În momentul în care este invitată, ca specialist în IT, la o secție de poliție din București, Camelia Serbu (Ana Ularu) nu bănuiește nicio clipă că viața ei este pe punctul de a fi răvășită iremediabil. Foarte curând, existența pașnică a femeii este dată brutal peste cap de evenimente în care nu are niciun amestec, dar care o vor propulsa într-o cursă contracronometru în care va ajunge să-l înfrunte direct pe Nicolae Tănase (Florin Piersic Jr.), unul dintre cei mai puternici și necruțători capi ai lumii interlope din oraș.
Fără niciun fel de contact cu periculoasa lume subterană în care e antrenată, Cami se poate baza acum doar pe Roman (Cezar Grumăzescu), un personaj misterios cu ajutorul căruia speră să-și poată salva băiețelul, pe Matei (Vladimir Andriescu), de furia puternicului Tănase. Mai întâi, Cami și Marius vor fi nevoiți să dea însă ochii cu mâna dreaptă a lui Tănase, nemilosul Dracu (Cosmin Teodor Pană), și cu malefica Tili (Irina Artenii), fiica rebelă și neîndurătoare a lui Tănase.
„Subteran”, un spectacol de zile mari
De-a lungul celor șase episoade, serialul „Subteran”, regizat de Daniel Sandu („Un pas în urma serafimilor”, „Tata mută munții”), Octav Gheorghe („RUXX”) și Anca Miruna Lăzărescu („Apele tac”, „Hackerville”), folosește inteligent elemente familiare multor povești de acțiune, de la situații tensionate, urmăriri, răpiri, șantaje, înfruntări pe viață și pe moarte și jafuri spectaculoase, montate într-un ritm captivant și jucate impecabil.
Scenariul scris de Steve Bailie („Hackerville”, „Transatlantic”), Peter Kerek („Războiul sexelor”) și Octav Gheorghe lasă loc și pentru confruntări psihologice între personaje cu motivații atent construite, dar și pentru subtilități rar luate în considerație în producțiile de gen, precum reacțiile unui om obișnuit pus în situații care îi testează dureros limitele. În plus, serialul are umor, atmosferă vibrantă și trimiteri cinefile, iar intensitatea și numeroasele sale răsturnări de situație duc irezistibil către fiecare nou episod.
Ana Ularu a fost cucerită de scenariu
„Povestea e foarte high octane, merge foarte, foarte rapid și cu motoarele aprinse”, ne-a povestit Ana Ularu într-un interviu prilejuit de Netflix.
Pe excepționala noastră actriță, foarte apreciată inclusiv pentru numeroasele producții internaționale în care a jucat, am descoperit-o cu plăcere în ipostaza acestei pașnice specialiste în IT, a cărei personalitate puternică se afirmă la fiecare pas. „Cami a vrut, de mică, să fie totul numai cum vrea ea”, spune la un moment dat un personaj despre ea, iar această mamă bătăioasă își pune toată inteligența și curajul la bătaie pentru a-și proteja copilul.
Despre relația sa cu Roman, bărbatul care o însoțește mereu (intepretat de Cezar Grumăzescu), Ana Ularu ne-a povestit că „în relația acestor două personaje care au de luptat cu o lume mult mai mare decât ei doi, amândoi se opresc de foarte multe ori, ca să fie oameni unul cu celălalt”. „A contat faptul că ne cunoșteam, faptul că am avut încredere foarte mare unul în celălalt și am fost conduși foarte bine de regizori, iar lucrurile astea apar tocmai când toate elementele astea se potrivesc și aici chiar s-au aliniat toate planetele”, a povestit, la rândul său, talentatul Cezar Grumăzescu.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 15
„Un semi-omagiu adus Bucureștiului”
Ana Ularu a fost impresionată și de sensibilul Vlad Andriescu, care l-a jucat pe băiețelul ei, Matei. „Este atât de dezinvolt, cu toate emoțiile la el, e un copil inteligent și are puritatea, răbdarea și emoția necesare rolului”, ne-a povestit ea. Ana Ularu a fost, de asemenea, cucerită de „scenariile care erau foarte bine încă de pe pagină”.
