; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

“Never Let Me Go”, filmul după cartea deceniului

02 November 2010

Deşi nu a fost stabilită, încă, nicio dată la care adaptarea după romanul din 2005 al lui Ishiguro va ajunge în România – s-ar putea să nu ajungă deloc, de fapt – apariţia pe piaţă a filmului e un eveniment în sine.


.
Keira Knightley, Carey Mulligan şi Andrew Garfield, printre alţii, joacă o poveste pe care revista Time' a descris-o drept Cea mai bună a deceniului'.

Filmul a deschis, recent, Festivalul de Film de la Londra, iar performanţele sale în primele săptămâni au reflectat, într-un fel, dificultatea subiectului şi a poveştii – la un buget de 15 milioane de dolari, Never Let Me Go', cu tot cu actorii cu renume, care au partituri cel puţin solide, a strâns abia 2 milioane din vânzări, fiind distribuit, deocamdată, doar în SUA.

Opera lui Ishiguro nu e complet străină de ecranizări – Rămăşiţele zilei', adaptarea din 1993 a romanului omonim, cu Anthony Hopkins şi Emma Thompson, a primit opt nominalizări la Oscar. Mulţi critici văd, însă, romanul Never Let Me Go', apărut în România cu titlul de Să nu mă părăseşti', la editura Polirom, drept cel mai bun al său.
.
Adolescenţa într-o lume paralelă

Cu patru nominalizări şi o victorie la prestigioasele distincţii Man Booker, Ishiguro e unul dintre cei mai celebraţi autori de ficţiune contemporani, deşi faima unora dintre poveştile sale încă o depăşeşte, graţie ecranizărilor, pe a sa.

În Să nu mă părăseşti', el creează o remarcabilă poveste despre iubire, îndepărtare şi adevăruri ascunse, ridicând, cu măiestrie, o întrebare fundamentală: ce ne determină umanitatea?

Regizorul Mark Romanek (faimos pentru videoclipurile unor artişti ca Linkin Park, Jay-Z şi Coldplay) s-a înhămat la adaptarea acestui sfâşietor roman, în care Kathy (Carey Mulligan), Tommy (Andrew Garfield) şi Ruth (Keira Knigthley) trăiesc într-o realitate alternativă, cât se poate de familiară, dar fără să fie nişte tineri… obişnuiţi.

Ei îşi petrec copilăria la Hailsham, un internat în idilicul decor al Angliei rurale, iar când părăsesc şcoala şi află îngrozitorul adevăr despre soarta lor, se confruntă cu aceleaşi sentimente de dragoste, gelozie şi trădare care îi dezbină pe oamenii de rând. Destinul lor e, însă, unul cutremurător.
.
Prea trist?

Never Let Me Go' va debuta pe 21 ianuarie în Marea Britanie, însă profilul destul de redus al filmului, în ciuda reputaţiei strălucitoare a cărţii, nu-i va asigura, probabil, o viaţă lungă pe marile ecrane, mai ales că distribuitorii de la Fox Searchlight au notat probleme ca tema depresivă, culorile reci şi lipsa publicului masculin.

Nu vă lăsaţi, însă, păcăliţi de lipsa de interes a distribuitorilor, inclusiv cei locali: cartea e o bijuterie de neratat, iar filmul reuşeşte, în mod onorabil, să ţină pasul cu o poveste care sfidează ecranizarea.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare