; s
Urmareste-ne pe
TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Archival_DianFosseySecretsInTheMist_16

National Geographic va difuza seria documentară „Dian Fossey: Dincolo de ceață”

13 November 2017

Producția în trei părți „Dian Fossey: Dincolo de ceață', difuzată în premieră de National Geographic, aduce un omagiu vieții și moștenirii specialistei în primate Dian Fossey (1932 – 1985) . Filmul este povestea destinului extraordinar al acestei femei și aduce, totodată, noi perspective asupra uciderii ei și luptei pe care a dus-o pentru a salva cele mai mari primate ale planetei. 

 

Premiera pe National Geographic este programată pentru 3 decembrie, de la ora 21.00.

 

Preluând fragmente din scrierile lui Fossey, filmul îi permite cercetătorului pionier, în mare parte autodidact, să-și spună propria poveste, Sigourney Weaver fiind vocea care face auzite aceste gânduri. Nominalizată la Oscar și câștigătoare a premiului Golden Globe pentru portretizarea lui Dian Fossey în filmul din 1988, Gorillas in the Mist, Weaver nu putea fi mai potrivită pentru a reda gândurile și sentimentele lui Fossey. Miniserialul eveniment global oferă, totodată, acces exclusiv la peste 40 de ore de filmări rare și nemaivăzute anterior cu Fossey în timpul activităților zilnice și al studiului îndeaproape asupra gorilelor, precum și noi interviuri cu colegii și prietenii apropiați ai acesteia, între care asistentul său de cercetare, Wayne McGuire, și prietenul Sir David Attenborough.

Ucisă cu brutalitate în 1985

„Dian Fossey: Dincolo de ceață' spune povestea vieții primatologului, de la anii singuratici ai copilăriei, perioada muncii sale în Rwanda, unde a fondat Centrul de Cercetare Karisoke, în septembrie 1967, și unde a petrecut 18 ani studiind și protejând populația de gorile de munte.

Filmul vorbește despre apropiata sa prietenie cu tânăra gorilă Digit, a cărei nemiloasă mutilare și decapitare de către braconieri avea s-o afecteze enorm pe Fossey, dar și despre oamenii care au lucrat alături de ea, inclusiv fotograful National Geographic Bob Campbell, de care Dian s-a îndrăgostit, dar care avea să-i frângă inima atunci când a decis să revină în civilizație și la soția sa.

Dian Fossey a fost ucisă cu brutalitate în cabina sa din munți, în 1985. Filmul examinează ancheta din jurul acestei crime și procesul ulterior al lui Wayne McGuire, cel care a fost găsit vinovat in absentia de autoritățile rwandeze. Condamnarea lui McGuire a fost îndelung contestată de oficiali americani și de alte persoane familiarizate cu circumstanțele incidentului. Acum, pe baza accesului exclusiv la lucrurile personale ale lui Fossey, inclusiv obiecte de la locul crimei, precum și pe baza unui interviu rar cu însuși McGuire, afirmațiile sale privind propria nevinovăție par să capete mai multă crezare.

Ajungând din nou la momentul prezent, seria „Dian Fossey: Dincolo de ceață' vizitează, totodată, și trupa de gorile Pablo, în care se află și Cantsbee, botezat astfel de Fossey atunci când s-a născut. Cantsbee a fost considerat mort atunci când a dispărut mai multe luni de zile pentru ca, în ianuarie a acestui an, el să se realăture grupului de gorile. Cantsbee este cel mai vârstnic mascul de gorilă cu spate argintiu și cel mai prolific tată din zona în care trăiește. Supraviețuirea sa în anii cei mai crunți ai braconajului și în fața amenințărilor asupra habitatului său se datorează într-o măsură considerabilă lui Fossey și eforturilor sale de a proteja populația de gorile de munte din Rwanda.

Citește și
Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.

Articole similare