„Am venit, toți, cu motoarele pornite și cu inteligența la noi, să facem cât de bine puteam treaba respectivă. Este o lume deschisă către foarte multe tipuri de public, o poveste cu dinamism, cu acțiune, cu sentiment și deschisă. Este un semi-omagiu adus Bucureștiului și lumii ăsteia în care trăim și abia așteptăm să-l vedeți și să dați două degete în sus pe platformă”, ne-a mai povestit Ana Ularu despre serialul în care dă un adevărat recital în rolul Cameliei Serbu, un personaj curajos și puternic articulat, care are parte de confruntări memorabile cu toți protagoniștii poveștii.
Culoare locală seducătoare
Filmările s-au desfășurat în București și în împrejurimi, mai precis în zonele Ferentari, Drumul Taberei, Tunari și la Corbeanca, iar decorurile familiare reprezintă un element important de atracție pentru publicul din România. De la vila somptuoasă a lui Nicolae Tănase până la locuințele cochete ale altor personaje și până la detaliile incredibil de minuțioase ale magherniței în care se adăpostește Roman, decorurile conferă serialului o personalitate puternică și un aer aparte.
Costumele sunt, de asemenea, un spectacol, prin fața noastră perindându-se o mulțime de peruci, extensii, accesorii, poșete, rochii de gală, ochelari de soare, cizme, salopete, șepci, lanțuri de aur, lenjerii provocatoare și uniforme de poliție, schimbate cu dexteritate de personaje. Scenografa Simona Pădurețu, cu care Ana Ularu a lucrat și la „Periferic” (2010) și despre care ne-a spus că „e minunată, un om foarte, foarte talentat”, a ales și a conceput decoruri extrem de expresive pentru poveste. Coloana sonoră datorată lui Ádam Balász și Marius Leftărache contribuie la energia specială și la dinamismul serialului, iar două vedete din lumea muzicii au apariții surpriză la aniversarea influentului Tănase.
Ei sunt cei patru ași din „Subteran”
Irina Artenii. Talentata și atrăgătoarea actriță construiește captivant dublul rol al gemenelor Crisi și Tili Tănase, transformând-o pe cea din urmă într-o armă letală, ce ne amintește de carismatica Tokyo din „Fabrica de bani”, dar și de abila eroină din „La femme Nikita”.
Florin Piersic Jr. Impozantul interlop Nicolae Tănase răspândește spaima pe oriunde merge și adoră să-și intimideze ori chiar să-și elimine adversarii. Este implicat în tranzacții de milioane, iar singura slăbiciune pe care și-o permite este afecțiunea pentru cele două fiice rebele – Crisi și Tili.
Cezar Grumăzescu. După rolul din celebrul „Wednesday”, în regia lui Tim Burton, Cezar Grumăzescu ne oferă un personaj principal complex, cu abilități neașteptate, care lucrează nu cu mușchii, ci cu mintea, trebuie să acționeze instantaneu și să încheie alianțe neașteptate pentru a supraviețui.
Cosmin Teodor Pană. Loial în felul său, aghiotantul lui Tănase și protectorul nelipsit al fiicelor lui, Dracu se dovedește o mașinărie de luptă eficientă. Trimis mereu să facă treburile murdare pentru boss, e un personaj fioros, care domină autoritar lumea interlopă.
Vedete și în rolurile secundare
Printre reușitele serialului se numără prezența unor actori foarte îndrăgiți în roluri secundare:
Adriana Trandafir este Doroteea Serbu, mama grijulie și discretă a Cameliei;
Cristi Popa este taciturnul procuror Sabin Golescu, un personaj care ne rezervă numeroase surprize;
Conrad Mericoffer este polițistul Luca Voinea;
Adrian Păduraru este Cornel Zisu, un personaj cheie din apropierea Doroteei și a lui Cami Serbu;
Andreea Vasile este membră a echipei de criminaliști chemate la cazul care deschide șirul crimelor;
Mădălina Craiu este asistenta medicală care vine la domiciliul lui Tănase pentru a-i face dializa;
Radu Bânzaru este comisarul-șef Tatu, care face inclusiv razii culinare pe la domiciliul suspecților.
Citeste si: