Unul dintre cei mai celebri designeri ai Americii, Halston (1932 – 1990) a rămas în istoria modei prin pălăriile sale, prin trenciurile din piele de căprioară și rochiile-cămașă neșifonabile, dar și prin parfumul ce i-a purtat numele, care a avut vânzări record la lansare.
Pălăria lui Jackie
Halston și-a început cariera în 1953, cu un magazin de pălării, după ce absolvise School of the Art Institute of Chicago și lucrase ca vitrinier. A avut cliente celebre, ca Gloria Swanson, Kim Novak, Deborah Kerr sau Hedda Hopper. Totuși, a devenit un nume abia în 1961, când Jacqueline Kennedy a purtat pălăria creată de Halston la ceremonia de învestire a lui JFK, iar Newsweek l-a numit „principalul designer de modă al Americii”. Când pălăriile au ieșit din modă, Halston a apelat la milionara Estelle Marsh pentru a-l sponsoriza, iar în 1968 și-a deschis magazinul de pe Madison Avenue. Halston a avut, de-a lungul timpului, cliente precum Greta Garbo, Lauren Bacall, Elizabeth Taylor, Anjelica Huston, Gene Tierney, Margaux Hemingway, Bianca Jagger și Liza Minnelli (cu care a rămas prieten pe viață). Conform criticului de modă Robin Givhan, „când Tom Ford a relansat Gucci și Yves Saint Laurent la sfârșitul anilor ’90, și-a găsit inspirația în strălucirea stilului lui Halston”.
Lux, prafuri și muzică disco
Imensul succes de care s-a bucurat Halston timp de decenii a avut și un revers. Prăbușirea imperiului său în urma unor decizii neinspirate, viața personală zbuciumată, dependența de heroină și nopțile pierdute în excese la faimosul Studio 54 i-au adus sfârșitul timpuriu. Halston a murit de SIDA, în 1990, la 57 de ani. Mini-seria Netflix regizată de Daniel Minahan (unul dintre regizorii celebrului serial „Urzeala tronurilor”), inspirată de cartea „Simply Halston”, a lui Steven Gaines, conturează plastic, în doar cinci episoade, amestecul de strălucire, creativitate, capricii și excese care a caracterizat viața lui Halston. „Halston” nu e doar portretul unui talent cu o viață interioară contorsionată, ci și al câtorva decenii din viața Americii. Pe lângă Ewan McGregor, într-un rol atipic, pe care îl abordează cu forță, îi vedem pe Krysta Rodriguez în rolul Lizei Minnelli, pe Rory Culkin în rolul viitorului regizor Joel Schumacher (pe atunci un tânăr designer de modă care lucra pentru Halston) și pe Bill Pullman în rolul puternicului om de afaceri David Mahoney. O apariție interesantă este Vera Farmiga, în rolul parfumierei Adele, care îl ajută pe Halston să creeze un amestec de miresme ce îi trezește cele mai tulburătoare amintiri.
https://www.youtube.com/watch?v=yCgdWHwEnrg&ab_channel=Netflix
Creatorul și muza sa
Designerul de modă Halston și Liza Minnelli (foto st.) au legat o prietenie pe viață, după ce creatorul i-a redefinit artistei stilul vestimentar, modificându-i decisiv garderoba. Această prietenie este evocată și în apreciatul documentar „Halston” (2019), regizat de Frédéric Tcheng. Liza Minnelli vorbește despre excentricul designer american în acest film în care vedem numeroase celebrități, de la Marisa Berenson la Joel Schumacher, Jackie Kennedy, Andy Warhol sau Brooke Shields.
de Andreea Chiriac Hentea