplauze care au durat aproape douăsprezece minute în eleganta sală din Palatul festivalului.

Rolul renumitului Edmond Dantès este jucat de Pierre Niney („Yves Saint Laurent”, „Promisiunea zorilor”), pe care îl putem vedea și în serialul de comedie „Fiasco”, de pe Netflix, coruptul Gérard de Villefort este jucat de reputatul Laurent Lafitte („Elle”, „Agenți foarte speciali”), invidiosul Fernand, rivalul lui Dantès, este interpretat de Bastien Bouillon, iar abatele Faria este jucat de actorul italian Pierfrancesco Favino (care anul acesta a făcut parte din juriul Festivalului de la Cannes). Rolurile principale feminine sunt jucate de Anaïs Demoustier, care o interpretează pe Mercédès Herrera, iubirea de tinerețe a lui Edmond Dantès, iar frumoasa Anamaria Vartolomei este misterioasa Haydée.

Anamaria Vartolomei, pe covorul rosu la CannesIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 6

Cu un buget estimat la 46,5 milioane de euro, „Le Comte de Monte-Cristo” este cel mai costisitor film francez din 2024. Filmul readuce pe ecran unul dintre cele mai celebre romane ale lumii. Eroul său, tânărul Edmond Dantès, devine ținta unui complot sinistru și este arestat chiar în ziua nunții pentru o crimă pe care nu a comis-o. După paisprezece ani petrecuți în înspăimântătoarea închisoare Château d’If, el reușește o evadare îndrăzneață, cu ajutorul unui personaj enigmatic. Ajuns bogat dincolo de visurile sale, el își ia identitatea contelui de Monte-Cristo și își pregătește răzbunarea pe toți cei care l-au trădat.

Matthieu Delaporte și Alexandre de La Patellière au co-scris scenariul după ce au colaborat, în 2023, la o altă adaptare faimoasă după Alexandre Dumas, „Cei trei muschetari”. Alte ecranizări celebre ale romanului „Contele de Monte Cristo” au fost cea din 1975, cu Richard Chamberlain în rolul lui Edmond Dantès, filmul din 1961, cu Louis Jourdan în rolul titular și filmul american din 2002, cu Jim Caviezel drept protagonist.

Drepturile americane pentru „Le Comte de Monte-Cristo” au fost deja achiziționate de compania de distribuție Samuel Goldwyn Films (care a distribuit și „Cei trei mușchetari” în Statele Unite), înaintea premierei de la Cannes, iar filmul va fi lansat peste ocean în cursul acestui an. Filmul va fi lansat în cinematografele din Franța pe 28 iunie și sperăm că îl vom vedea și în România.

Anamaria Vartolomei revine în atenție

Superba și foarte talentata actriță de origine română Anamaria Vartolomei (stabilită în Franța, împreună cu familia sa) s-a remarcat încă de la doisprezece ani, când a jucat cu Isabelle Huppert în provocatorul film „Mica mea prințesă” / „My Little Princess” (2011). Marele succes al tinerei actrițe a venită însă o dată cu rolul din drama „Evenimentul” / „L’événement” (2021), regizată de Audrey Diwan și premiată cu Leul de Aur la Veneția. Interpretarea sa intensă și emoționantă i-a adus, printre numeroase aprecieri, premiul César la categoria Cea mai promițătoare actriță în 2022, iar Anamaria Vartolomei a fost desemnată Cea mai bună actriță din Franța la Gala premiilor Lumière din același an.

În această nouă versiune a poveștii din „Contele de Monte Cristo”, Anamaria Vartolomei o joacă pe frumoasa Haydée, unul dintre personajele cărora li s-a acordat o partitură mult mai generoasă decât în ecranizările anterioare. Ea este fiica unui personaj de vază, vândută ca sclavă după ce tatăl ei este ucis. Contele de Monte Cristo o răscumpără, o protejează și o vede crescând, iar în cele din urmă se îndrăgostește de ea.

Regizorul și scenaristul Alexandre de La Patellière a spus că filmul său și al lui Matthieu Delaporte este o nouă interpretare, în care „ne-am uitat prin ochii lui Haydée și am scris povestea mântuirii lui Dantès”. Anamaria Vartolomei a declarat: „Personajul meu își dorește libertate și încearcă să scape de sub controlul psihologic al contelui de Monte Cristo, de aceea nu lasă loc iubirii. „Ea reușește să se elibereze, în cele din urmă, iar asta explică frumusețea filmului”.

Al doilea film cu care Anamaria Vartolomei (25 de ani) a participat la actuala ediție a Festivalului de la Cannes este „Maria” (prezentat în secțiunea „Cannes premiere”), regizat de Jessica Palud, în care actrița o joacă pe Maria Schneider în timp ce aceasta filma cu Marlon Brando (interpretat de Matt Dillon) controversata peliculă a lui Bernardo Bertolucci „Ultimul tango la Paris” (1972). Filmul cu accente biografice al Jessicăi Palud prezintă ascensiunea tinerei Maria Schneider, care avea pe atunci douăzeci de ani, șansa ei de-a juca alături de celebrul Brando sub bagheta lui Bertolucci, dar și scandalul creat în epocă în jurul filmului, în urma căruia Maria Schneider, Bertolucci și Brando au fost dezavuați puternic, cel puțin în Italia. Filmul „Ultimul tango la Paris” avea să-și pună definitiv amprenta asupra vieții și carierei Mariei Schneider.

Sursa foto: Hepta

Citeste si:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton